Innenriks

Unge Høyre-leder: – Nå blir det en større iskant-debatt i Høyre

Frps regjeringsexit betyr en åpen kamp om iskanten i Stortinget. Unge Høyre-leder Sandra Bruflot håper det kan presse Ap og Høyre til å finne sammen om å bremse oljeletingen i nord.

Kampen om iskanten er i full gang.

Regjeringen har ikke lenger flertall, og det blir de neste månedene opp til partiene på Stortinget å gjøre opp sin mening i spørsmålet om grensen for hvor det skal være mulig å lete etter olje, skal flyttes lenger nord eller sør.

Mens Frp vil flytte grensen lenger nord og dermed åpne større områder for oljeleting, vil Venstre flytte den sørover og ha mer vern. Høyre har ikke konkludert i saken, men til Dagsavisen sier stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle at hun mener Høyre bør nærme seg Venstre og KrFs linje med vern av Barentshavet nord og flytting av iskanten lenger sør.

Les også:Iskald kamp om iskanten

– Blir større debatt i Høyre

Hun får støtte fra Unge Høyre-leder, Sandra Bruflot. Ungdomspartilederen mener også at den nye politiske situasjonen gir kampen om iskanten ny dynamikk.

– Nå som Frp er ute av regjering kan vi jo strengt tatt lage flertall med noen av de andre partiene. Hvis både Ap og Høyre lander på å flytte iskanten lenger sør mener jeg vi bør søke flertall med Ap, i tillegg til KrF og Venstre, sier Bruflot til Dagsavisen.

Hun understreker at Høyre ikke har landet sitt standpunkt i saken.

– Og det er litt bingo hva Ap lander på, sier hun.

Unge Høyre-lederen mener uansett det er bra for saken at den ikke skal avgjøres på bakrommet i en flertallsregjering.

– Dette er fordelen med en mindretallsregjering. Nå må debatten tas i Stortinget i åpent lende, og jeg tror det vil bidra til en større debatt også i Høyre, sier Bruflot.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Nesten Nordpolen  20150421.
Is på en av fjordene på Svalbard. Svalbard og Arktis er det område i verden hvor klimaendringene merkes mest og først. De siste årene har det blitt stadig mindre is i fjordene noe som har tvunget isbjørnen på land etter jakt på mat.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Iskanten er overgangen mellom åpent hav og havis i Arktis. Bildet er av is i en av fjorden på Svalbard. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.

Miljøfaglige råd

Statsminister Erna Solberg (H) har gjort det klart at regjeringen skal regjere videre på Granavolden-plattformen.

Unge Høyre-lederen påpeker at det i plattformen står at regjeringen skal vektlegge miljøfaglige råd når forvaltningsplanen for Barentshavet skal revideres.

Miljøfaglige råd fra Polarinstituttet var tungtveiende for Unge Høyre da de bestemte seg for å gå inn for å flytte Iskanten lenger sør.

– Noe av grunnen til at vi vil verne ekstra om området rundt iskanten er at man i hele iskantsonen har en  oppblomstringer av plante- og dyreplankton, som legger grunnlaget for alle dyr som lever i dette området. Det er en biologisk hotspot, et svært matfat for fisk, og dermed også større dyr som sel og grønlandshval.

Artikkelen fortsetter etter grafikken

###

– Ryddig med vern

– Det store paradokset er at global oppvarming gjør at iskanten smelter og beveger seg nordover, og da ønsker oljenæringa å flytte etter – den samme oljenæringa som bidrar til global oppvarming. 

Bruflot mener også det er ryddig overfor petroleumsnæringen å verne Barentshavet nord.

– Det er ingenting næringen ønsker mer enn stabile og forutsigbare rammevilkår. Da er det ikke ansvarlig å åpne for oljeleting i et område som senere kan bli vernet, sier hun.

Les også Arne Strands kommentar: Iskanten er en kamp om Arbeiderpartiets klimatroverdighet.

Avventer regjeringens forslag

I spørsmålet om hvor iskanten skal gå, er Arbeiderpartiet splittet mellom klima og miljø, og industriinteresser. Ap har fortsatt ikke avklart sitt standpunkt i saken, opplyser talsperson på energi- og miljøfeltet, Espen Barth Eide.

– Vi avventer nå regjeringens forslag til ny forvaltningsplan, sier Barth Eide til Dagsavisen.

Han er spent på om forslaget nå blir endret etter Frp gikk ut av regjeringen.

– Et kompromiss mellom Frp og Venstre ser nok litt annerledes ut en et kompromiss mellom Høyre og Venstre, sier han.

###

Mer fra Dagsavisen