Iskald kamp om iskanten

Kranglingen mellom Venstre og Frp tar visst aldri slutt.

Regjeringspartienes valgkamp i høst huskes best som en kamp mellom Venstre og Frp om bompenger og klimapolitikk. Kampen fortsatte etter valget om retorikk, asyl- og integreringspolitikk med Venstres Abid Raja i hovedrollen.

Raja gikk voldsomt hardt ut mot Frps fremmedfiendtlige politikk. Han avla også statsminister Erna Solberg en visitt. Frp svarte med å kjefte på Raja for uttrykket «brun» politikk. Erna Solberg sa ingen ting. Det endte med våpenstillstand, men forholdet mellom Venstre og Frp forble like iskaldt.

I helgen ble våpenstillstanden brutt. Nå står ikke kampen mellom Venstre og Frp om bompenger og innvandring, men om grensen for iskanten og oljevirksomheten nord i Barentshavet.

Venstre har lenge ønsket å flytte grensen sørover og dermed stenge havområdet for oljeselskapene. Frp er helt uenig. Partiet vil ha mer og ikke mindre oljeboring i Barentshavet. Oljen må ikke bli liggende på havbunnen.

Lørdag gikk Venstre til angrep da landsstyret vedtok varig vern i Barentshavet mot oljeboring og at iskanten som er muren mot oljeboring i nord, må flyttes lenger sør.

«Dette er en kamp Venstre må vinne», sa Trine Skei Grande. Frp svarte dagen etter med en krigserklæring. Partiets landsstyre slo fast at «iskanten bør defineres som det området der iskantsonen til enhver tid er». Sagt med andre ord; jo mer global oppvarming, jo mindre is og mer oljeboring i nord.

Høyre har meldt seg på som dommer i kampen. Energipolitisk talsperson Tina Bru har i god Erna Solberg-stil bedt de krigførende partier stanse kampen. Bru ber dem holde seg i ro på regjeringsplattformen.

Regjeringsplattformen er et klimapolitisk kompromiss der beslutningen om iskanten og oljevirksomheten i nord er utsatt til revideringen av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten. Planen skal legges fram for Stortinget i vårsesjonen.

Klimaminister Ola Elvestuen gikk for en tid siden ut med Venstres klimabudskap om at det ikke er fritt fram for oljeselskapene i nord, og at iskanten må flyttes lenger mot sør. Men da ble han satt på plass av statsminister Erna Solberg. Etter helgens partimøte kan ikke nestleder Ola Elvestuen og partileder Trine Skei Grande finne seg i å bli sablet ned av statsministeren, slik de ble i bompengefeiden med Frp under valgkampen.

Statsministerens ultimatum om bompenger var i formen rettet til alle regjeringspartiene. «Godta mitt forslag, eller forlat regjeringen».

I virkeligheten var ultimatumet rettet mot Venstre. Dette oppfattet Trine Skei Grande som svært urimelig siden hun forholdt seg til det som sto om bompenger i regjeringsplattformen.

Statsminister Solberg kan ikke nå kreve at Trine Skei Grande skal stå fast på plattformen når hun under valgkampen tillot Siv Jensen å hoppe av med en bompengeseier. Regjeringens syn på bompenger var omforent. Iskanten er satt på vent.

Bompengestriden i regjeringen var også en kamp om Frps regjeringsdeltakelse. Hadde ikke Siv Jensen nådd fram med sine bompengekrav, ville hun ha tatt partiet ut av regjeringen.

Det hadde vært bra for Trine Skei Grande. Men ikke for Erna Solberg og hennes regjeringsprosjekt. Kanskje tenker Trine Skei Grande om iskanten som Siv Jensen gjorde om bompengene. Hvis ikke Venstre får gjennomslag for sitt syn på iskanten og oljeboring i nord under behandlingen av forvaltningsplanen, må hun ta Venstre ut av regjeringen.

Venstre trenger en politisk seier etter valgnederlaget. En meningsmåling i Aftenposten i går plasserte Venstre på jumboplass med 3,3 prosent. Partiet må bli tydeligere. Iskanten gir en åpning for det.

Venstre kjemper nå to kamper. Den i regjeringen mot Frp om iskanten, tror jeg partiet vinner. Her er Venstre på parti med framtida. Fremskrittspartiet representerer fortida.

Den interne kampen i partiet om lederskapet er en tapersak. Historien viser at partier i heftig lederstrid taper oppslutning blant velgerne og de mister fokus på de politiske sakene. Hvis det er noen i Venstre som tviler på det, kan de jo spørre Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg.

Venstres lokallag har i full offentlighet dolket partileder Trine Skei Grande. Partiets to nestledere er tydeligvis også ubrukelige som nye ledere.

Lokallagene har lansert omtrent like mange navn til de 27 vervene som skal besettes, som det vil være utsendinger på landsmøtet i april. Trine Skei Grande har tatt opp kampen. Hun mener at hun er den rette personen til å ta partiet videre. Jeg tror hun har rett i det. Det blir ingen ny vår for Venstre med favoritten Sveinung Rotevatn som ny leder.

Hvis ingen hopper av karusellen, vil den snurre og gå i medienes kraftige søkelys i et halvt år. Når den endelig stanser etter mye bråk, kan den siste velger ha forlatt Venstre.