Innenriks
Dom i Sigrid-saken
RETTSSAK: I fire uker lette de desperat etter datteren. I tre uker satt de i retten for å få vite hva som hadde skjedd henne. I dag faller dommen mot mannen (38) som er tiltalt for drapet.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Fortsatt preges nærmiljøet på Østensjø av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Forsvinningen natt til 5. august i fjor resulterte i Norgeshistoriens største sivile leteaksjon. Selv om dommen faller i dag, og selv etter tre uker i retten, er spørsmålene fortsatt mange. Det er fremdeles uklart når, hvor og hvordan 16-åringen ble drept.
Bedre nabolag
Foreldre i nabolaget forteller at hendelsen fortsatt preger nærmiljøet, på godt og vondt. De følger mer med på barna og ber dem varsle når de kommer og går. Men forsvinningen og drapet har også ført til bedre kontakt mellom naboene.
- På en måte ble nærmiljøet tettere. Vi ser naboene på en ny måte, vi vet mer hvem som bor i gata. Så hvis vi overhodet kan si at det kan komme noe positivt ut av en slik sak, har vi fått et bedre nærmiljø, sier Eva Sharp. Hun bor selv i området og har en datter som gikk i parallellklassen til Sigrid på Skøyenåsen skole.
Vondt å ikke vite
- Det er fortsatt sånn at vi kjører datteren vår mer enn før, og henter oftere. Vi har også en tett oppfølging av vår ni år gamle datter, sier Sharp. Hun vil nå forberede barna på at dommen faller, og at saken igjen vil komme i nyhetene.
- Jeg fulgte saken tett i avisene tidligere, men orket ikke under rettssaken, Allerede første dag kom det fram at han nektet for det hele, og at han ikke ville si noe mer. Da orket jeg ikke å følge med mer, det ble bare så vondt, sier Sharp. Hun legger til at det må være ekstra vondt for foreldrene å ikke få vite hva som egentlig har skjedd med datteren.
Vitnet to ganger
Foreldrene til Sigrid var til stede under rettssaken det meste av tida. Faren vitnet selv to ganger, først om den vanskelige natten da Sigrid aldri kom hjem, og så om den vonde tida etter drapet.
- Mange spør hvordan det går med oss, og det setter vi pris på. Vi svarer at vi gjør så godt vi kan hver dag, sa faren Tom Schjetne da han vitnet under rettssaken.
Han fortalte også for første gang historien om da politiet ringte om kvelden 3. september i fjor. Politiet ville informere om at det kunne være Sigrid som lå innpakket i en bylt som var funnet i et skogholt i Kolbotn.
Takknemlig for støtte
- Det var tungt å gå gjennom perioden på én måned og ikke vite hvor datteren var. Men så lenge hun ikke var funnet, hadde man et håp om at det kunne ende godt, selv om man er realist, sa Schjetne i retten. Da de dagen etter fikk bekreftet at det var datteren som var funnet drept, valgte han selv å ringe til familie og fortelle dette.
- Da var jo alt håp ute. Det var tungt å ringe rundt og si at dessverre, Sigrid er funnet død.
Flere ganger mens han forklarte seg i retten, understreket han hvor takknemlig han var overfor alle som hadde støttet familien, også med å delta i leteaksjonen.
Stor leteaksjon
Allerede samme dag som det ble kjent at Sigrid var forsvunnet, og at bare en tennissko, en sokk og mobilen var funnet i barnehagen rett ved der hun bodde, ble det satt i gang leteaksjoner. Hundrevis av frivillige møte hver dag, og kalles i ettertid for den største sivile leteaksjonen noensinne.
- Vi følte at letingen og engasjementet var det eneste vi kunne bidra med i en vond og vanskelig sak, forklarer Sharp, som lette sammen med familie og naboer.
Aktor i saken, statsadvokat Nina Prebe, mener 38-åringen må dømmes til tvungent psykisk helsevern. Dersom retten mener han er strafferettslig tilregnelig, mener påtalemyndigheten at han bør dømmes til forvaring i 21 år.
Familiens bistandsadvokat, Advokat Harald Stabell, mener tiltalte må betale 850 000 kroner i erstatning og oppreisning til Sigrids familie.
else.gro.ommundsen@dagsavisen.no
Sigrid-saken
Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august i fjor.
3. september i fjor ble hun funnet i et skogholt ved et industriområde på Kolbotn i Oppegård.
En 38 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse hvor offeret er påført ualminnelige lidelser.
En av tre sakkyndige har funnet mannen utilregnelig. De to øvrige sa det er knyttet sterk tvil til konklusjonen om at mannen er tilregnelig.
Politiet mener en bombrikke registrert på bilen til tiltalte har passert bomstasjonen i Strømsveien klokka 00.04 natt til 5. august i fjor. Det er bare ni minutters kjøring til barnehagen på Østensjø hvor Sigrid forsvant klokka 00.17.
Aktor mener blod fra Sigrid beviser at hun har vært i en campingvogn på Bryn som tiltalte bodde i.
Tiltalte lånte bilen til en kamerat, en Volkswagen Passat, i tida rundt forsvinningen. Politiet mener bilen ble brukt til å dumpe liket. I bilen ble det funnet fibre fra et telt som lå i tiltaltes seng og som Sigrid ble funnet innpakket i.
Flere gjenstander som den døde var pakket inn i, kan knyttes til tiltalte, ifølge politiet.
Tiltalte var flere ganger alene ved funnstedet på Kolbotn i tiden etter at Schjetne forsvant. Kilde: Retriever