Innenriks

Rødt-nestleder etter hastemøte: Tydelig tillit til Moxnes

Alle som sa noe på Rødts ekstraordinære landsstyremøte, uttrykte full tillit til Bjørnar Moxnes som partileder, ifølge nestlederen.

Saken er oppdatert

– Tillit kan du ikke ha litt eller ha mye av. Når jeg sier at jeg har tillit til Bjørnar, så har jeg det åpenbart i alle saker framover, sa nestleder Marie Sneve Martinussen til Dagsavisen mandag kveld.

31 av landsstyres 37 representanter kunne stille til kort varsel på hastemøtet mandag kveld. Nesten samtlige uttrykte full tillit til Moxnes, opplyser Rødt-nestlederen, som møtte pressen like etter møtet.

– De aller fleste tok ordet. Og alle som sa noe, uttrykte full tillit til Bjørnar, sa Martinussen, som er fungerende partileder så lenge Moxnes er sykemeldt.

Publiserte video

Forrige uke ble det kjent at Moxnes var blitt tatt for tyveri av et par solbriller på Oslo Lufthavn tidligere i juni. Rødt-lederen forklarte først at han tok med seg brillene ut av butikken ved en feiltakelse, og at en vakt senere kom bort og spurte etter dem.

Han har fått kritikk for å ha underspilt hendelsesforløpet innledningsvis i mediene da saken ble kjent og for å ha endret forklaringen flere ganger. Mandag ble det kjent at han er sykemeldt.

På pressemøtet seinere samme kveld fikk Martinussen flere spørsmål om overvåkningsvideoen fra Gardermoen. Hun sa blant annet at hun ikke hadde sett noen video, men at Moxnes før han ble sykemeldt hadde gitt tydelige meldinger om at han samtykket til at dokumenter i saken blir frigjort.

Moxnes har partiets fulle tillit, understreker Marie Sneve Martinussen.Foto: Javad Parsa / NTB

VG skrev tidligere på dagen at de hadde fått tilgang på overvåkningsbilder fra hendelsen, som ifølge avisa blant annet viser at Moxnes først legger brillene i tralla, og så i lomma – mens han fortsatt står ved brillestativene i butikken.

Etter pressemøtet med Martinussen la VG ut overvåkningsvideoen av Moxnes. I en SMS til Dagsavisen reagerer Rødt-nestlederen slik på videoen:

«Jeg har sett videoen nå, og kan ikke se at det er noe her som strider med det Bjørnar har forklart, eller at det kommer fram ny informasjon som vi ikke hadde fra før av. Når det er sagt ser det selvfølgelig suspekt ut med det vi allerede vet er et tyveri på et overvåkingskamera. Det understreker jo også at politiet har gjort en riktig vurdering i saken ved å gi et forelegg, det har også Bjørnar vært helt enig i.»

Mener fortsatt Moxnes bør gå

Lokallagsleder i Rødt Nordland, Viktor Stein, sa til NRK i går at han mener Moxnes burde tre av umiddelbart. Etter å ha sett VGs video, skriver han i en melding til Dagsavisen:

– Min kommentar er i ordlyd den samme som fungerende partileder Marie Sneve Martinussen har uttalt: Den endrer ikke mitt standpunkt.

– Men den fundamentale forskjellen mellom Martinussen og meg er at jeg i motsetning til henne fortsatt mener Moxnes burde ha trukket seg som partileder umiddelbart etter at den fatale hendelsen på Gardermoen skjedde. Så vil jeg tilføye: Det straffbare forholdet som Moxnes gjorde seg skyldig i, er ikke stort, og det har han gjort opp for ved både å betale brillene og forelegget han fikk fra politiet. Det store og svært alvorlige ved saken er forsøkene på å vri seg unna gjennom uriktige og etter hvert endrede forklaringer, som har ført til et dramatisk tap av tillit, i en slik grad at han ikke kan fortsette som partileder.

Skuffelse over Moxnes

Også Martinussen erkjente at Moxnes har håndtert saken svakt og legger til at det kom tydelig fram på møtet.

– Det er tydelige tilbakemeldinger på det han har gjort er dumt og dårlig håndtert, sa Martinussen, som likevel ikke er i tvil om at Moxnes er tilbake som partileder etter sykemeldingen.

Under spørsmålsrunden i plenum sa Martinussen at en av Moxnes’ største feil var å ikke gi konsekvente forklaringer, og at han heller ikke gjorde det til henne.

– Det er en dustete tullesak og Bjørnar har driti på draget, sa Martinussen til VG.

Martinussen følte seg likevel helt sikker på at Moxnes er tilbake som partileder i Rødt 18. juli, etter sykmeldingen.

– Landsstyremøtet viste at mange er veldig skuffet over Bjørnar. Men det han har gjort er veldig alvorlig, og han har håndtert det veldig dårlig. Samtidig konkluderer alle likevel med at vi har tillit til Bjørnar, og jeg tror det handler om at han har ledet partiet i elleve år på en solid og stødig måte. At han har bygget en bevegelse mange er veldig stolte over, og at man mener den posisjonen er viktigere enn denne skandalen her, sa Martinussen til Dagsavisen.

Sender gode tanker til Rødt-lederen

Martinussen sa at det er naturlig at Moxnes ikke har hatt en god dag.

– Nå har han vært hos legen, og jeg antar at legen har hatt gode grunner til å sykmelde han, noe som sier noe om at man ikke har det så bra. Man pleier ikke bli sykmeldt hvis man er frisk som en fisk. Så har jeg vært i kontakt med Bjørnar, men ikke helt nylig, men det er klart at det ikke er en god dag for Bjørnar.

Hun sier at det er viktig å gi Moxnes den roen han trenger og fortjener når man er sykemeldt.

– Ellers sender vi ham så klart gode tanker, fortsatte Martinussen.

Hun føler seg trygg på at det ikke vil dukke opp flere ugunstige saker rundt partilederen.

– Meg bekjent så er dette den eneste. Og så vil jeg tro det er en hypotetisk diskusjon i alle menneskers liv, om man har gjort noe annet galt. Skulle jeg gått rundt og tenkt på det, ville jeg blitt svimmel.

En sak Rødt skulle vært foruten

TV 2 spurte nestlederen om hva saken vil bety for partiets omdømme.

– Tenker du at oppmerksomheten som denne saken har fått, har vært nødvendig?

– Åpenbart ikke. Det er en dustete tullesak. Jeg tror både at Bjørnar og Rødts 14.000 medlemmer, og sikkert enda flere tusen velgere, veldig gjerne skulle vært uten denne saken, svarte hun til kanalen.

---

Tidslinje for Moxnes-saken

  • 16. juni: Bjørnar Moxnes er på Oslo Lufthavn Gardermoen i forbindelse med en privat reise. Klokken 17.36 blir han tatt for tyveri av et par Hugo Boss-solbriller til en verdi av 1199 kroner.
  • 30. juni: Saken blir offentlig kjent i form av en artikkel fra Romerikes Blad. Moxnes erkjenner forholdene og forteller at han glemte at han hadde med seg brillene ut av butikken. Moxnes bekrefter samtidig at han har vedtatt et forelegg på 3000 kroner. Politiet mener på sin side han stjal med vilje.
  • 30. juni: Senere på kvelden endrer Moxnes forklaring. Han innrømmer at han rev av lappen og la brillene i bagasjen før en vakt kom og spurte om dem.
  • 1. juli: Rødt-lederen holder pressekonferanse i Oslo sentrum om tyveriet. Han beskriver situasjonen som pinlig og beklager hendelsen.
  • 1. juli: Rødt-profilene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug stiller seg bak Moxnes. Det samme gjør en rekke fylkesledere i partiet.
  • 2. juli: Partisekretær i Rødt, Kjell Oleide, forteller at landsstyret har tillit til Moxnes.
  • 3. juli: Lokallagsleder i Rødt Nordland, Viktor Stein, tar til orde for at Moxnes må gå av. Tidligere RV-leder Sigurd Allern mener saken vil overskygge politikken ved høstens valg.
  • 3. juli: Rødt melder at Moxnes er sykmeldt fram til 18. juli. Marie Sneve Martinussen tar over som partileder i mellomtiden.
  • 3. juli: Rødt kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med Moxnes’ sykemelding.
  • 3. juli: Rødts nestleder Martinussen møtte pressen etter landsstyremøtet, og forsikret at partiet fortsatt har tillit til Moxnes som partileder.
  • 3. juli: VG la ut overvåkningsvideoen av solbrilletyveriet til Moxnes.

(Tidslinje: NTB)

---

Mer fra Dagsavisen