Soldiers of Odin oppsto i Finland, og har etter hvert spredt seg til flere europeiske land. Her fra en patruljering i Joensuu øst i Finland i begynnelsen av januar. Foto: Minna Raitavuo/Ap

Leder: Odins unødvendige soldater

Stavanger er en trygg by – fortsatt uten behov for forsterkninger fra ytterste høyre, skriver nyhetsredaktør Lasse Hansen i mandagslederen.

Den siste tiden har en ny, innvandringskritisk gruppering dukket opp i bybildet i en håndfull norske byer. I helgen inntok Odins soldater Stavanger, med den uttalte hensikt å skape trygghet i gatene. «Vi må få tilbake et samfunn hvor folk kan bevege seg uten å være livredde», har den nasjonale talsmannen Ronny Alte uttalt til VG. Alte har bakgrunn fra blant annet Norwegian Defence League og Pegida, og har nå altså fått en ny rolle i Odins soldater. 

Han omtaler gruppen som høyrepopulistisk, ikke høyreekstrem. Ordet «høyreekstrem» tar han avstand fra, fordi høyreekstrem kun kan brukes om dem som er villig til å ty til vold. Det er ikke en definisjon som lar seg bruke om Odins soldater, ifølge Alte. Siden Alte tilsynelatende er opptatt av definisjoner, er det muligens grunn til å minne om at definisjonen av en soldat er en person som tilhører krigsmakten. Ønsker Odins soldater å skape trygghet i gatene og unngå forveksling med voldelige bevegelser, burde de kanskje gå til anskaffelse av et navn som ikke assosieres med krig. 

Her er det imidlertid mer enn navnet som skurrer. At Odins trygghetsforkjempere ikke kan slutte seg til for eksempel natteravntjenesten, begrunnes med at gruppen vil gå hvor og når den vil. Mange papirer å forholde seg til er visst også for mye å be om. Derfor vil gruppen heller være et supplement til natteravnene og politiet. «Politiet ønsker oss velkommen i gatene, så lenge vi holder oss innenfor de rammene som er satt», har Alte uttalt til VG. 

Noe underlig er det da at politiet i Tønsberg har uttalt til DN at det overhodet ikke er behov for Odins soldater. «Så lenge de følger reglene og forholder seg rolige, bryr ikke vi oss», sier Sør-Vest politidistrikt til Stavanger Aftenblad. «Uønsket i bybildet», sier politiet i både Kongsvinger og Fredrikstad til NRK. For å nevne noen. Kim Mæland fra Stavanger, som NRK Rogaland i helgen presenterte som Odins soldaters nye leder, sier gruppen ønsker å samarbeide med politiet og natteravnene. Men hvis selv ikke et politi på stadig jakt etter mer penger over statsbudsjettet ønsker Odins soldater, hva er da poenget?

Politioverbetjent Frank Gran, leder av ordensseksjonen i Tønsberg, sier det godt og presist til Dagens Næringsliv: «Hvis intensjonen er å skape ro og orden, så bør de vurdere om de istedenfor bidrar til å skape frykt.» Norge er et trygt land, Stavanger er en trygg by – fortsatt uten behov for forsterkninger fra ytterste høyre.