Innenriks

Biskoper melder seg ut i protest

HOMOFILE GIFTEMÅL: Biskopene Fredrik Grønningsæter og Per Lønning melder seg ut av Presteforeningen etter at foreningens sentralstyre enstemmig gikk inn for at homofile skal få gifte seg i kirken.

Norske prester tonet for første gang tydelig flagg i homofilidebatten da de tidligere i uka gikk inn for kirkelig vigsel av homofile par. Det har falt de to biskopene tungt for brystet, skriver Vårt Land.

– Jeg er veldig skuffet, og jeg har ingen annen måte å reagere på enn ved å melde meg ut – etter 62 års medlemskap og fire år som formann, sier 90 år gamle Grønningsæter til avisen.

Grønningsæter var biskop i Sør-Hålogaland bispedømme fra 1982 til 1992. Han får følge av Per Lønning som tidligere har vært formann i Presteforeningen:

– Det er umulig for meg å være medlem i en organisasjon som roter tingene til på denne måten, sier Lønning.

Beklager reaksjonene

Leder Gunnar Mindestrømmen i Presteforeningen mener Kirkemøtet må gjøre et vedtak som sørger for at en vigselsliturgi som også omfatter homofile, kommer på plass. Han beklager reaksjonene.

– Vi beklager selvsagt alle utmeldelser, men utover det er det ikke så mye å si. Jeg har stor respekt for det arbeidet Grønningsæter og Lønning la ned i Presteforeningen i sin tid, sier han.

Nestleder Kristin Gunnleiksrud Raaum i Kirkerådet mener kirken står foran en historisk mulighet ved å la homofile gifte seg i kirken:

– Kirken har en historisk mulighet til å sette Jesu ord i sentrum og la kjærligheten seire, skriver hun i et innlegg i Vårt Land fredag.

Behandles i 2014

Hun peker på at Bispemøtets flertallsuttalelse og dets samlivsetiske utvalg er et godt læremessig grunnlag.

– Bispemøtets to tredels flertall fastslår at det er tilstrekkelig læremessig grunnlag for å utvikle en liturgisk ordning som gir likekjønnede par anledning til å bli viet i Den norske kirke, fastslår hun.

Saken blir grundigere behandlet på Kirkerådets møte 20. februar, og deretter på Kirkemøtet i april. (NTB)

Mer fra Dagsavisen