Innenriks

Elever sier nei til overvåking i skoletiden - ber Oslos bystyre om å snu

En løser ikke voldsproblemene med kameraer, sier Elevorganisasjonen i Oslo.

Bilde 1 av 0

I oktober i fjor vedtok bystyret i Oslo å åpne for bruk av overvåkingskameraer i Oslo-skolen. Nå ber ungdommens bystyre at bystyret må snu.

Hvorfor? 

– Dette er en innskrenkning av personvernet til elevene i Oslo-skolen. Det var et skummelt vedtak som åpnet noen skumle dører. Nå vil vi at bystyret skal snu, sier Edvard Botterli Udnæs, Leder av Elevorganisasjonen i Oslo.

Vedtaket er ment å gjøre skolene, som har slitt med økt kriminalitet de siste par årene, tryggere. Men Udnæs sier verken han eller medelvene kjenner noen trygghet i å bli overvåket.

– Det finnes mange bedre måter å forebygge kriminalitet på. Vi vet ikke en gang om videovervåking er forebyggende. Det vi vet, er at miljøarbeidere er det, sier Udnæs.

Forslaget fra ungdommens bystyremøte skal behandles i finanskomiteen torsdag ettermiddag.  AUF i Oslo, Oslo SU, Oslo GU, Elevorganisasjonen i Oslo og Elev- og lærlingombudet er alle positive til dette forslaget som ber om at det «ikke bør forekomme videoovervåkning i skoletiden ved noen Osloskoler».

For å gjøre støtte til forslaget, må ungdommen få Arbeiderpartiet med på laget.

Les også: Ut mot skoleovervåking

Datatilsynet sier nei

Datatilsynet har tidligere sagt til Dagsavisen at overvåking av elever bryter med personvernet. Udnæs i Elevorganisasjonen sier det er en mistenkeliggjøring av alle elever. Vedtaket har ikke trådt i kraft ennå.

– Vi opplever dette som en mistenkeliggjøring av elevene. Det er å behandle alle elever på en skole som potensielle problemer. Det gir ingen trygghetsfølelse, det er derimot direkte ubehagelig å bli overvåket i skoletiden. Vi har jo sjelden noe annet valg enn å være på skolen, og det er ordentlig kjipt å føle at en blir spionert på og behandlet som et potensielt problem, sier Edvard Botterli Udnæs.

Han understreker at de ikke har noen problemer med overvåking på området utenfor skoletiden.

Også Elev- og Lærlingombud Oslo ber bystyret snu.

Les også: Østkanten overvåkes mest

Vil ha flere voksne

– Jeg mener skolene og hjelpeapparatet må kartlegge hvorfor elever gjør som de gjør og finne tiltak som passer til den enkelte elev. Nærvær av voksen og god omsorg og tilbud om aktiviteter vil ofte gjøre overvåkning overflødig, sier ombud Melinda Jørgensen.

«Ungdommens bystyremøte mener det er uakseptabelt at elevenes rettigheter brytes i voldsforebyggende arbeid. UBM oppfordrer bystyret til å verne om elevene, og prioritere forebyggende arbeid i kampen mot kriminalitet og vold i skolen», heter det i forslaget fra ungdommen.

Dagsavisen har gjennom flere saker satt søkelyset på overvåkingen i Oslo-skolen.

Les også: Titusenvis av barn og unge går på skoler med overvåkingskameraer

Frode Jacobsen (Ap), som leder finanskomiteen, har ingen gode nyheter til ungdomsorganisasjonene:

– Vi hadde spørsmålet oppe til behandling i fjor, og venter på retningslinjene vi har bedt om. Det er ikke aktuelt å stemme for det punktet, sier Jacobsen om forslaget om forbud mot kameraovervåking. Han presiserer at overvåking bare skal kunne brukes i helt spesielle situasjoner.

– Forstår du at elevene er bekymret?

– Nei. Det er ikke noe grunnlag for å være bekymret over dette. Dette skal brukes som en siste utvei, og jeg tror ikke det blir noe problem.

– Hva slags faglig grunnlag eller forskning er dette basert på?

– Det kjenner jeg ikke til. Byrådet åpnet for bruk av kameraovervåking etter råd fra politiet og noen skoler, sier Jacobsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: