Innenriks

Listhaug slår sjef Jensen

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får høyere karakterer i gjennomslagskraft enn regjeringens nummer to Siv Jensen (Frp).

Bilde 1 av 2

Av Sofien Prestegård og Stian Fyen

Det viser en undersøkelse fra NorgesBarometeret der landets lokalpolitikere er spurt om hvilke statsråder de mener har hatt mest gjennomslag.

– Dette var hyggelig – og et uttrykk for at regjeringen har fått betydelig gjennomslag for en strengere asylpolitikk og en integreringspolitikk som gir muligheter og stiller krav, sier Listhaug i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Hun får en karakter på 5,9 på en skala fra 1–6 av de lokale folkevalgte fra Frp. Finansminister Siv Jensen lander på 5,1. Foran henne er også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (5,8) og justisminister Anders Anundsen (5,3), hvis man utelukkende ser på hva Frp-erne har svart.

Les også: – Samarbeidet er utmerket

Fornøyd Jensen

Dette kan gi vann på mølla blant dem som mener Listhaug er Frps nye kronprinsesse.

Spekulasjonene rundt dette skjøt fart etter at Carl I. Hagen gikk ut i Aftenposten og lanserte Listhaug som partiets neste leder.

Siv Jensen er strålende fornøyd med resultatene, selv om hun må se seg slått av flere av sine partikolleger.

– At jeg scorer litt lavere har å gjøre med at jeg har ansvar for en del ting som er litt kjedelig. Men jeg er utrolig godt fornøyd med at vi oppleves å ha så stort gjennomslag for våre kjerneområder, som samferdsel og justispolitikk. Det er rett og slett veldig gledelig, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tydelig

– Det er interessant å se at Listhaug scorer høyt blant sine egne, men lavt blant opposisjonen, sier Øysten Moen i NorgesBarometeret, som står bak undersøkelsen.

Valgforsker Toril Aalberg er ikke overrasket over at Listhaug blir rangert som hun gjør.

– Listhaug har vært en tydelig politiker i en sak som har fått mye oppmerksomhet. Siv Jensen har vært litt mer usynlig. Hun jobber med budsjett og de store linjene. Dermed har hun ikke like stor anledning til å markere seg på enkeltsaker, sier Aalberg til Dagsavisen.

Ferske ministere

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp), klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) og EU-minister Elisabeth Aspaker (H) scorer dårlig i begge leire og ligger i det nedre sjiktet på rangeringen.

– Det er naturlig at de statsrådene som scorer lavest, er statsråder som har sittet kort tid i nåværende roller. Dette halvåret har vi oppnådd viktige resultater i samspill med samarbeidspartiene i Stortinget, både i klimapolitikken og naturmangfoldspolitikken, sier Helgesen i en skriftlig kommentar.

Statsminister Erna Solberg (H) er den statsråden flest respondenter mener har mest gjennomslagskraft, uansett partitilhørighet (se fakta).

– Det som kanskje er mest interessant, er at Erna Solberg topper de rødgrønnes rangering, og scorer i snitt over middels. Det kan tolkes som om at hun er i ferd med å etablere seg som en statskvinne, sier Moen fra NorgesBarometeret.

Les portrett: Sylvi Listhaug: Portvokteren

Mer fra Dagsavisen