De ti selskapene som forurenser mest på land i Norge, står for en firedel av landets klimautslipp, sluker like mye av strømmen og går samtidig med solide overskudd, skriver Dagens Næringsliv.
Fra 2013 til 2022 har disse selskapene – hvor seks av dem er utenlandsk-kontrollert – fått nesten 25 milliarder kroner i statsstøtte, viser en oversikt som avisen har utarbeidet.
Selskapene det gjelder, er Equinor, Hydro, Elkem, Heidelberg, Eramet, Yara, Gassco, Alcoa, Ineos og Wacker.
Samlet har disse selskapene redusert utslippene med 7 prosent siden 2013, men flere har samtidig kuttet i produksjonen, særlig Equinor og Alcoa. Bare halvparten har i løpet av ti år redusert utslippene noe særlig mer enn produksjonen.
Den økonomiske støtteordningen til kraftkrevende industri skal kompensere for høyere strømpris som skyldes europeiske CO2-kvoter. Hensikten er å hindre at kraftkrevende industri flytter fra Norge til land med færre klimakrav og lavere strømpriser.
Det har tidligere ikke vært noen krav til at CO2-kompensasjonen brukes til klimatiltak, slik kravet er i flere andre land. Flere kritikere har derfor innvendt at den norske ordningen gir industrien milliarder i støtte uten å stille krav til at pengene brukes til utslippsreduserende tiltak.
Men i mars i år ble regjeringen og partene i industrien enige om kompensasjonsordningen for årene 2024–2030. Det kreves nå at 40 prosent av kompensasjonen bedriftene får, skal brukes til klimatiltak og/eller energieffektivisering i bedriftene.
Les også: Politiansatt ble forsøkt svindlet (+)
Les også: Historiske bygg i klimafare: – Forfallet kan gå fort (+)