Innenriks

Frp-grasrota: – Ikke lenger mulig å ha tillit til regjeringen

Siv Jensen truer med å trekke Frp ut av regjering. Hun får støtte og applaus fra partiets fylkesledere. Flere mener tilliten mellom regjeringspartiene nå kan være uopprettelig.

Det er i et intervju med Dagbladet at Frp-leder Siv Jensen varsler at hun vil be om partiets støtte til å sette hardt mot hardt overfor Erna Solberg. Konsekvensen kan bli at Frp trekker seg ut av regjering, sier Jensen.

Hun får full støtte på grasrota. 

– Jeg støtter at det stilles krav/ultimatum overfor disse illojale partiene dersom vi skal være del av regjeringen, skriver fylkesleder i Nordland Frp, Dagfinn Henrik Olsen, i en sms til Dagsavisen.

Olsen er en av flere sentrale Frp-ere som onsdag formiddag tok til orde for å forlate regjeringen etter det ble kjent at en IS-siktet kvinne og hennes barn hentes hjem til Norge. Frp har varslet at de tar dissens i saken.

Les også: Støre: Oppsiktsvekkende at Solberg lever med dette

– Må settes hardt mot hardt

Nordlands-politikeren råder Siv Jensen til å be Erna Solberg om å sende kvinnen ut igjen av landet så snart barna er tatt hånd om, men er samtidig tydelig på at tilliten internt i regjeringen uansett er brutt.

– Jeg klarer ikke å se hvordan det vil være mulig å ha tillit til de andre regjeringspartiene lengre, skriver han. 

Også lederen i Trøndelag Frp, Tommy Skatland, mener tilliten nå er tynnslitt.

– Eventuelle krav må diskuteres i landsstyret, men jeg er helt enig i at nå må det settes hardt mot hardt. Tilliten til regjeringspartnerne er tynnslitt og omtrent uopprettelig, skriver han i en sms til Dagsavisen. 

Johan Aas, som leder Innlandet Frp, har i likhet med Olsen i Nordland etterlyst en debatt om hvorvidt Frp tjener på å sitte i regjering eller ei. Han er fornøyd med at Siv Jensen nå sier at hun nå vil sette hardt mot hardt.

– Det var på tide, sier Aas.

– Jeg mener helt klart at sånn situasjonen er nå, har vi ikke noe i regjeringen å gjøre.

Les også: Valgforsker: – Reell mulighet for at Frp går ut av regjering

Krav om permanent politibevæpning

Han trekker fram bevæpning av politiet som eksempel på et krav han mener Jensen kan stille.

– Det er mulig å få Frp-seire uten at det koster massevis av penger. Det er bare politisk vilje det går på.

Aas bekrefter at han tidligere i dag fikk en telefon fra Frp-nestleder Sylvi Listhaug for å snakke om IS-saken og etterspillet. Ifølge Dagbladet skal Listhaug og Frps andre nestleder, Terje Søviknes, ha ringt rundt til alle fylkeslederne i formiddag.

– Jeg formidlet hva Innlandet Frp reagerer på og hva som er viktig for oss. Folk her blir fly forbanna, og det er grunnen til at jeg er så klar i talen.

Advarer mot hovering

En slik telefon fikk også lederen i Vestfold og Telemark Frp, Frode Gaasland Hestnes.

– Vi har hatt en prat om situasjonen som har oppstått, og det var en god prat. Jeg vil ikke si hva vi snakket om, men vi tok en runde før Siv Jensen gikk ut med sitt.

Han forteller at IS-saken nå diskuteres fortløpende i fylkeslagene og at det kan være aktuelt for de ulike lagene å kalle inn til ekstraordinære landsmøter.

– Så må ledelsen bestemme om det skal avholdes et ekstraordinært landsstyremøte.

Siv Jensen sier til Dagbladet at at sentralstyret i partiet skal ha en strategisamling om to uker, og at det er et naturlig stoppunkt.

Hestnes mener det fortsatt er for tidlig å konkludere om Frps regjeringsdeltakelse, men advarer de andre samarbeidspartiene om å hovere. Både KrF og Venstre har vært tydelige på at de har ønsket å hente hjem IS-kvinnen og barna hennes.

– Hvis de går ut og hoverer nå, kommer det til å gjøre noe med stemningen i partiet, sier han. 

Ifølge Hestnes har Frp vært nødt til å svelge mange kameler den siste tiden. Det samme er Siv Jensen inne på i intervjuet med Dagbladet. Der sier hun at Frp ikke har fått nok seire i regjeringen.

– Bompengesaken er et eksempel på at vi ønsker oss noe, og så må det forhandles og files på, og så må vi ut i avisene og klage før det ender med et kompromiss. Det er ikke godt nok.

Hestnes' kollega i Rogaland, Bente Thorsen, er hjertens enig.

– Samtlige regjeringspartier går ned på målingene, og det tyder på slitasje. Det blir for mange kompromisser. Da er det bedre at hvert enkelt parti får tydelige gjennomslag for seg. Noe annet tror jeg ikke er sunt for noen av oss.

Hun kaller hjemhentingen av den IS-siktede kvinnen et «klart tillitsbrudd» fra regjeringskollegaene Høyre, Venstre og KrF.

– Dette er ikke måten å drive lagspill på, sier Thorsen.

Mer fra Dagsavisen