Innenriks

Norge krever våpenhvile i Myanmar: – Svært bekymret

Norge og en rekke land krever at verdenssamfunnet gjør mer for å stanse volden i Myanmar, tre år etter kuppet i landet.

Av Snorre Schjønberg/NTB

Militærkuppet skjedde før Aung San Suu Kyis lovlig valgte regjering kunne ta over. Det har ført til en blodig borgerkrig.

I en felles erklæring fra Norge, EU, USA, Storbritannia, Australia, Canada, New Zealand, Sør-Korea og Sveits fordømmes militærjuntaens voldsbruk.

– Jeg er svært bekymret over situasjonen tre år etter militærkuppet i Myanmar. Det er en humanitær krise, med store menneskelige lidelser, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Ofre for et luftangrep i en bygning i Kanan søndag 7. januar. Minst ni barn ble drept i angrepene, som Myanmars militære anklages for å ha stått bak.

FN-krav

FNs generalsekretær António Guterres krever også slutt på volden.

– Generalsekretæren understreker på denne dystre årsdagen at det haster med å finne en vei mot en demokratisk overgang til sivilt styre, sier generalsekretærens talsmann Stephane Dujarric.

Hæren holder fortsatt Myanmar i et strengt grep. Her fra feiringen av uavhengighetsdagen i hovedstaden Naypyidaw 4. januar.

Tusener drept

Tusenvis er drept i borgerkrigen, og juntaen er anklaget for krigsforbrytelser, noe de benekter. Onsdag forlenget militæret unntakstilstanden i landet med et halvt år.

Norge og de øvrige landene anklager Myanmar for eskalerende vold mot sivile, fengsling og tortur. Juntaen anklages videre for ødeleggelse av sivil infrastruktur, og systematisk undertrykkelse av religiøse og etniske grupper.

– Vi fordømmer på det sterkeste militærregimets pågående forbrytelser og menneskerettsbrudd, som seksuell og kjønnsbasert vold, heter det.

Millioner i nød

Landene kommer med en oppfordring til land i verden om å støtte tiltak for å presse Myanmar til våpenhvile.

Ifølge FN kommer 18,6 millioner mennesker til å være i humanitær nød i Myanmar i år. FN og andre aktører nektes tilgang til konfliktområder der behovene er størst.

– Norge fordømmer på det sterkeste militærregimets brudd på menneskerettighetene og overgrep mot folk over hele landet, inkludert mot rohingyaer og andre etniske og religiøse minoriteter, sier Eide.

– Opprørt

Det har kommet flere meldinger om at regimet vilkårlig bomber befolkede områder.

– Jeg er opprørt over rapportene om luftangrep mot boligområder, skoler, helsebygg og religiøse steder. Landsbyer blir brent ned, og det er grove innskrenkninger i ytrings- og forsamlingsfriheten, arrestasjoner og vold mot sivile, sier Eide.

Utenriksministeren sier at landene i regionen spiller en særlig viktig rolle. Norge støtter Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN) og FNs initiativer.

Les også: Ekspert om Peskovs advarsel: – Det handler om å skape frykt


Mer fra Dagsavisen