Innenriks

Østlandet kan få en egen hærstyrke

Norges forsvar er i stor grad konsentrert om Troms og Finnmark, der landets eneste brigade befinner seg. Nå kan en styrking av nærværet på Østlandet bli aktuelt.

I 1986 hadde Hæren 13 operative brigader. I dag er det én igjen, skriver Aftenposten.

Det dreier seg om Brigade Nord, med 5.000 soldater og med hoveddelen av brigaden i Troms. Det er også betydelige styrker i Finnmark.

I Sør-Norge er det Heimevernet som har ansvaret for territorialforsvaret. Selv om det finnes en god del soldater og militære avdelinger også på Østlandet, så finnes det ingen selvdrevet og selvforsynt krigsstyrke sør for Troms.

Hærsjefen, generalmajor Lars Lervik, mener at Ukraina-krigen viser at volum på styrkene er en kvalitet i seg selv:

– Det nytter ikke å kjøpe ett supervåpen og tro at du har løst alle problemene. Det handler om å sette ting sammen i system, og for hærstyrker er det brigader som er systemet, sier han til Aftenposten.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) har uttalt at han ønsker å styrke forsvaret, mens regjeringspartner Ap ønsker å sikre «en betydelig bemanningsøkning». Opprettelse av en eventuell Brigade Sør møter heller ikke motstand i Høyre.

Det er dermed knyttet spenning til hva forsvarssjef Eirik Kristoffersen vil foreslå i sitt Fagmilitære råd, som skal legges fram senest 31. mai.

Forslaget om å opprette en Brigade Sør lå inne i rådet fra den forrige forsvarssjefen, Haakon Bruun-Hanssen, i 2019.

Kristoffersen sa da til Forsvarets Forum at en «Brigade Sør vil bøte på det problemet vi har i dag med bare én brigade, samtidig som vi er i ferd med å bygge opp Finnmarks landforsvar».

Mer fra Dagsavisen