Innenriks

Hevder regjeringen melder jernbanen inn i EU – stopper togene i to minutter

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) og Norsk Jernbaneforbund (NJF) stopper mandag togene i to minutter i protest mot innføringen av EUs fjerde jernbanepakke.

Oslo 20191010. 
Rolf Ringdal holder appell ved Oslo S når Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund krever at Stortinget har råderett over jernbanen for kommende generasjoner. Derfor går de til politisk streik over hele landet 10. oktober mellom klokka 12.00 og 14.00. Fellesforbundet og Fagforbundet deltar i streiken. Tog, busser, trikk og t-bane vil stoppe, og det holdes demonstrasjoner i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, samt mindre markeringer over store deler av landet.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Samtidig som togene stoppes klokken 15.00, vil 50 jernbanefolk og støttespillere samles foran Stortinget for å protestere, i tråd med smittevernreglene.

I en pressemelding fra Norsk Jernbaneforbund hevdes det at regjeringen vil avdemokratisere jernbanen.

«Regjeringen har allerede vedtatt jernbanereformen. Å vedta EUs jernbanepakke er derfor ikke nødvendig, men vil låse norske folkevalgte til denne måten å organisere jernbanen på for all framtid», står det i meldingen.

Ikke første gang det har vært aksjon mot EUs fjerde jernbanepakke: Togstreiken: Nå står alle tog i hele landet

– Regjeringen vil flytte makta til EU og gjøre anbud, konkurranseutsetting og privatisering obligatorisk på jernbanen for all framtid, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund.

«Stortinget skal i år behandle EUs fjerde jernbanepakke. Sier Stortinget ja, blir Norge pålagt å avgi suverenitet over egen jernbane, Statens jernbanetilsyn blir avskiltet og Norge må innføre EUs jernbanepolitikk til evig tid, utenfor Stortingets kontroll», skriver Jernbaneforbundet.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen