Innenriks

Knallharde konfrontasjoner i skolestriden – Lom-ordføreren står inne for «krigserklæring»

Ordfører Kristian Frisvold i Lom erklærte mandag full krig mot fylkespolitikerne i Innlandet. Det står han fortsatt inne for, bekrefter han tirsdag morgen.

– Jeg vil ta i bruk alle lovlige midler for å få stoppet dette. Jeg har ikke oppfordret til noe annet enn det som er lovlig, sa ordfører Kristian Frisvold i Lom da han var gjest på Politisk kvarter på NRK i morges.

Mandag erklærte han full krig mot fylkespolitikerne i Innlandet under et kommunestyremøte.

Frisvold er innvalgt for Bygdelista, men er medlem av Høyre. Han sier han er villig til å bruke alle lovlige midler for å kjempe mot et ventet vedtak onsdag om nedleggelse av utkantskoler i Innlandet.

«Alt er lov», sa ordføreren og ville gå personlig til verks mot fylkestingspolitikere fra Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, og hans eget parti Høyre. De står sammen bak et flertall i fylkestinget som har foreslått å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler, samt skolestedene Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud.

– Mest mulig dritt

– Vi skal ha opp all mulig dritt. Får jeg dokumentasjon, så bruker jeg det. Sånn er stoda. Det er krig, slo han fast.

Dagen derpå bekrefter Frisvold at han fortsatt står for utspillet. På spørsmål fra programlederen om han fortsatt står for gårsdagens utspill etter å ha sovet på det, svarte Frisvold at han står inne for det han sa.

– Ja, det gjør jeg, sa Frisvold og gjentok at han ikke har gjort annet enn å oppfordre til bruk av alle lovlige midler.

– Det er lov til å undersøke om folk har rent mel i posen, sier Frisvold.

Forslaget om skolenedleggelser er vedtatt med knapt flertall både i Hovedutvalget for utdanning og i Fylkesutvalget. Saken avgjøres endelig onsdag i Fylkestinget i Innlandet. Flere enn Frisvold er sterkt kritiske til den politiske konstellasjonen som står bak forslaget og som ligger an til å danne flertall under voteringen onsdag.

Mehl: Prostitusjon

Senterparti-topp og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er stortingsrepresentant fra Innlandet. Hennes egen skole skal være blant dem som er foreslått nedlagt. Hun uttalte nylig at hun mener fylkesordfører Thomas Breen fra har vært villig til å prostituere seg for å oppnå makt og posisjon.

– Jeg kan ikke se at det er noe annet som har skjedd. Det er et språklig bilde, sier hun tirsdag morgen.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på å ha en desentralisert skolestruktur. Dagen etter valget inngikk de et samarbeid med Høyre, hvor de fikk blant annet fikk fylkesordføreren. Det er vanskelig å se at de fikk noen andre politiske seire der, for å gi Høyre denne saken, som er ren sentralisering, sier Mehl på Politisk kvarter.

I et intervju med TV 2 tirsdag sier Mehl at hun står for kritikken av Ap.

– Jeg står for det jeg har sagt. I denne sammenhengen er det et språklig bilde. Dette handler om at Arbeiderpartiet i Innlandet gikk sammen med Høyre dagen etter fylkestingsvalget for ett år siden. De gjorde helomvending i forhold til hva de lovte i valgkampen, sier Mehl om kritikken.

Men hun tar avstand fra Lom-ordførerens krigserklæring mot fylkeskommunen i Innlandet.

– Det tar jeg avstand fra. Og jeg mener også at alle politikere har rett til å drive debatt i et trygt miljø. Jeg forventer at PST og politiet følger opp det som eventuelt er å gjøre for dem. Men vi kan heller ikke ha det sånn at det ikke er mulig å diskutere og debattere en sak som er så viktig for fremtiden til Innlandet.

Støre irettesetter Mehl

Fylkesordfører Thomas Breen har ikke villet debattere med Mehl fordi han mener hun som justisminister blander rollene. Gruppeleder Joakim Ekseth for Høyre i Innlandet er enig.

– Hun er justisminister, og det kan hun ikke frikoble seg fra. Så det hun her gjør, er en utidig rolleblanding, sier Ekseth.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad tar partikollega Mehl i forsvar. Hun mener Mehls uttalelser om fylkesordføreren er uproblematiske.

– Ingen har bare én rolle. Hun er både statsråd og folkevalgt. Jeg skjønner godt at hun uttaler seg på den måten hun gjør, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har snakket med justisminister Emilie Enger Mehl etter prostitusjonsutspillet om skolestriden i Innlandet.

Det bekrefter han overfor VG.

– Jeg mener at det å peke på andre politikere som gjør andre valg og kalle det prostitusjon, det er ikke greit.

– Det har jeg sagt til justisministeren i en samtale vi har hatt, sier Støre.

Overfor TV 2 utdyper han:

– For det første mener jeg at vi som er regjeringsmedlemmer, er valgt fra et distrikt, og sitter på Stortinget, må kunne engasjere oss i saker fra de distriktene. Vi er fortsatt ombudsmenn- og kvinner for dem, sier han.

– Men det å omtale andre politikeres valg som det, prostitusjon, det mener jeg ikke er greit.

Han kommenterer ikke hvorvidt han krever en beklagelse fra Mehl, og viser til samtalen han har hatt med justisministeren.

– Jeg snakker godt med statsministeren, også om denne saken. Jeg har gitt uttrykk for at jeg mener skolenedleggelsen som Ap og Høyre går for i Innlandet er dramatisk, og så respekterer jeg hans syn på dette, skriver Mehl i en tekstmelding til NTB.

Støre reagerer også kraftig på Lom-ordfører Frisvolds utspill.

– Det for en ordfører å mane til krig, det mener jeg er helt uakseptabelt, sier Støre til TV 2.

Les også: Audun Lysbakken: «Det hele var jævlig, og jeg følte at alt brøt sammen» (+)

Raymond langer ut mot Mehl

Tidligere byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), langer ut mot justisministeren etter hennes uttalelser i debatten om skolenedleggelse.

– Det justisminister Enger Mehl nå sier på Politisk kvarter, er nesten ikke til å tro. I en krevende politisk situasjon i Innlandet beskylder hun fylkesordføreren fra samarbeidspartiet Ap for politisk prostitusjon, skriver Johansen på Facebook.

– Samtidig tar hun ikke avstand fra ordbruken til en ordfører som oppfordrer til krig. Vi hører at PST er kontaktet fordi situasjonen anses som farlig. Landets justisminister foretrekker å helle bensin på på bålet, skriver Johansen.

Dagsavisen mener: Det vil være et stort tap for Ap å miste Tajik (+)

Trekker inn regjeringssamarbeidet

Men det er flere i Sp som går hardt ut mot Ap og deres rolle i skolestriden. Partiveteran Per Olaf Lundteigen og fire partifeller sier bråket rundt nedleggelse av skoler i Innlandet kan få konsekvenser for regjeringssamarbeidet med Ap.

– Hvis Ap sentralt ikke står opp mot denne politiske linjen, så bryter Ap med alliansen; fellesskap og trygghet for hele landet. Dette vil måtte få konsekvenser for regjeringssamarbeid. Slik grunnleggende uenighet kan vi ikke ha i regjeringer hvor Sp er partner, sier Per Olaf Lundteigen til VG.

Han går sammen med ordfører Mariann Skotte (Sp) i Lesja, ordfører Ola Tore Dokken (Sp) i Nordre Land, gruppeleder Magnus Bø (Sp) i Lom og fungerende ordfører Kristen Dagsgard (Sp) i Skjåk, og stiller spørsmål ved framtiden til regjeringen om skolebråket fortsetter.

– Hvis dette er den type distriktspolitikk Ap vil ha, så er det helt klart. Da kan vi ikke samarbeide, sier Dagsgard.

Les også: Rødgrønne i kommunene mener valgseier blir vanskelig: – En tydelig frustrasjon (+)

Arnstad sier Lundteigen bommer

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad mener på sin side at stortingskollega Per Olaf Lundteigen bommer når han trekker inn regjeringssamarbeidet i den opphetede debatten.

– Her synes jeg Lundteigen bommer. Det er når Høyre og Ap finner hverandre lokalt og sentralt at sentralisering skyter fart, skriver Arnstad i en tekstmelding til NTB.

– Med Sp i regjeringen har vi sett en helt annen distriktspolitisk offensiv enn tidligere. Dette må fortsette, ikke minst med den økningen i rammene til kommuner og fylker som regjeringen har varslet, skriver hun.

Les også: Skolevegring: – Denne forklaringen kommer igjen og igjen, særlig blant godt voksne folk (+)

Les også: Mímir Kristjánsson til Dagsavisen: – Det var mye fest og fyll hjemme. Jeg visste ikke om noe annet liv (+)

Les også: Trond Giske i stort intervju: Slik kan Ap bli stort igjen (+)

---

Fakta om ny skolestruktur i Innlandet

  • Flertallspartiene i fylkestinget i Innlandet – Ap, Høyre og MDG – vil legge ned Skarnes videregående skole, Dokka videregående skole, skolested Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skule og skolested Flisa ved Solør videregående skole. De vil også legge ned skolested Sønsterud og flytte hele tilbudet til skolested Våler ved Solør videregående skole.
  • Til sammen utgjør dette om lag 730 færre elevplasser.
  • Nedleggingen av de to skolene og fire skolestedene og endringene i tilbudsstrukturen skjer i all hovedsak med virkning fra skoleåret 2025/26.
  • Onsdag 23. oktober skal saken sluttbehandles i fylkestinget i Innlandet.
Bakgrunn
  • Fylkestinget i Innlandet ba høsten 2022 om en utredning om framtidig skole- og tilbudsstruktur. Bakteppet er nedgang i elevtallet og derfor en strammere økonomi.
  • Ved de 23 fylkeskommunale videregående skolene i Innlandet er det i skoleåret 2023/2024 plass til 13.600 elever, men det er bare 11.532 plasser som er tatt i bruk dette skoleåret. Det betyr at 1900 plasser er ledige.
  • De siste fire årene har det vært en nedgang i elevtallet i Innlandet på cirka 850 elever, og denne nedgangen fortsetter i årene som kommer.
  • Fram mot 2038 blir det cirka 3000 færre 16–18-åringer i Innlandet. Det viser tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) og Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kilde: Innlandet fylkeskommune

---

Mer fra Dagsavisen