Innenriks
Scandinavian Star – At jeg byttet lugar, ble redningen
– Det er oppsiktsvekkende at brannen på Scandinavian Star kan ha vært planlagt, sier overlevende Grete Holen om de nye opplysningene fra skipsinspektøren.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
159 mennesker mistet livet da ferja Scandinavian Star brant 7. april 1990.
Søndag sto den nå pensjonerte skipsinspektøren Flemming Thue Jensen fram på en pressekonferanse i regi av Stiftelsen for etterforskning av mordbrannen på Scandinavian Star. Han mente brannen var resultat av en sabotasje, og «en djevelsk plan utført av folk fra mannskapet. Han kritiserte norsk politi for å ikke ha hørt på hva han hadde å si. Thue Jensen mente politiet unnlot å gjøre det selvfølgelige: Nemlig å følge pengestrømmen og se hvem som tjente på brannen. Det ble utbetalt 14 millioner dollar i erstatning til eierne av Scandinavian Star etter brannen.
Overlevde
26 år etter skipskatastrofen aktiviseres minnene fra ulykkesnatten igjen. Men Grete Holen, som overlevde brannen, er glad den nye informasjonen kommer fram. Selv om det er lovlig sent.
– Jeg får vondt i magen av dette. Det forundrer meg at dette ikke er kommet fram tidligere. At ikke norsk politi har tatt tak i informasjonen fra den tidligere skipsinspektøren. Det er skandaløst at de både har avvist innspillene hans og ikke gjort mer for på undersøke dette.
– Det er akkurat som om noen har interesse av å legge lokk på denne saken, hevder Grete Holen. – Hvorfor har myndighetene latt dette skje, spør hun.
– Saken blir bare mer og mer fryktelig, hvis det er rett at noen fra mannskapet tente på og at sabotasjen var planlagt. For oss er det meningsløst at vi har vært brikker i et planlagt spill.
Les også: - Burde fulgt pengene
Byttet lugar
Grete Holen overlevde katastrofebrannen ved en tilfeldighet. Først fikk hun en lugar uten nøkkel i et område av skipet hun betegner som et «anleggsområde». Hun klagde og fikk byttet til en lugar med nøkkel. Det var lugar nummer 500, og nøkkelen har hun fortsatt. Nøkkelen er et symbol på hendelsen og at hun overlevde. På baksiden av nøkkelknippet står det Seaescape.
– At jeg byttet lugar, ble redningen for meg. Ved midnattstider våknet jeg av mye bråk og uro. Da jeg kikket ut av døra, veltet det inn røyk i lugaren. Så jeg vekket de andre. Verken lys eller alarmer virket. Tilfeldigheter gjorde at vi klarte å finne veien ut.
– Vi kom oss i en livbåt, men det tok tid før vi greide å få den på sjøen, forteller Grete Holen, som ikke lenger blir plaget i hverdagslivet med minner fra brannen.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Bedre jobb
Flere av de overlevende håper politiet vil gjøre en bedre jobb denne gangen.
– Norsk politi strøk jo til eksamen sist. De stirret seg blinde på et spor som viste seg å være feil. Man peilet seg inn på lastebilsjåføren som omkom, og så glemte man å undersøke resten – helt til det var for sent. Det var talentløst.
Holen og støttegruppen for etterlatte og overlevende etter brannen har hele tida hatt mistanke om at det har vært snakk om en forbrytelse.
– Det som kommer fram nå, gjør det enda mer absurd og smertefullt. Det er så trist at mange av de involverte nå er døde. Det blir enda vanskeligere å sette sammen brikkene og finne svaret, sier Holen.
Selv om minnene vekkes til live igjen, synes hun det er fint det settes nytt lys på saken.
– Vi er ikke ferdige før vi er ferdige. Alt som kan bidra til å få tingene opp i lyset er bra, sier Grete Holen.
Les også: Han skal granske Scandinavian Star
Var påtent
Den pensjonerte skipsinspektøren, Flemming Thue Jensen, var en av de første granskerne som kom om bord i den utbrente ferja etter brannen. Han fant raskt tegn til at brannen måtte ha blitt påtent på flere steder, og at det måtte ha skjedd av noen med spesiell kjennskap til skipet.
Under sjøforklaringen fortalte han at han mente brannen måtte være påtent med overlegg og ikke var noe en tilfeldig pyroman kunne stå bak. Måten den andre brannen var antent på, tilsier at den som sto bak, måtte ha spesiell kjennskap til båten, mente Thue Jensen. Men politiet ville ikke lytte til skipsinspektøren. De mente den var påtent av en dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen.
– Informasjon framkommet under pressekonferansen og i mediene vil vi ta med oss inn i den videre etterforskningen. Opplysningene vil bli sammenholdt med opplysninger som allerede foreligger i etterforskningsmaterialet, skriver pressesjef Unni Turid Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.
– Nå kan sannheten få komme fram
Den tidligere skipsinspektøren Flemming Thue Jensen var opprømt og glad etter å ha møtt lederen for kommisjonen som skal granske brannen på Scandinavian Star.
– Det var et fantastisk møte, sa den 72 år gamle pensjonerte skipsinspektøren da han i går kom ut etter å ha truffet kommisjonsleder, sorenskriver Frank K. Olsen, og sekretariatet for kommisjonen som ble oppnevnt av Stortinget i fjor høst.
– Nå kan sannheten få komme fram, og det tror jeg den vil gjøre. Det er det eneste jeg bryr meg om, sier Thue Jensen som er forberedt på å møte til flere samtaler med kommisjonen.
Opplysninger
Scandinavian Star-kommisjonen er i en tidlig fase i sitt arbeid, og møtet ble holdt for å innhente opplysninger i saken som Thue Jensen sier han kjenner til.
– Møtet var en del av informasjonsinnhentingen som vi gjør for å lage rapporten som skal til Stortinget 1. juni neste år, sier kommisjonsleder, sorenskriver Frank K. Olsen.
– Opplysningene han har viderebrakt oss, må vi ta med i det videre arbeidet. De er en del av mange opplysninger som vi må ta tak i, sier han videre.
Olsen vil ikke uttale seg om hva som ble sagt i møtet med kommisjonens sekretariat, men sier det kan bli aktuelt å innkalle Thue Jensen til et møte i kommisjonen senere.
Ingen helter
– Det er ingen helter i denne saken, min misjon er å få fram sannheten, ikke å begå et hevntokt mot noen som står bak, sier Thue Jensen.
Advokat Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for mange av de etterlatte.
– For de pårørende er dette viktig. Det er ennå mange igjen å straffe, både firmaer og personer, sier Klomsæt. (NTB)
Dagsavisen mener: De etterlatte og overlevende må få bedre svar på hva som skjedde skrekknatta i april 1990