Steffen Larsen, avbildet utenfor Aass bryggeri, da Odins soldater patruljerte i Drammen sentrum i februar. FOTO: NTB SCANPIX

– Vi ønsker ikke å lage bråk

Steffen Larsen i Odins soldater synes politiet heller burde ha tatt en prat med ham.

– Hvis Martinsen virkelig mener dette, blir jeg skremt over hvor lite han har skjønt, sier lederen for Odins soldater, Steffen Larsen.

Han sikter til politiførstebetjent Vegar Martinsens utspill i Dagsavisen:

– Jeg er mye reddere for at grupper som Soldiers of Odin vil provosere fram voldelige konflikter, enn at militante islamister vil provosere fram voldelige konflikter i Oslos gater.

Martinsen er leder av dialoggruppa i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Han presiserer at han uttaler seg i relasjon til gatevold og konflikter grupper imellom, ikke i relasjon til terrorangrep.

Les hele saken her: Oslopolitiet om Soldiers of Odin: – Det er her det fort kan smelle

Steffen Larsen holder fast ved at «soldatene» verken er rasister, borgervern, vigilantgruppe eller høyreekstreme. De vil bare hjelpe folk som havner i trøbbel på byen, hevder han.

– Vi holder nå på med å registrere oss i Brønnøysundregistrene, og det er bare fordi vi vil drive en ordentlig ravnetjeneste. Men til forskjell fra Natteravnene ønsker vi også å være synlige på dagtid – og hjelpen er ikke forbeholdt ungdom. Ta for eksempel den ungjenta vi fant sittende rett utafor politihuset i Tønsberg i vinter. Hun hadde blitt svikta av kjæresten, var full og satt og hylgren – i bare ballkjolen og uten sko. Så vi kjørte henne hjem.

– Om dere ikke vil oppfattes som rasister – hvorfor bruke samme «uniform» som de erklært fremmedfiendtlige Odin-gutta i Finland?

– De starta opp i Finland, fordi kriminaliteten vokste så veldig i grensebyene – i takt med at innvandringen økte. Det var fordi det ble sluppet inn så mange som egentlig ikke skulle fått opphold. Akkurat som her mangler politiet kontroll og oversikt. Genserne betyr ikke annet enn natteravnenes gule refleksvester. I hvert fall ikke her i Norge.

– Men det er vel liten tvil om at det lett kan bli bråk om dere begynner å patruljere i typiske innvandrerbydeler?

– Vi holder oss helt unna steder som Fjell i Drammen. Akkurat som vi holdt oss unna torget i Tønsberg da vi ble varslet om at det var 60 motdemonstranter der. Vi ønsker ikke å lage bråk og følger norsk lov samme hva. Poenget er jo å gjøre stedene vi patruljerer tryggere. Dette hadde politiet visst, om de hadde giddet å snakke med meg. Jeg har henvendt meg til flere politimestre, for å opplyse dem om hva vi driver med, men ingen har vært interessert, forteller Steffen Larsen.