Innenriks

Norgesgruppen fikk et resultat før skatt på 3,3 milliarder kroner

Norgesgruppen fikk et overskudd på 3,3 milliarder kroner før skatt i fjor. Det er gruppens tredje største overskudd noensinne.

Resultatet er en nedgang fra 4,6 milliarder kroner i 2021, skriver Dagens Næringsliv.

Overskuddet er likevel Norgesgruppens tredje største noensinne, bak de to pandemiårene 2021 og 2020, skriver E24.

Uendret omsetning

Norgesgruppen, som står bak butikkjeder som Kiwi, Meny, Spar og Joker, fikk i fjor en omsetning på 102,7 milliarder kroner – omtrent uendret etter 103 milliarder i 2021. Økte kostnader og priskutt førte til at resultatet falt med omtrent en milliard kroner.

– Året vi la bak oss, ble mer krevende enn vi hadde ventet, og vi tror det vil bli urolig i tiden som kommer også, sier konsernsjef Runar Hollevik i en pressemelding.

Preget av krigen

Norgesgruppen hadde ventet at fjoråret skulle bli det første normalåret etter to ekstraordinære pandemiår, men 2022 ble i stedet preget av krigen i Ukraina og ettervirkningene av pandemien. I tillegg påvirket inflasjonen både i Norge og internasjonalt nordmenns handlevaner.

– Vi har aldri opplevd lignende prisøkninger fra leverandørene våre, i tillegg til at vi også fikk økte kostnader i vår del av verdikjeden, sier Hollevik.

Høye energipriser

2022 inneholdt også kostnadsøkninger på blant annet innkjøp av varer fra leverandørene og transport, energi og emballasje, men det var økte energikostnader som traff Norgesgruppen hardest – med en økning på 91 prosent, tilsvarende 632 millioner i året før.

– Dette til tross for at Norgesgruppen har redusert energiforbruket med om lag 28 prosent de siste årene og produserte 118 GWh fornybar energi i 2022, sier Hollevik.

Mer fra Dagsavisen