Innenriks

Enstemmig kontrollkomité åpner sak mot regjeringen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner kontrollsak om statsminister Jonas Gahr Støre og regjeringsapparatets håndtering av habilitetsspørsmål.

Statsministeren selv sier til NTB at han ønsker full åpenhet om habilitetsrotet i regjeringen. Torsdag ble det klart at Stortinget vil granske regjeringsapparatets håndtering av habilitet. Det kan bety at også statsminister Jonas Gahr Støre kan bli innkalt på teppet i en eventuell høring i kontroll- og konstitusjonskomité.

– Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har en svært viktig funksjon i vårt demokrati, og jeg kan forsikre om at regjeringen vil stille opp og svare på spørsmålene som komiteen har, både om sakene og om regler og retningslinjer, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en e-post til NTB.

– Flere feil

– Det er på sin plass at kontrollkomiteen oppretter sak, sier også Venstres Grunde Almeland, som er valgt til saksordfører for saken.

– Jeg tror veldig mange har vanskelig for å forstå rekken av brudd på helt grunnleggende regler, som vi har sett fra regjeringen denne sommeren. Det er avgjørende for tilliten til politikere at vi går grundig inn i dette. Både for å se på hva som konkret har skjedd, men også for å lære. Slike regelbrudd skal ikke skje, sier Almeland.

– Saken har sitt klare utspring i at det har blitt gjort flere feil i flere departementer under den sittende regjeringen, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder, Peter Frølich (H), i en e-post til Dagsavisen.

– Vi vil finne ut hvor det har glippet og hvordan det kan unngås fremover. Så vil vi også se bakover i tid på hvordan rutinene har vært, om det har vært endringer og om regjeringen planlegger å endre rutinene fremover, sier han.

Går tilbake i tid

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget møttes torsdag for å diskutere habilitetssakene rundt kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Det var ventet at de ville opprette en kontrollsak. Tidligere har Høyre, Venstre og Frp gått inn for dette. Nå får de også støtte fra Ap og SV og Rødt.

– Det er helt naturlig at det åpnes kontrollsak, sier Frode Jacobsen til Dagsavisen. Han er Aps fraksjonsleder i komiteen.

– Jeg tenker ikke på dette som en granskning av regjeringen. Jeg ser det som helt naturlig at Stortinget i lys av de sakene som har vært, har et behov for og ønsker å se nærmere på reglene rundt hvordan habilitet har blitt praktisert, sier han.

– Ap mener selvfølgelig at dagens regjering ikke har noe å skjule, og antar at heller ikke tidligere regjeringer har noe å skjule. Derfor er det viktig å få sjekket ut nå hva som har skjedd, og hvilke feil som er blitt gjort. Dette har vi lave skuldre på, hevder Jacobsen.

Peter A. Frølich (H) meiner at Ola Borten Moe (Sp) har brote lova. Foto: Terje Pedersen / NTB / NPK

Støres ansvar

Høyres Peter Frølich er klar på hvorfor det åpnes sak:

– Denne saken er en av de mest åpenbare kontrollsakene på mange år. Det var alvorlig med én sak, og tre på rad gjør det nødvendig å sjekke etter systemfeil i regjeringen, sier han til Dagsavisen.

– Dette er en svært uheldig sak som rammer tilliten til politiske prosesser. Det er ingen ønsket situasjon for noe parti, men det er viktig at kontrollkomiteen jobben vår grundig nå. Ansvaret for å ha kontroll over egen habilitet ligger hos den enkelte statsråd, men statsministeren har det overordnede ansvaret for regjeringen. Har han sørget for en god veiledning, god kultur og god praktisering av reglene? Dette er spørsmål som er naturlig å stille i den videre saksbehandlingen, mener Frølich.

Vil frede Tonje Brenna

Aps Frode Jacobsen mener også at det kom en viktig avklaring fra SV i dag, sett med regjeringspartiets øyne.

– SV har avklart at det ikke vil være noe flertall på Stortinget for å fremme kritikk mot Tonje Brenna etter at hun har svart utfyllende og godt til kontrollkomiteen, sier Jacobsen.

Høyres Peter Frølich sier dette om Brenna:

– Brenna har svart grundig og hun har beklaget sterkt til komiteen for feilene hun har gjort. Men Høyre kan ikke forskuttere utfallet av kontrollsaken.


Mer fra Dagsavisen