Innenriks

«Bamsegutt»-serien blir tema for Debatten – NRK-sjefen stiller ikke

Den omstridte serien «Ingen elsker Bamsegutt» blir tema for Debatten på NRK tirsdag kveld. To mellomledere i NRK stiller, men ikke kringkastingssjefen.

Programleder Fredrik Solvang bekreftet tidligere på dagen at serien blir kveldens tema.

– Det er de siste dagene blitt sagt at NRK som landets største mediehus, med størst gjennomslagskraft, må være ekstra påpasselig med fakta og presseetikk. Det er jeg enig i. Debatten er Norges største debattprogram, og vi skal ta opp de viktigste og mest aktuelle diskusjonene. Så i kveld kommer vi ikke utenom å snakke om hvordan NRK kunne gjøre så feil, skriver han i et innlegg på sin Instagram-konto.

Serien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem. Serien har fått kritikk etter at det ble kjent at mannen ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Denne dommen var utelatt i serien.

Mange debattanter

NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen stiller ikke til debatt, men det gjør kanalens etikkredaktør Per Arne Kalbakk og NRKs distriktsdirektør Marius Lillelien.

Også Aftenposten-kommentator Christina Pletten, advokat Leif Strøm, advokat Erling Kjærmann, Rødt-politiker Mimir Kristjansson og Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen stiller, ifølge Dagbladet.

I tillegg kommer Liv Anne Aanestad Vold, som startet en innsamlingsaksjon for å få mannen i 60-årene hjem, og en anonym person.

Klagestorm

Dommen mot mannen i 60-årene involverer seks fornærmede, som på det tidspunktet var barn. NRK har senere beklaget utelatelsen og trukket serien midlertidig.

NRK har opplyst at de valgte å utelate dommen av to grunner. Den ene grunnen var hensynet til de fornærmede, samt hensynet til «Bamsegutt» og familien. Den andre grunnen var dommens relevans for serien.

Kringkastingsrådet har mottatt flere hundre klager på serien, og den er også klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Nyeste fra Dagsavisen.no: