Innenriks

Føler seg snytt for arbeidsplasser

Politikere i Finnmark frykter de ikke vil tjene på Johan Castberg-feltet. I så fall kan oljen like gjerne bli liggende, mener fylkesordfører. Jobbene kommer, lover statsråden.

Bilde 1 av 2

Johan Castberg er så langt det største oljefeltet som er påvist utenfor Finnmark-kysten, men oljen vil nok ikke bli ført inn til land, varslet Statoil på Sandefjord-konferansen i forrige uke. Det har skapt reaksjoner i Norges Texas.

– Kan bli liggende

Alf E. Jakobsen (Ap), ordfører i Hammerfest, synes det var feigt av Statoil å ikke si ifra til politikerne i Finnmark ansikt til ansikt.

– Vi er veldig skuffet over at Statoil drar til Sandefjord og slipper nyheten om at de går for flytende produksjonsskip som løsning for Johan Castberg-feltet. Spesielt siden de ikke kan avklare om det blir behov for en terminal på land. De feiret Johan Castberg med champagne og skapte forhåpninger om arbeidsplasser i nord, minner ordføreren om.

– Det er vanskelig å presse champagneboblene tilbake i flaska igjen, sier Runar Sjåstad (Ap), fylkesordfører i Finnmark.

– Jeg frykter at dette vil øke motstanden til oljeaktiviteten i hele nord, også i Lofoten, Vesterålen og Senja. Arbeiderpartiet her i Finnmark har gitt signaler om at hvis aktiviteten ikke får de ventede ringvirkningene kan ressursene like gjerne bli liggende, sier han.

– Uakseptabelt

Kristina Hansen (Ap), ordfører i Nordkapp, er spesielt skuffet over at Statoil ikke kan avklare om det blir en landterminal.

– Hovedkravet vårt er en samtidig beslutning om en landterminal. Statoil har selv pekt på det som den beste løsningen, og har skapt en forventning som vi nå frykter at de løper ifra. Det mener vi er uakseptabelt, sier Hansen og utdyper:

– En kan ikke bare hente opp ressurser fra Barentshavet og seile forbi oss som bor her. Det er brudd på helt grunnleggende prinsipper.

– Hvorfor er akkurat den terminalen så viktig?

– Det vil gi verdiskaping på land som vi ellers ikke får. Det har vært snakk om 30–50 arbeidsplasser. Så vil det også generere eiendomsskatt til en kommunekasse som har mistet inntekter.

– Tusenvis av jobber

Olje- og energiminister Tord Lien beroliger. Petroleumsnæringen vil ha en betydelig sysselsettingseffekt i hele landsdelen lover han.

– Det er klart at dette vil skape tusenvis av arbeidsplasser i Nord-Norge. Det står ikke ene og alene på om det blir ilandføring eller ikke. Her jobbes det med mange robuste løsninger, og muligheter for en hel leverandørindustri, sier Lien til Dagsavisen.

Han mener erfaringene så langt viser at petroleumsvirksomheten fører til en betydelig sysselsetting, og mener ikke ringvirkningene er oversolgt.

– Hvis du tar deg en tur til Hammerfest vil du se hva det har betydd. Det var et fraflyttingstruet fiskevær, med kanskje ett hotell før Melkøya, sier Lien fra konferansen Arctic Frontiers, som for tida foregår i Tromsø.

Der snakket konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten om næringer man bør leve av etter oljen. Til Dagens Næringsliv hevder han at oljen i Barentshavet og Lofoten, Vesterålen og Senja vil gi få arbeidsplasser i Nord, og at politikernes ensidige fokus blokkerer annen næringsvekst.

Lien går ikke med på å sette petroleum opp mot andre næringer som fisk og reiseliv.

– Det avviser jeg fullstendig. De som ikke har skjønt at reiselivsnæringen har vokst betydelig både i Hammerfest og langs Helgelandskysten parallelt med framveksten av oljenæringen er så dårlig informert at det omtrent ikke er verdt å kommentere, sier olje- og energiministeren.

LES OGSÅ: Klondykestemning i Hammerfest by

Ingen terminal-tidsplan

Morten Eek, Statoils mediekontakt, viser til at oljeselskapet hadde et informasjonsmøte i Hammerfest mandag med Vest-Finnmark regionråd.

– Der ble fremdriften i Johan Castberg-prosjektet presentert av oss, og slik jeg oppfatter det positivt mottatt. For oss var det en kjærkommen anledning til å gi fakta i saken. Det er blitt skapt en misforståelse om at prosjektet som evaluerer landterminalen legges vekk. Det er ikke riktig. Det jobbes det videre med i et separat løp. En beslutning om det blir tatt på et senere tidspunkt. Det er ikke lagt noen tidsplan for det i dag, men en forutsetning er at det blir lønnsomt, og får olje også fra andre felt enn Johan Castberg, sier Eek til Dagsavisen og legger til:

– Vi tar lærdom av at vi ikke planla annerledes for mer samtidig informasjon og fakta mot viktige interessenter i nord, da vi valgte å lansere denne nyheten på industrikonferansen i Sandefjord.