Han kan skjønne at enkelte blir skremt av flyktningstrømmen, spesielt hvis de ikke selv føler seg ivaretatt. Rutkay Sabri synes uansett ikke det er greit at de uniformerer seg, går gatelangs i flokker og skaper usikkerhet. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– Odins soldater lurer ingen

Rutkay Sabri mener Odins soldater kan si hva de vil. Alle vet uansett hva de egentlig står for.

– Når de bruker den samme uniformeringen som gruppen i Finland, samme logo og samme navn, sier det alt. Soldiers of Odin ble startet av en selverklært nasjonalsosialist, som på Facebook fremmer både hvit makt, holocaustfornektelse og Hitler-dyrking, konstaterer Sabri, som er leder for Drammen AUF.

Han er mektig lei av å se stadig nye talspersoner for Odins soldater benekte at grupperingen på noen måte er rasistisk eller fremmedfiendtlig, og at folk av alle nasjonaliteter er velkomne som medlemmer.

En risikofaktor

– Det er jo en grunn til at folk reagerer så sterkt på dem, enten det er med sinne eller frykt.Vi kjenner nå til at flere av dem har lagt ut nazistiske bilder på sosiale medier og at mange, til og med lederne, er tidligere straffedømte.

Sabri, som selv har tyrkisk mor og iransk far – og er omtrent like muslimsk som størsteparten av etnisk norske er kristne, er i hvert fall ikke i tvil om at de nybakte «soldatene» er en risikofaktor.

– Hvem vet hva de kan komme til å gjøre hvis noen provoserer dem. Det er ikke rart jeg og tusenvis av andre blir skremt.

LES OGSÅ: Straffedømt Odins soldater-leder

Ingen forskjell

– Det er liten tvil om at verken Allahs eller Odins «ravner» er Guds beste barn. Likevel fortrekker jeg helt klart å ha dem der jeg kan se dem, framfor at de sitter i en kjeller og pønsker ut nye rampestreker, sa drammensadvokat Sjak R. Haaheim i Dagsavisen Fremtiden tirsdag.

Han mener et forbud bare vil skape mer oppmerksomhet rundt Odins soldater, og at det kan medføre at de fortsetter sin praksis i det skjulte.

Sabri er ikke enig.

– Disse menneskene, med sine ekstreme holdninger, eksisterte da lenge før de fant sammen i Odins soldater også. Til alle tider har noen hatt slike ytterliggående meninger, og det vil de også ha etter at man eventuelt forbyr dem å liksom-patruljere i gater og smug.

AUF-lederen tror ikke et forbud vil gjøre Odins soldater verken farligere eller mindre farlige enn de var for få år siden. Han synes bare ikke de skal få gå rundt og skremme folk.

LES OGSÅ: Medlemmer av Odins soldater sprer nazi-bilder

Ser kvinner som ofre

Sabri mener også det er nedverdigende for kvinner at Odins soldater stadig begrunner sitt nærvær med at de må passe på at kvinner som ferdes på egen hånd ikke skal bli voldtatt eller klådd på.

– De sier jo egentlig at kvinner ikke klarer seg selv og at politiet er udugelig. Hvis de virkelig tror at de selv kunne gjort en så mye bedre jobb, så burde de ha satset på en karriere i politiet da, sier Rutkay Sabri, før han kommer på at det ikke er helt lett å komme inn på Politihøyskolen med flekkete rulleblad.

LES OGSÅ: Anundsen: Vanskelig for å se at Odins soldater har noen rolle