Innenriks

Blå poser blir lilla... kanskje

Plastavfall skal over fra blå til lilla poser, varsler Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo. Likevel er det ikke sikkert at det blir slik.

«Vi går over til lilla farge neste gang vi anskaffer poser», heter det i en pressemelding som Renovasjons- og gjenvinningsetaten sendte ut sist uke.

Det er ikke særlig smart, skal vi tro Grønt Punkt Norge, som inntil nylig hadde en avtale med Oslo kommune om innsamlingen og gjenvinningen av plasten som husholdningene i hovedstaden putter i blå poser.

Les også: Farvel, blå poser

– Nærmest umulig å få solgt

Om plasten som samles inn på denne måten, sa kommunikasjonssjef Kari-Lill H. Ljøstad i Grønt Punkt Norge følgende til Dagsavisen tidligere i sommer:

– Det er meget lav utnyttelsesgrad på denne emballasjen, betydelig lavere enn materiale fra andre innsamlingsløsninger. Plastemballasje som er samlet inn i blå poser, sorteres i etterkant. Den har da så stor innfarging av blått at den er nærmest umulig å få solgt.

En overgang til lilla poser i stedet, vil ikke gjøre dette enklere å få solgt gammel plast til plastprodusentene, ifølge Grønt Punkt Norge.

– Oslo-plasten håndteres ikke av oss lenger, men vi kan på generelt grunnlag si at sterkt fargede poser vil gi utfordringer avsetningsmessig, uansett om de er blå eller lilla.

Det sier Svein Erik Rødvik, leder av gjenvinningsavdelingen hos Grønt Punkt Norge.

Les også: Plastgjenvinningen går ned (+)

– Bytte til gjennomsiktige

Hva mener så han Oslo kommune bør gjøre i stedet?

– Vi har jobbet i mange år med alle kommuner som har samme løsning (som Oslo), å bytte til gjennomsiktige poser med blå, eller nå lilla «dotter». Tester viser at dette løser problemet, sier Rødvik.

Men Norsirk, som har overtatt ansvaret for Oslos blå poser med plastavfall, er av en annen oppfatning enn konkurrenten.

– Det har ingen betydning om posene er blå eller lilla.

– Norsirk får solgt posene uavhengig av om de er lilla eller blå. Det som er av betydning er at de er laget av et materiale som er gjenvinnbart, sier Guro Kjørsvik Husby, som er kommunikasjonsdirektør i Norsirk.

Les også: Blå poser vil fortsatt bli samlet inn

– Kjent med utfordringene

Da er det kanskje uproblematisk for Renovasjons- og gjenvinningsetaten å skifte fra blå til lilla poser, likevel da? Nei, det er ikke Jørgen Bakke Fredriksen, som er kommunikasjonsrådgiver der, sikker på.

– Vi er kjent med utfordringene når plastavfall i blå poser gjenvinnes. Med en helt lilla pose kan vi nok oppleve de samme utfordringene, sier han.

– Hvorfor varsler dere da at dere skal bytte fra blå til lilla poser?

– Det har å gjøre med innføringen av en ny nasjonal merkeordning, svarer Fredriksen.

Det nye systemet innebærer at varer i butikkene blir merket med farger og symboler som samsvarer med avfallsbeholderne de skal kastes i. Eksempelvis skal batterier få et rødt merke, og dunkene hvor brukte batterier skal kastes, vil også bli merket med et tilsvarende rødt merke.

Matavfall beholder den grønne fargen vi er blitt vant til gjennom de grønne posene som er i bruk blant annet i Oslo, mens plastavfall skifter farge fra blått til lilla.

Les også: Presser gratispassasjerer til å betale for plastinnsamling

– Logisk med lilla poser

– Når merket for plast blir lilla, er det også logisk at plastposene som brukes for å samle inn plastavfall blir lilla, mener Hildegunn Bull Iversen.

Hun er daglig leder i Miljøstiftelsen Loop, som sammen med Avfall Norge har utviklet den nye merkeordningen, basert på de danske symbolene for kildesortering.

En spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos, viser at 92 prosent av norske kommuner og kommunale avfallsselskaper tror denne ordningen vil gjøre det enklere for innbyggerne å sortere avfallet sitt.

Meningen er at det samme systemet også skal innføres i de øvrige nordiske landene etter hvert.

Les også: Nå kommer den ekte gjenbruksposen

–  Tenke grundig gjennom

Men til tross for både pressemelding og ny merkeordning, er det likevel ikke gitt at Oslos blå poser blir lilla.

– Vi blir nødt til å tenke grundig gjennom dette. Jeg antar at vi også kommer til å se på alternativer til helt lilla poser, sier Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

– Andre steder vurderer de på gjennomsiktige poser med lilla detaljer, tilføyer han.

Det er i tråd med hva Grønt Punkt Norge anbefaler.

Uansett er det ingen grunn til å holde pusten. Det vil drøye før de blå posene går ut av bruk i Oslo.

– Folk skal fortsatt legge plastemballasjen sin i de blå posene så lenge det er dem vi gir ut, heter det i den før nevnte pressemeldingen fra Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Nyeste fra Dagsavisen.no: