Innenriks

Kaski: Et budsjett for de mange, ikke for de få

De fleste i Norge vil få bedre råd med SVs budsjettopplegg, var hovedbudskapet fra Kari Elisabeth Kaski da hun la fram partiets alternative budsjett mandag.

Hovedlinjene i budsjettet går på omlegging av petroleumsnæringen til grønn industri og en endring i skatteopplegget.

– Det er en realistisk helhet i budsjettet vi presenterer her i dag, det er et budsjett med en tydelig retning, sa Kaski.

SV mener endring for å rette opp ulikhet i samfunnet og kamp mot klimaendringer må ses i sammenheng.

– De henger sammen og må løses sammen, sa Kaski.

Vil ta inn 23 milliarder mer enn Ap/Sp

SV vil øke det totale skatte- og avgiftsnivået i Norge med 23 milliarder kroner mer enn Ap og Sp har lagt opp til går det fram av partiets alternative budsjett, som ble lagt fram mandag.

SV forslår å ta inn 22,9 milliarder kroner mer påløpt i skatter og avgifter enn Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lagt opp til i sitt tilleggsnummer til budsjettforslaget for 2022.

Sammenlignet med Solberg-regjeringens opprinnelige budsjettforslag er det snakk om en økning på 29,5 milliarder kroner.

De borgerlige kuttet samlet skatte- og avgiftsnivå i Norge med cirka 37 milliarder kroner fra 2013 til 2021.

Kutter motorveier for milliarder

SV vil spare inn nærmere 3,3 milliarder kroner på å kutte i store motorveiprosjekter i sitt alternative budsjett, som ble lagt fram mandag. Partiet vil heller ikke kutte i bompenger, som gir en innsparing på ytterligere 1,5 milliarder kroner.

Samtidig foreslår partiet å øke CO2-avgiften med 50 prosent neste år. SV vil også øke engangsavgiften på fossilbiler og øke avgiften på fossilt drivstoff. 100 millioner settes av til flere ladestasjoner.

Elbilforeningen applauderer forslagene.

– SVs alternative budsjett vil gi en offensiv elbilsatsing og er bedre enn det både regjeringen Solberg og regjeringen Støre foreslår. Her fjernes omregistreringsavgiften for brukte elbiler, og man unngår økt skatt for de som har elbil som firmabil, sier Elbilforeningens generalsekretær Christina Bu.

Barnevern og barnehage

SV ønsker et utvalg som skal se på modeller for nullprofitt i barnevern, barnehager og arbeidsmarkedstiltak.

Utvalget skal i samarbeid mellom regjeringen og SV legge fram forslag til nullprofittløsninger, sa Kaski da hun la fram partiets alternative budsjett.

– Med modeller på bordet vil det være mulig å fase ut kommersielle aktører i velferden, sa hun.

SV har tidligere varslet at de vil bruke budsjettforhandlingene til også å koble inn andre politiske saker.

– Vi er nødt til å ha en grundig utredning i Norge, sektor for sektor, av hva slags nullprofittmodell som kan passe i barnehager, rusomsorgen, eldreomsorgen. Det er en av tingene vi vil koble inn i budsjettforhandlingene, at det skal settes ned et sånt utvalg. Det skal leveres i tide til budsjettforhandlingene neste år så vi kan komme i gang, sa SV-leder Audun Lysbakken.

På spørsmål om dette er et absolutt krav, svarte han at målet er å komme i gang med forhandlingene.

– Vi kommer ikke med noen trusler eller ultimatum.

Feriepenger og elavgift

Lysbakken gjør det klart at SV ikke vil bruke forhandlingene til å sikre feriepenger på dagpenger, selv om de støtter dette og har lagt det inn i sitt alternative budsjett. Dette har Ap og Sp alt lovet å gjøre i Hurdalsplattformen, påpeker han.

– Vi kan ikke og kommer ikke til å legge fram krav i forhandlingene om saker regjeringen allerede har lovt å gjennomføre. Vår jobb er å legge fram krav regjeringen ikke har lovet å gjennomføre, sier Lysbakken.

Et mye omdiskutert budforslag fra regjeringen var et flatt kutt i elavgiften på nesten 3 milliarder kroner.

SV har ikke lagt inn en slik reduksjon i sitt alternativ, og kuttet blir dermed et tema i budsjettforhandlingene.

– Vi står på Solberg-regjeringens forslag på elavgiften. Vi har ikke prioritert 3 milliarder i ytterligere kutt i elavgiften, bekrefter Kaski overfor NRK.

Vil kutte 30 milliarder

SV vil kutte 30 milliarder i fossile satsinger og setter av 40 milliarder til grønne satsinger i sitt alternative budsjett.

– Vi gjennomfører en massiv satsing på rettferdig grønt skifte. Vi kutter 30 milliarder i det grå og satser 40 milliarder på det grønne. Vi vil skape nye jobber og bygge Norge grønt, kutte klimautslipp og fordele rettferdig, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

SV legger fram sitt alternative budsjett mandag formiddag, før de senere på dagen skal inn i regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

De grønne investeringene inkluderer blant annet en grønn investeringsbank og et grønt investeringsselskap, i tillegg til et nytt omstillingsfond finansiert av en omstillingsavgift på sokkelen.

Grønn folkebonus

Alle over 17 år som tjener 500.000 kroner eller mindre, får utbetalt 1.450 kroner i 2022 med SVs forslag til grønn folkebonus. Pengene tas fra CO2-avgiften.

– For å unngå at folk flest blir hardt rammet av avgiftsøkninger, foreslår vi en grønn folkebonus, en ordning der de nye inntektene fra økningen i CO2-avgift betales ut igjen, til folk med vanlige og lave inntekter, sier SVs finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

SV har foreslått å øke CO2-avgiften med hele 50 prosent neste år, fra dagens nivå på om lag 590 kroner. Pengene skal i sin helhet gå til alle over 17 år som tjener 500.000 kroner eller mindre, foreslår SV i sitt alternative budsjett. Hver person i denne gruppen vil få en utbetaling på 1450 kr i 2022.

Det gir en kostnad på 3,6 milliarder kroner i 2022.

– Siden det er de rikeste i samfunnet som bidrar mest til klimagassutslipp gjennom høyt forbruk og mye reising, vil de fleste tjene på denne ordningen, sier Kaski.

Saken fortsetter under videoen

Kvoteflyktninger

SV foreslår i sitt alternative budsjett å ta imot 5.000 kvoteflyktninger neste år, samt 1.000 asylsøkere fra Hellas.

I regjeringspartienes budsjettforslag er det lagt opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år. Det er det samme som den borgerlige regjeringen la opp til.

Vil spare inn på utenlandsoppdrag

SV foreslår også å trekke norske styrker ut fra Irak og Jordan, i Natos framskutte nærvær i Litauen og fregattoppdrag i Midtøsten. Det gir en innsparing på nærmere en halv milliard.

Samlet gir det en innsparing på 455 millioner kroner, ifølge SVs beregninger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen