Innenriks

Ber Kvarme åpne domkirken

VIELSER FOR HOMOFILE: Oslo-ordfører Fabian Stang oppfordrer biskop Ole Christian Kvarme til å åpne alle Oslos kirker for homofile som vil gifte seg. Hvis Kvarme sier nei, vil Stang ha religiøse vielser i Rådhuset.

Fabian Stang synes det er synd at Kirkemøtet sa nei til å vie homofile. Nå oppfordrer han Oslo-biskop Ole Christian Kvarme til å åpne byens kirker for homofile som vil gifte seg.

- Jeg har et håp om at biskopen i Oslo er en sindig mann, som forstår at tida nå er kommet for å åpne opp for dette i alle kirker i denne byen.

- Oslo domkirke, også?

- Ja, alle er alle.

Oslos ordfører tror det kun er et spørsmål om tid, før Kirken aksepterer likekjønnede ekteskap.

- Jeg er så gammel at jeg husker da det var forbudt å være homofil. Så vi beveger oss i riktig retning, men det går litt for sakte, sier Stang.

Les også: - Et B-stempel på en viss type mennesker

Vielser i rådhuset

Om Kvarme ikke vil følge oppfordringen hans, har han en plan B.

- Hvis Kirken ikke er med, vil jeg åpne opp for å ha seremonier i Munch-rommet på Rådhuset. Jeg er sikker på at det finnes gode prester i denne byen som er villige til å gjennomføre seremonien der, sier Stang.

Etter det Stang kjenner til er det aldri tidligere blitt utført slike religiøse seremonier i Rådhuset.

- Rådhuset er i utgangspunktet en ikke-religiøs arena, men her vil vi i så fall gjøre et unntak, sier Stang.

Inviterer hele landet

Han vil også gi homofile utenfor Oslo muligheten til å gifte seg i Rådhuset, med en prest til stede.

- Hvis vi har kapasitet, og det skulle være et ønske, vil jeg ikke motsette meg det. Det vil være en fin synliggjøring av at verden går videre, og at Oslo er i forkant, sier Stang.

- Når ser du for deg at den første seremonien kan finne sted?

- Det tar tradisjonelt lang tid i det offentlige, men i dette tilfellet skal jeg gjøre mitt for å få det til første lørdag etter påske, om nødvendig, sier Stang.

Mer fra Dagsavisen