Innenriks

– Listhaug satser på «superflyktningene», ikke på flertallet

Skal du lykkes under Sylvi Listhaugs integreringsregime må du tilhøre flyktningenes A-lag.

Det mener Marie Louise Seeberg, forsker og koordinator for migrasjonsforskningen ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved HiOA.

Med lang erfaring fra forskning på flyktningenes situasjon i Norge, Sverige og på flukt gjennom Europa, har Seeberg bred innsikt i feltet.

Dagsavisens leder: A-lag og B-lag

Mislykket melding

Hun mener regjeringens integreringsmelding «Fra mottak til arbeidsliv – en effektiv integreringspolitikk» er mislykket som et generelt integreringstiltak for flertallet av flyktningene som kommer hit.

– Hvis du flykter fra krig, kaos og livet i en flyktningleir, er det helt urealistisk at du skal greie å prestere ditt beste så fort du kommer til Norge.

– Mange sliter med traumer og er atskilt fra sine nære og kjære. De trenger omsorg og omtanke, ikke bare et system som krever. Det virker som Listhaug har glemt at disse menneskene faktisk kommer hit som flyktninger, sier NOVA-forskeren, som mener det er de som i utgangspunktet sliter minst som vil ha størst forutsetning for å lykkes:

– Meldingen forutsetter et A-og B-lag av flyktninger, mener Seeberg.

Les også: Frykter integrering for de få

Gir dårligere læring

Forskeren mener økonomisk eller annen premiering av flyktninger som lærer seg norsk på rekordtid, favoriserer dem som har det enklest fra før:

– Det er fint med premiering, men hvis flertallet ikke greier å delta i konkurransen du legger opp til, fremmer det ikke integrering i sin alminnelighet, sier Marie Louise Seeberg.

NOVA-forskeren mener det er en stor svakhet at Listhaug gjør det vanskeligere å bli gjenforent med egen familie og få varig opphold.

– All forskning viser at en stabil og forutsigbar livssituasjon er avgjørende for å konsentrere seg og ta til seg ny kunnskap. Jo dårligere du har det, desto vanskeligere er det å lære noe nytt, påpeker Seeberg.

Les også: Savner svar om Listhaugs «lommer»

Massiv språkopplæring

Etter at UDI fikk beskjed om å prioritere saker for rask utsendelse, vil tida i mottak for dem som trolig får bli i landet, øke. Ifølge Seeberg borger det for at regjeringen burde investere i rask og massiv språkopplæring for disse flyktningene.

– Isteden kutter de i en norskundervisning som allerede bare er smuler. For meg fremstår dette som undergraving av egen integreringspolitikk, sier Marie Louise Seeberg.

Mer fra Dagsavisen