Innenriks

Støre jubler for vendepunkt i økonomien: Næringslivet setter rekorder og folk får bedre råd

Prisveksten er i fritt fall, rentene skal ned og lønna stiger mer enn på mange år. – Nå snur det, konstaterer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– For hvert halve prosentpoeng renten settes ned, så vil man få rundt 10.000 kroner mindre i utgifter på et boliglån på 3,5 millioner. Og det er det mange som har, sa statsministeren da han holdt sin halvårlige pressekonferanse tirsdag formiddag.

Han poengterte foran et samlet pressekorps at inflasjonen faller for femte måneden på råd og skal videre ned, samtidig stiger lønningene markant, noe som vil gi reallønnsvekst i år.

Når rentene etter hvert skal følge prisveksten nedover, vil det bidra til at en tiårig utvikling med svak eller ingen reallønnsvekst snus, ifølge statsministeren.

– Jeg er glad for å si til arbeidsfolk, familier, studenter, pensjonister og hele Norge at nå skjer det: Folk får bedre råd i år, sa han.

Økt aktivitet

– Arbeid og lønn må få økt verdi. Det er negativt for samfunnet hvis verdien av arbeid faller fra et år til et annet, poengterte Støre som venter økt aktivitet og vekst i økonomien framover.

– Vi lever av hverandres arbeid i dette landet. Vi er avhengig av at vi har høy deltakelse. Og nå skapes det store verdier i Norge. Næringsliv setter investeringsrekorder. De har overskuddsrekord og de har eksportrekord, sa Støre.

Offensiv

Statsministeren refser Høyre og mener Arbeiderpartiet kan vinne tilbake velgere i de store byene – og vinne valget i 2025.

– Etter sommeren er det ett år til valget. Jeg er ikke i tvil om at det valget blir jevnt, sa Støre under pressekonferansen tirsdag.

Han mener at valget blir et retningsvalg og verdivalg, og at de politiske forskjellene har blitt tydeligere etter kommunevalget i fjor.

Han sier Arbeiderpartiet skal jobbe for å vinne tilbake posisjoner i de store byene.

– I Oslo går Høyre inn for søndagsåpne butikker. Vi kommer til å markere at vi er imot det. De overlater godt drevne sykehjem til kommersielle konsern. Det er vi imot. Og de tar skolematen fra elever i ungdomsskolen og videregående skole. Det er vi også imot, og kommer til å vise at det finnes en annen vei, sier Støre.

Støre sier at han har veldig stor tro på at Arbeiderpartiet kan klare å øke oppslutningen ved neste stortingsvalg. Men selve regjeringssammensetningen vil han komme tilbake til.

– Det jeg sier nå, ett år før valget, er at hvis vi får flertall er vi klare til å ta en regjeringsledelse for å gi Norge en trygg styring. Jeg har alltid ment at det er naturlig å søke en flertallsregjering, men vi får se halvåret før valget hvordan vi skal presisere en slik konstellasjon.

– Jeg er rett mann, sier Støre på direkte spørsmål om han er den riktige til å lede partiet, og viser til at landsmøtet har valgt ham og at han selv er motivert.

– Det er en god kombo, sier statsministeren.

Les også: Ap rykker fra Frp på ny måling

Sykelønnsordning

LO og NHO ønsker seg ny sykelønnsordning, men Støre vil ikke varsle nå at staten tar regningen.

– Staten er jo opptatt av å medvirke til det, men hvordan og på hvilken måte, det får vi komme tilbake til, sa statsministeren.

LO og NHO er enige om å revidere dagens sykelønnsordning, ved at staten går inn på et tidligere tidspunkt i en sykefraværsperiode, mens arbeidsgiverne kommer inn igjen senere for å dekke en andel av langtidsfraværet. Partene i arbeidslivet synes også hjertens enige om at her må regjeringen kjenne sin besøkelsestid og gjøre som ordningen tilsier.

Men det kan de altså ikke ta for gitt, ifølge Støre. Det er tradisjon for at partene langt på vei blir enige seg imellom og at regjeringen vurderer eventuelle bidrag når den blir bedt om det, poengterte statsministeren. Regjeringen deltar gjerne i diskusjonene, men hva utfallet blir er det for tidlig å si noe om.

– De kan ta for gitt at vi kommer til å stille opp i samtaler for å bidra. Men hva regningen blir og hvordan den kan fordeles, det må vi komme tilbake til.

Les også: Kunnskapsminiteren gir klar beskjed til skolene: – Beskytt ungene bedre!

Les også: Brenna varsler kamp mot «luselønn» (+)

Les også: Høyre er i ferd med å gjenta Arbeiderpartiets feil

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen