Innenriks

KrFU frykter klimalov med Siv-slagside

KLIMA: Eksterne eksperter må lage den nye klimaloven, ikke en regjering som omfatter klimaskeptikere, mener KrFU.

– Vi forventer at partiene som stemte for klimaloven, inkludert KrF, vil kreve at regjeringen setter ned et eksternt ekspertutvalg, sier KrFU-leder Emil André Erstad til Dagsavisen.

Uvanlig valg

Dagavisen skrev tirsdag at Klima- og miljødepartementet har bestemt seg for å lage den kommende klimaloven selv, selv om det vanlige er at det nedsettes et eksternt ekspertutvalg når omfattende lover skal utarbeides.

Både WWF-Norge, Sps Marit Arnstad og advokat Alexandra Bech Gjørv er blant dem som allerede har uttalt seg kritisk om departementet og regjeringens beslutning. Nå slutter altså KrFU seg til kritikken.

– Vi kan ikke la regjeringen fikse dette på egen hånd når finansminister Siv Jensen har ytret at hun ikke tror klimaendringene er menneskeskapte, sier Erstad.

Det var i april at Siv Jensen svarte «ja» da Aftenposten spurte henne om hun er i tvil om klimaendringene er menneskeskapte.

Følg oss på Twitter og Facebook!

– En svakere lov

– Hvilke konsekvenser kan det få hvis det ikke blir nedsatt et eksternt ekspertuvalg, tror du?

– Vi vil ha en sterk og god klimalov. Jeg vil bli overrasket hvis Frp også ønsker det. Et eksternt ekspertutvalg vil sikre at vi får en lov som ikke bare Klima- og miljødepartementet har eierskap til. Jeg er redd for at vi får en svakere lov hvis den skal utarbeides i Klima- og miljødepartementet, svarer Erstad.

– Du har ingen tro på fagfolkene i departementet?

– Jo, så absolutt, men med eksterne eksperter involvert tror jeg vil vi få en sterkere og mer ambisiøs lov. Det håper jeg også partiene som stemte for at vi skal få en klimalov, innser. De må handle så fort som mulig.

Mer fra Dagsavisen