Innenriks
Farlige engler
Når vi dekorerer til jul, henger vi opp søte og harmløse englefigurer. Men i Det gamle testamente var engler mektige og skremmende vesener som kunne legge byer i grus.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
«Den natten gikk Herrens engel ut og slo i hjel etthundre og åttifem tusen mann i assyrernes leir. Da folk sto opp om morgenen, fikk de se alle de døde kroppene som lå der. Da brøt assyrerkongen Sanherib opp og dro hjem igjen. Og siden holdt han seg i ro i Ninive.» (2. Kongebok. 19.35)
Assyrerkongen gjorde det eneste fornuftige. I Det gamle testamente (GT) la man seg ikke ut med en engel. Bare spør innbyggerne i Sodoma og Gomorra. De trakasserte to utsendte engler, og dermed gikk byene deres under i et ildregn. Da farao holdt israelittene i fangenskap, sendte Gud en «ødelegger» som tok livet av alle Egypts førstefødte.
Men selv Guds utvalgte måtte passe seg. Patriarken Jakob sloss med en engel en hel natt. Og i 1. Krønikebok sendte Gud en engel for å ødelegge Jerusalem, men ombestemte seg.
Det er også engler som vokter inngangen til Paradis, slik at mennesket ikke skal komme tilbake.
Flere typer engler
Ordet engel kommer fra gresk, «angelos», og betyr «sendebud». På hebraisk ble begrepet «malak» brukt, som også betyr «sendebud».
- Dette brukes ofte om engleskikkelser i Bibelens fortellinger. De er en fast type i GT og framtrer ofte i menneskelignende skikkelser, sier teologiprofessor Helge S. Kvanvig.
- Men i tillegg finnes en annen tradisjon: De himmelske vesenene som omgir Gud. Denne forestillingen bygges veldig ut i senere jødisk tradisjon. Så det er to ulike engletyper, to ulike konsepter, som etter hvert er blitt blandet sammen, forklarer Kvanvig.
- Hovedpoenget her er at de er Guds sendebud. Da blir det også en del av pakken at det dreier seg om mektige vesener, sier professor i religionsvitenskap Dag Øistein Endsjø.
- Men i Det nye testamentet (NT) framstår de som mildere. Dette skyldes at fortellingene i GT har et mer legendeaktig preg. De handler om store ting som skjedde veldig langt tilbake i tid. NT skildrer derimot hendelser i ei tid da troen på direkte guddommelig inngripen i samtida har avtatt betraktelig. Da roer også englene seg.
Ufarliggjort i kunsten
Dermed ikke sagt at det er forventet at de skal fortsette å ha en tilbakeholden rolle.
- I Åpenbaringen spiller de igjen en handlekraftig rolle. I endetida skal de altså igjen vise sine mektige sider.
Men når og hvordan begynte englene å bli mer harmløse? Teologiprofessor Kvanvig mener vi må lete i Vestens kunsthistorie:
- Gjennom hele middelalderen var jo ikonografien, bildene, viktigere enn bibelteksten. Det var gjennom bildene folk flest fikk oppleve Bibelens historier. Og det ble utviklet en ganske saftig ikonografi av englene. Men samtidig ble de også brukt som mer dekorative figurer. Og jeg tror nok det er i denne dekorative kunsten vi finner begynnelsen på de mer harmløse englene, sier han.
Feminine hjemmeengler
Også Endsjø setter endringen inn i en kunsthistorisk sammenheng:
- Den greske guden Eros ble gjerne framstilt som en liten guttunge, og under barokken ser vi at han blandes sammen med diverse småengler. Så på 1600-tallet er prosessen i gang, sier han.
Rundt 1800 skiftet englene for alvor framtoning. Folkereligiøsiteten plasserte dem i tilknytning til hjemmet, og de ble mer feminine. Utover på 1800-tallet begynte det å florere med kitschbilder der beskyttende engler vokter barna.
- I denne perioden blir religionen mer demokratisert og humanisert. Det guddommelige bringes mer i samsvar med moderne moralnormer. Religionen får et visst preg av «kardemommelov» sammenlignet med tidligere tolkninger. Og englene støtter opp under dette, forklarer Endsjø.
Kvanvig er enig:
- Det er jo naturlig at når Gud endrer karakter, når de mer skrekkinngytende trekkene blir borte, så forandrer også budbringerne karakter.
Var engler og demoner i slekt
Mange kjenner historien om at Lucifer opprinnelig var en engel som ledet et opprør mot Gud, tapte og ble kastet ut av himmelen. Gjør dette engler og demoner til slektninger?
- I Jesaja 14.12. beskrives fallet til en arrogant babylonsk konge. I den latinske oversettelsen ble begrepet Lucifer («lysbærer») brukt, og dermed oppsto ideen om den falne engelen, forklarer Helge S. Kvanvig.
- Dessuten eksisterer en jødisk versjon av Bibelens urhistorie; den såkalte «vekterfortellingen». Her vokter englene den kosmiske orden. Men noen av dem gjør opprør mot Gud ved å okkupere Jorden. Her gjør de kvinnene gravide. Barna de får er monstre. Og fra likene til disse monstrene kommer så demonene. I denne tradisjonen er altså engler og demoner direkte i slekt, forklarer Kvanvig.
(NTB Tema)