Innenriks

Hver gang vi møtes - i cyberspace

UTVIST: Hver kveld møter bestefar Trond Ingebretsen sitt ett år gamle barnebarn Trygve Storm - på Facetime. Trygve Storms pappa er utvist fra Norge og fikk ikke engang være med på fødselen.

- Det er jo en del av straffen. Mot mor, far og barnet, sier Trond Ingebretsen, kjent som frontfigur, låtskriver og gitarist i Bjølsen Valsemølle.

Som stedfortredere for pappa under fødselen møtte bestemor og bestefar.

- En vakker og uforglemmelig «første gang i livet»-opplevelse - ettersom begge barna våre er adoptert.

Les også: Trygve Storm og kjærligheten

Kjemper for Trygve Storm

I dagens avis forteller Ingebretsen om savnet etter Trygve Storm. Fortvilelsen og maktesløsheten han kjenner over å se barnebarnet vokse på en PC-skjerm sju timers flyreise unna.

- Skjebnen til datteren min Lina, svigersønnen og barnebarnet går hardt inn på meg. Nå må jeg bare trå til med det jeg kan, sier Ingebretsen, før han lar Dagsavisen bli med inn i cyberspace for å møte Lina, svigersønnen og hjerteknuseren Trygve Storm.

Oppkalt etter oldefar Trygve som var fotballspiller på A-laget til Vålerenga i over ett tiår. Mellomnavnet Storm, fordi det blåser friskt rundt et barn med en fot i to land langt, langt fra hverandre.

- Hei, der er du jo, Trygve Storm! sier Ingebretsen, mens barnebarnet babler i vei på et slags norsk-arabisk-engelsk babyspråk.

Trygve Storm smiler når han ser bestefar på en bitte liten Iphone-skjerm.

- En rar måte å kommunisere på, men bedre enn ingenting.

Bestefar bor i mobilen

- Når samtalen er i gang, kaster Trygve Storm seg over telefonen som han tror jeg gjemmer meg inni, forteller Ingebretsen.

Babyspråket stopper brått når ettåringen ser et helt ukjent ansikt. Bestefar forklarer at han har besøk av en journalist og en fotograf. Til syne på skjermen kommer datteren Lina (29) og svigersønnen (30). Trekløveret sitter tett sammen for at vi skal kunne se dem samtidig.

De tre bor i et land i Midtøsten der pappaen til Trygve Storm har fått jobb, mens han venter på at innreiseforbudet skal oppheves og han skal få innvilget søknad om familiegjenforening. Lina er hjemme med Trygve Storm mens ektemannen jobber.

- For ikke å miste rettighetene som norsk statsborger, må jeg reise fram og tilbake, forklarer Lina, som var student da hun ble gravid med en mann som kommer fra et land rammet av konflikt og borgerkrig.

Landet og identiteten må holdes hemmelig av frykt for at arbeidsgiver skal få vite at han er utvist fra et Schengen-land.

- Er du norsk, er det i praksis straffbart å forelske seg og ville dele livet med en person fra en annen del av verden. Et paradoks når myndighetene oppfordrer unge til å studere i utlandet, sier Ingebretsen.

- I Norge de viktigste årene

- Svigersønnen min kom til Norge som student. Han snakker norsk flytende, har en bachelorgrad og var godt integrert da han ble utvist. Har du bodd ulovlig i Norge, må du vente i fem år før du kan søke om opphold på nytt, sier Ingebretsen.

- Jeg har bodd i Norge i de viktigste årene av mitt liv, fra jeg var 18 til jeg var 26 år. Det er der vi har flest venner. Vi føler oss ikke hjemme her. Det er annerledes når folk valgfritt reiser til et annet land for å jobbe, sier faren til Trygve Storm.

Mens Lina skal studere, er han allerede sikret framtidig inntekt og leilighet i Norge.

- Familien min der ute har et stort ønske. De vil leve sammen som familie i Norge. Fedrelandet til Trygve Storm og mora hans. Nå reiser de som nomader mellom to land, sier Trond Ingebretsen, som selv har besøkt den lille familien i Midtøsten fem ganger.

Den sjette er nær forestående:

- Jeg gleder jeg meg skikkelig til å feire jula med Trygve Storm. Ni hele dager. Jeg vet han er en tøffing. Jeg lover å føre kampen her på hjemmefronten. Med de våpnene jeg har. Det er mye som venter, lille mann.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Tredoblet behandlingstid

UDIs saksbehandlingstid for opphevelse av innreiseforbud er 18 måneder, tre ganger så lang tid som foreldrene til Trygve Storm ble forespeilet da de søkte i februar.

Nina Johnsrud

– På grunn av økt saksmengde på dette feltet, er saksbehandlingstida for søknader om opphevelse av innreiseforbud økt fra ett år til 18 måneder, sier Camilla Torgersen, områdeleder for utvisning i UDI.

Antall utvisningssaker er økende, fra 5.269 i 2011, til 6.252 i 2012. Ved utgangen av oktober er tallet 5.485 saker, som inkluderer klager.

Først etter at innreiseforbudet blir opphevet, kan Trygve Storms far få behandlet søknad om familiegjenforening. Behandlingstida for dette er i snitt sju måneder. Til sammen over to år fra søknad ble innlevert til den er avgjort. Da har de fem årene han har innreiseforbud gått, og Trygve Storm har fylt tre år før han kanskje får bo sammen med sin far – i Norge.

Trygve Storms far oppholdt seg ulovlig i Norge i litt over to år etter at han i 2008 fikk utvisningsvedtak på fem år, grunnet et mindre straffbart forhold. For det fikk han en mild tilståelsesdom; 15 dager i fengsel. I henhold til UDIs retningslinjer vil et ulovlig opphold på mer enn ett år utløse et innreiseforbud på fem år.

I 2007 møtte han Lina. Det var kjærlighet ved første blikk. I 2010 forlot han Norge frivillig. Året etter giftet han og Lina seg i Midtøsten og 18. september 2012 kom Trygve Storm til verden.

Innreiseforbudet på fem år gjelder fra den dagen utlendingen forlater Norge. At han etterpå inngår ekteskap og får barn er ikke nok til å oppheve innreiseforbudet, ifølge UDI. Kriteriene for å oppheve et innreiseforbud er snevre. Forhold ved barnets omsorgssituasjon eller ektefellens helsesituasjon vil kunne vektlegges.

– Betyr ikke hensynet til barnets beste, behovet for begge foreldre noe?

– At barnet blir skilt fra sine foreldre er en konsekvens av at man er utvist. Det er ikke tilstrekkelig til å oppheve et innreiseforbud, sier Torgersen.

nina.johnsrud@dagsavisen.no