Innenriks

Bispemøtet vil ha liturgi for ekteskap mellom likekjønnede

Ber Kirkemøtet gjøre et samlende vedtak om dette.

Bispemøtet, som er samlet på Voksenåsen hotell i Oslo, er opptatt av at det på neste Kirkemøte i desember kan fremmes et forslag til vedtak.

– Det er ulike oppfatninger av vigsel blant likekjønnede i Den norske kirke, også blant biskopene. Men vi er opptatt av å finne et vedtak som kan virke samlende, sier preses Helga Haugland Byfuglien etter bispemøtets enstemmige innstilling.

LES OGSÅ: Bispemøte mot homovielse

– Viktig å komme videre

– Det har vært viktig for oss at en liturgi for forbønn og vigsel er tilsvarende for likekjønnede som for ulikekjønnede skal gjelde for hele Norge. Alle skal kunne gifte seg i sin lokale kirke, sier fortsetter hun.

Bispemøtet vil også åpne opp for forbønn av likekjønnede par som gifter seg borgerlig.

– Det er viktig for oss av vi kommer videre i denne vanskelige saken, understreker Byfuglien, som kaller dette en svært viktig dag for kirken.

LES OGSÅ: Klar for politisk kirkekamp

– Historisk

– Det biskopene har vedtatt i dag er en historisk beslutning, nemlig at et samlet bispemøte anbefaler at det innføres likeverdig vigsel for likekjønnede par i Den norske kirke. Det er veldig viktig at det slås fast at dette er en ordinær liturgisk ordning som gjelder i hele Den norske kirke i alle landets menigheter og at det er en anbefaling fra biskopene, sier Folkekirkens leder, Sturla Stålsett, i en kommentar til NTB fredag.

– Nå er det opp til Kirkemøtet å finne fram til den konkrete liturgien og ordningen rundt dette i kirken. Så blir dette lagt ut på høring slik at det vil kunne vedtas i begynnelsen av 2017. Vi mener det er et viktig gjennombrudd at et samlet bispemøte ber Kirkemøtet om å gjøre det, sier Stålsett.

Åpen Folkekirke stilte med åpne lister til kirkevalget i nesten hele landet og fikk nesten to tredeler av stemmene. Likekjønnet vigsel var en viktig sak for Folkekirken.

– Full frihet for prestene

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme tilhører dem som har et konservativt syn på ekteskapet og legger ikke skjul på at prosessen videre vil bli krevende.

– Hittil har det vært bred enighet om at Kirken kun kan ha én liturgisk ordning. Nå sier man plutselig to, sier Kvarme.

Han sier at splittelsen etter hvert ble så dyp og opprivende at noe måtte gjøres.

– I denne nye situasjonen var det viktig å bidra til enhet i Kirken vår, sier Kvarme til NTB.

Det synet deler visepreses Halvor Nordhaug, som også er blant motstanderne av homofile ekteskap.

– Vårt felles ståsted i denne saken er at uenigheten ikke skal splitte den gudstjenesten vi utfører i Den norske kirke, sier han.

– Men det må være full frihet for prester til å velge om man vil bruke disse liturgiene eller ikke, understreker han. (NTB)

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen