Innenriks

Forsvaret hentet søppel en måned etter øvelsesslutt i Finnmark

Søppel fra Forsvarets storøvelse Nordic Response ble liggende igjen ved nasjonalparken Stabbursdalen i Porsanger i Finnmark. Nå er søppelet hentet av Forsvaret.

Det er over en måned siden militærøvelsen ble avsluttet, men søppelet ligger igjen enda, skrev Kronstadposten , NRK og Altaposten tirsdag. Senere på dagen opplyste pressevakt Johnny Karlsen i Forsvarets operative hovedkvarter at søppelet ble hentet ned fra fjellet mandag.

– Vi skal også dra tilbake når det har tint mer for å sjekke at det ikke ligger igjen mer søppel der, sier Karlsen til Kronstadposten, som varslet Forsvaret om saken.

– Vi kastet oss rundt umiddelbart da vi fikk melding fra dere i går og fikk ryddet opp. Også andre steder kan det dukke opp ting som ikke er slik det var før øvelsen startet. Da håper vi at folk tipser oss, sier Karlsen.

Halvspiste fenalår

Turmatemballasje, bensinkanner, bioposer, brus- og ølbokser og halvspiste fenalår var blant det som lå strødd.

Det var reindriftssamen Johan Mathis Kemi som først varslet om søppelet, skriver NRK. Kemi pleier å plukke opp søppel han finner, men denne gangen var det for mye.

– Jeg har to sleder bak meg når jeg kjører, men jeg hadde ikke hatt plass. Det var så mye. Vi trakk opp et titalls bensindunker. Vi klarte ikke å trekke opp alle i dette skareføret. Vi måtte gi opp, sier han.

– Rutinesvikt

Ifølge Karlsen var det en svikt i rutinene at søppelet ikke ble hentet før. Han sier samtidig at med en så stor øvelse med 20.000 soldater, er det ikke unaturlig at slikt kan skje.

– Når det er sagt, har vi stort fokus på miljøtiltak og rydder opp så snart vi blir gjort oppmerksom på at vi har sviktet.

Les også: Russlands hær, våpenindustri og økonomi vokser

Les også: General: – Nå har vi tre valg. Kun ett av dem kan stanse Putin

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)

Mer fra Dagsavisen