Eks-minister om Frp-bråket: Det å hente hjem IS-siktet kvinne er ikke så alvorlig

Siv Jensen truer med å trekke Frp ut av regjering som følge av hjemhentingen av en terrorsiktet kvinne og barna hennes. Eks-justisminister Anders Anundsen råder til å ta et helikoptersyn på saken.

Onsdag gikk Frp-leder Siv Jensen ut i Dagbladet og truet med å trekke partiet ut av regjering. Bakteppet er at resten av regjeringspartiene er blitt enige om å hente hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn. Hjemhentingen har vakt harme i store deler av Frp, som valgte å ta dissens i saken.

Frp-veteran og tidligere justisminister Anders Anundsen mener hjemhentingen ikke nødvendigvis er så alvorlig som den framstår.

– Det går selvfølgelig an å ta et helikoptersyn på dette. Vi har tidenes laveste asylinnvandring fordi Frp sitter i regjering, satt opp mot ett menneske man ikke ønsker skal komme til landet. Man kan se saken i det perspektivet, selv om jeg har veldig stor forståelse for frustrasjonen.

Saken fortsetter under bildet. 

Frp-leder Siv Jensen møtte pressen etter partiets gruppemøte onsdag. Der ba Jensen partiet om støtte til å sette hardt mot hardt overfor statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB Scanpix

Les også: Frp-grasrota: – Ikke lenger mulig å ha tillit til regjeringen

– Mest gjennomslag i regjering

Anundsen vil ikke gi sin tidligere sjef noen råd hva gjelder regjeringsdeltakelse, men har en klar formening om hva Frp får mest igjen for:

– Min erfaring er at man får mest gjennomslag ved å sitte i regjering, selv om det noen ganger er usedvanlig store kameler som må svelges.

En slik kamel kom i fjor sommer, da Frp etter flere måneder med bompengebråk måtte svelge et kompromiss som Siv Jensen ikke akkurat jublet for.

Ifølge Anundsen er det ikke nødvendigvis sakene i seg selv som har skadet partiet.

– Det mest skadelige er alt bråket rundt slike saker og støyen det resulterer i, og det kan ikke Frp ta ansvar for alene.

Foruten bråk og støy, lider også regjeringspartiene under dårlige meningsmålinger. Siden april 2018 har nær én av tre Frp-velgere forlatt partiet, skriver NTB. Fra en oppslutning rundt 15 prosent, ligger partiet nå og vaker på rundt 10 prosent.

Anundsen tror ikke dårlige meningsmålinger skyldes regjeringsdeltakelsen i seg selv.

– Det skyldes mangelen på profilering av de mange politiske seirene.

Les også: Frp-fylkesledere med klare krav til Siv: Mer asfalt og enda mindre bompenger

Mener Frp må profilere seg 

Ifølge den erfarne Frp-politikeren gjør partiet klokt i å møte frustrasjonen internt ved å løfte fram noen av disse seirene.

– Man må vise at det er av betydning at Frp er i regjering, og så må man ha toleranse for at de seirene som er viktig for ett parti, ikke er like viktig for andre.

Selv trekker han fram styrking av politiet og PST, nytt beredskapssenter og «en enorm samferdselssatsing» som eksempler på gjennomslag for partiet.

Også i Frp-grasrota er justissektoren viktig. Flere av fylkeslederne har bedt Siv Jensen sikre flere seire innen dette feltet når hun skal levere listen med krav for Frps regjeringsdeltakelse til statsminister Erna Solberg (H).

– Lista over hva vi har fått til er veldig lang. Så skjønner jeg at det noen ganger er krevende å få fram de sakene man selv er opptatt av fordi man blir litt spist opp av å være del av et stort system, og det kan føre til at regjeringspartiene kan framstå likere enn de faktisk er. Det tror jeg er en viktig spire til frustrasjonen man ser ikke bare i Frp, men i flere av partiene.

Les også: Ekspertvarsel om at Frp går ut av regjering: – Prisen for å sitte er for høy (+) 

Har byttet ut hele mannskapet

Anundsen er en av seks statsråder, foruten Siv Jensen selv, som tok del i regjeringsprosjektet fra starten i 2013.

Saken fortsetter under bildet. 

Daværende justisminister Anders Anundsen (t.h.) på Slottsplassen da den nye regjeringen ble presentert i 2013. Her er han sammen med f.h. Monica Mæland (H), som da var næringsminister, olje- og energiminister Tord Lien (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: NTB Scanpix 

Siden den gang har Jensen skiftet ut hele mannskapet, og justisposten har vært befolket av til sammen sju Frp-politikere. Nå er det kun Sylvi Listhaug som er igjen av den opprinnelige gjengen.

Anundsen mener regjeringsdeltakelsen alt i alt har vært en suksess for Frp.

– Frp har oppnådd veldig mye på vegne av sine velgere som det er helt utenkelig at vi ville fått gjennomslag for på annet vis.