Innenriks

Oslopolitiet om Soldiers of Odin: – Det er her det fort kan smelle

Politiet frykter at fremmedfiendtlige grupper som Soldiers of Odin kan utløse mer bråk og gatevold enn ekstreme islamister.

1 av 3

– Det er her det fort kan smelle. Jeg er mye reddere for at grupper som Soldiers of Odin vil provosere fram voldelige konflikter, enn at militante islamister vil provosere fram voldelige konflikter i Oslos gater.

Det sier politiførstebetjent Vegar Martinsen, leder av dialoggruppa i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Han presiserer at han uttaler seg i relasjon til gatevold og konflikter grupper imellom, ikke i relasjon til terrorangrep.

– Mens muslimfiendtlige grupper som Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) nærmest har hatt null i nyrekruttering de siste fire–fem åra, popper fremmedfiendtlige grupper opp på nettet som paddehatter, trigget av asylstrømmen til Norge, sier Vegar Martinsen.

Les også svar fra lederen av Soldiers of Odin: – Vi ønsker ikke å lage bråk

Arne Myrdal og FMI

Han legger til at vigilantegrupper som Soldiers of Odin ikke er noe nytt i Norge. På 80- og 90-tallet ville Folkebevegelsen mot Innvandring med Arne Myrdal i spissen ta loven i egne hender for å stanse innvandringen til Norge.

Den gang ble FMIs markeringer, folkemøter og taler møtt med motdemonstrasjoner fra antirasister og aktivister fra Blitz. Demonstrantene braket sammen i rene slåsskamper som ofte endte med at Myrdal & Co ble kjeppjaget fra stedet.

Myrdal ble siden dømt for å ha oppbevart dynamitt hjemme, i den hensikt å sprenge asylmottaket på Hove i Arendal. Planene ble avslørt av en infiltratør og aldri realisert.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Koker av voldsretorikk

De som følger fremmedfiendtlige grupper på nett anslår at det er 100 grupper på Facebook med 25.000 oppgitt medlemmer–medregnet falske og doble profiler.

– Selv om det koker av voldsretorikk på nettet, har bare en liten andel voldspotensial, sier Øyvind Strømmen, journalist og forfatter av boka «Det mørke nettet–om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa».

Nylig dukket en Østfold-avdeling av Soldiers of Odin opp på et kjøpesenter i Svinesund og begynte å klistre merker med teksten Refugees Not Welcome på brystet til et brødrepar som «så ut som» de var flyktninger. Guttene ble veldig redde.

– Jeg deler Vegar Martinsens frykt for at det kan oppstå voldssituasjoner rundt framferden til grupper som Soldiers of Odin. Bare det å gå rundt i MC-lignende uniformer med hunder og kamera i de såkalte problemområdene kan provosere fram konfrontasjoner, sier Strømmen.

Likevel synes han at mediene har gjort fenomenet Odins soldater, sønner og englevakter større enn det er.

– Det bidrar dessverre til å rekruttere flere, sier Strømmen.

Les også: – Odins soldater lurer ingen

– Ikke «mainstream»

– Det er ikke akkurat en «mainstream» folkebevegelse, men en kaotisk og ureflektert blanding av innvandringsmotstandere. Gruppa er en avlegger av en gruppe grunnlagt av en finsk nynazist, og har tiltrukket seg både kjente aktører fra ytterste høyrekant og straffedømte. Det har vært kranglet mye internt, og flere splittelser har allerede skjedd.

– En del trodde selvsagt at det skulle bli andre boller med Frp i regjering. Men det er ikke Frp som avgjør om det kommer mange asylsøkere til Europa fra regioner preget av nød og krig. De siste månedene har asyltallene i Norge vært lavere, men snart er det vår igjen og antallene vil øke, sier Øyvind Strømmen.

Les også: Anundsen: Vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle

Leder: Odins unødvendige soldater