Innenriks

Juleshopper i månedsvis

JUL: Halvparten av oss begynner julehandelen lenge før desember.

Juleshopper i

månedsvis

JUL: Halvparten av oss begynner julehandelen lenge før desember.

n Else Gro Ommundsen

Tidligere var det slik at nordmenn begynte å handle til jul i desember. Dette kom også tydelig fram av butikkenes statistikker som viste stadig høyere juleomsetning hvert år. Men nå handler mange av oss julegaver tidligere og tidligere, og det er vanskeligere å beregne hvor stor julehandelen egentlig er.

- Tidligere var det ekstremt mye handel i desember, men nå fordeler dette seg mye mer over hele året, forklarer Bror William Stende, bransjedirektør for Mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke.

Kvinnene gleder seg

I Nets årlige julegaveundersøkelse kommer det fram at 12 prosent av oss vil starte julegavehandelen i oktober eller tidligere, mens 36 prosent vil starte i november. Dette betyr at rundt halvparten av oss planlegger å begynne å kjøpe julegaver før desember måned.

- Undersøkelsen viser også at rundt halvparten av kvinnene gleder seg til julegavehandelen, mens bare 19 prosent av mennene gleder seg, forteller kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Det kommer også fram at vi planlegger å bruke rundt 5.700 på julegaver i år. Dette er en økning på ca 400 kroner i forhold til det som vi forventet å bruke i 2013.

For Milliarder

I desember i fjor handlet nordmenn for rundt 50 milliarder kroner, ifølge tall fra Virke. Økningen var på 0,7 prosent sammenlignet med desember 2012, da vi handlet for 49,2 milliarder kroner.

Konklusjonen fra Virke var da at vi fordelte mer av julehandelen på resten av året enn før.

Men Stende understreker at for mange butikker og kjeder er juleomsetningen i desember ofte helt avgjørende for om man går i pluss det året eller ei.

- Fortsatt er det slik at mange tredobler sin omsetting i desember, forklarer Stende.

Gode rabatter

Og nettopp fordi det er hektisk i desember, forsøker også butikkene å få oss til å handle tidligere enn i desember.

- Vi ser mange kjører gode rabatter for å lokke folk til å handle nå, og det kan være smart for forbrukeren, sier Stende.

Undersøkelser viser også at mange av oss handler julegaver hele året, om vi kommer over gode tilbud eller spesielle gaver, gjerne i utlandet.

- Og det kan nok også hende at butikkene tjener på dette, at folk glemmer det de allerede har handlet til jul, eller at de kjøper noe ekstra siden de har vært ute i god tid, sier Stende.

En trend de siste årene er også at folk drar på storbyferie for å handle julegaver.

Netthandel

Også netthandelen øker i forbindelse med juleshoppingen.

- Netthandelen øker med 15 prosent i året, og er nok kommet for å bli. Men mange handler også fra norske nettbutikker, slik at dette kommer med i våre statistikker, understreker Stende.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

«Fortsatt er det slik at mange butikker tredobler sin omsetting i desember»

Bror William Stende, direktør Virke