Innenriks

Rundt 10.000 møtte opp for å markere kvinnedagen i Oslo

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen trakk rundt 10.000 mennesker til Youngstorget i Oslo onsdag. Hovedparolen var støtte til iranske kvinners kamp

Det var et fullstappet Youngstorg i Oslo som onsdag markerte den internasjonale kvinnedagen onsdag. Politiets innsatsleder Erik Hestvik opplyser til NTB at de anslår at rundt 10.000 mennesker hadde møtt opp for å delta i markeringen.

Fra 18-tiden var det appeller og innslag før de frammøtte gikk i tog i sentrum, blant annet forbi Stortinget. De frammøtte løftet plakater om kvinners kamp for rettigheter, likestilling og frigjøring, men årets hovedparole var «Jin, Jiyan, Azadi – Kvinne, Liv, Frihet», en støtte til iranske kvinners kamp.

– Bør gjøre oss forbanna

– En av ti kvinner er blitt utsatt for alvorlig partnervold. Stadig færre kvinner anmelder vold i nære relasjoner, og FNs Kvinnekomité kritiserer Norge for kvinners dårlige rettighetsvern. Det skjer i verdens mest, mest likestilte land. Det bør gjøre oss forbanna. Vi har både kunnskap og ressurser til å vite bedre, og ikke minst gjøre bedre. Mange kvinnekamper vunnet, men mange må vi fortsette å kjempe, sa konferansier Shazia Majid.

Majid er forfatter og kommentator i VG. Hun avsluttet sin åpningstale med en støtte til kvinnene i Iran og Kurdistan.

Shazia Majid til Lørdagsportrett

Også kvinnehelse var en viktig sak i årets markering.

Samtidig som hovedarrangementet på Youngstorget, arrangerte Inkluderende Feminisme alternativ markering på Eidsvoll plass. Der hadde rundt 500 mennesker møtt opp.

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo onsdag. Årets hovedparole var «Jin, Jiyan, Azadi – Kvinne, Liv, Frihet», en støtte til iranske kvinners kamp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo torsdag.
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo

Disse holdt appeller på Youngstorget i Oslo:

  • Berit Tevik fra Fagforbundet.
  • Helen Akrei fra Kurdisk demokratisk samfunnssenter.
  • Aurora Eck Nilsen fra Norske Kvinners Sanitetsforening.
  • Hilde Halvorsen fra Kvinnegruppa Ottar.

– Lønnskamp er kvinnekamp

Tevik fra Fagforbundet benyttet anledningen til å snakke om årets lønnsforhandlinger.

– Lønnskamp er også kvinnekamp. Ingen seier er vunnet en gang for alle, og nettopp derfor trenger vi kvinnekampen. Likestilling kommer ikke av seg selv, gratulerer med dagen! sa hun fra talerstolen.

Hilde Halvorsen fra Kvinnegruppa Ottar tok til orde for vern av sexkjøploven, som også var en av årets paroler.

Politiet anslo i 19-tiden at det var omtrent 10.000 som møtte opp på Youngstorget i Oslo for å markere den internasjonale kvinnedagen.

Det var oppmøtte i alle alder, og også familier med barnevogner og flere menn til stedet på markeringen.

Marianne Sandhold er en av dem som har markert kvinnedagen i mange år.

– For det første synes jeg kvinnedagen fremdeles er kjempe viktig. Det er en tradisjon for meg å være her 8. mars, jeg har møtt opp her i minst 20 år. Det er mange saker vi må slåss for, og jeg tror ikke vi kan legge ned denne dagen på mange år, sier hun til Dagsavisen.

Sammen med Unni Nyheim Kristoffersen bærer hun på et skilt til støtte for bevaring av Ullevål sykehus.

For Sandhold er kvinnehelse den viktigste kampsaken i år.

Fra høyre: Marianne Sandhold og Unni Nyheim Kristoffersen.

Solidaritet

Unni Nyheim Kristoffersen trekker også fram solidaritet med kvinner i krig og konflikter.

– Jeg kjemper for kvinnehelse, men også selvfølgelig alle kvinners kamp i kriger, konflikter og som flyktninger rundt om i verden. Det er mye vondt som skjer, sier hun til Dagsavisen.

– Hvor viktig er det å møte opp her i dag?

– Veldig viktig. Vi får samla oss. Vi har kamper i Norge, men det er like viktig å kunne kjempe for alle de internasjonale kampene rundt om i verden, sier hun.

Abortkamp

Zoé Aurora Gnoutou Schjørlien på 17 år har gått i tog på kvinnedagen siden hun var liten.

– Jeg har vokst opp i et veldig feministisk hjem, og jeg synes det er viktig å vise støtte, sier hun til Dagsavisen.

Hun har møtt opp sammen med kjæresten Aron Ausen Rødseth (17)

– Jeg er her for å vise støtte til alle kvinner, og min fantastiske kjæreste. Jeg synes det er viktig å møte opp her fordi det sender et signal om at det er mange som tar kvinnekampen på alvor, sier han.

Fra høyre Zoe Aurora Gnotou Schjørlien og Aron Ausen Rødseth.

– Når det er mange som møter opp, så viser vi at det vi er mange som bryr seg. Det er kanskje spesielt viktig å vise for andre land der ikke like mange kan eller vil markere denne dagen, sier Schjørlien.

– Hva synes dere er den viktigste saken i år?

– Jeg har tenkt til å gå under parolen for kvinners helse, fordi det er mange kvinner som ikke får helsehjelpen de fortjener. Når vi ser på hvordan kvinner i USA har mistet retten til abort flere steder, så mener jeg at det er veldig viktig at vi viser støtte, sier hun.

– Jeg er enig. Jeg visste ikke at abort ikke er lovlig overalt i verden. Jeg synes det er teit at folk som menn som ikke har noe med abort å gjøre, skal lage lover som de ikke har noe med. Det er en av sakene jeg synes er viktig, men alle sakene vi kjemper på kvinnedagen er viktig selvfølgelig, sier Aron Ausen Rødseth.

Det var flere musikalske opptredener, og skuespiller Lise Fjeldstad leste et utdrag fra Henrik Ibsens kjente stykke «Et dukkehjem», som handler om kvinnens vanskelige posisjon i det borgerlige ekteskapet.


Mer fra Dagsavisen