Innenriks

Klimaministeren ber om at utslippstillatelsen til sprengstoffabrikk strammes inn

Klima- og miljødepartementet har bedt Miljødirektoratet foreslå endringer i tillatelsen til sprengstoffabrikken Chemring Nobel om utslipp i Oslofjorden.

– Det var sterke miljøfaglige hensyn som talte mot avgjørelsen om å gi økt utslippstillatelse til Chemring Nobel. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av krigen i Ukraina og behovet for mer ammunisjon, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

– Vi har hele tiden vært tydelig på at den økte produksjonen skal skje innenfor så stramme grenser som mulig. Derfor ber vi nå Miljødirektoratet følge opp, sier han.

Femdobling

Sprengstoffprodusenten på Hurum i Akershus har fått tillatelse til å femdoble nitrogenutslippet i Oslofjorden fram til 1. januar 2028.

Økningen innebærer at grensen heves fra 41 til 200 tonn nitrogen og fra 78 til 120 tonn kjemisk oksygenforbruk.

Tillatelsen var basert på en trinnvis produksjonsøkning, der maksimalt produksjonsnivå og tilhørende utslipp først vil skje i 2027. Selskapet har samtidig vært pliktig til å redusere forurensing så langt det er mulig.

– Positivt

I et brev til Klima- og miljødepartementet 8. mars opplyste imidlertid bedriften om at nye teknologivalg knyttet til produksjonsøkningen har ført til at utslippene ville bli lavere enn det volumet de først søkte om og som tillatelsen er basert på.

Dette er bakgrunnen for at Klima- og miljødepartementet nå ber Miljødirektoratet om anbefaling til endret utslippstillatelse.

– Det har hele tiden vært et krav om at bedriften må redusere sine utslipp. Det er positivt at vi nå kan starte en prosess med å redusere utslippstillatelsen, sier Bjelland Eriksen.

Asker kommune sendte torsdag inn en klage på tillatelsen Klima- og miljødepartementets først hadde gitt sprengstoffprodusenten. Kommunen mener vedtaket er preget av hastearbeid og dårlig forankring, og at det truer arbeidet med å redde Oslofjorden.

– Vi har forståelse for formålet med økt produksjon ved Chemring Nobel, men oppfatter den gitte utslippstillatelsen som et stort tilbakeskritt for arbeidet med å redde Oslofjorden, sier Asker-ordfører Lene Conradi.

Ifølge ordføreren har kommunen hatt gode møter med Chemring Nobel AS om videre oppfølging, og hun understreker at det nå handler om hvordan og hva staten kan og bør bidra med.

Les også: Brutte frister kostet helsevesenet hundrevis av millioner i året

Les også: Frykter bæsjing ved drikkevann

Les også: Oppsiktsvekkende funn om mikroplast: – Kan påvirke alt pattedyrliv på planeten vår

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen