Innenriks

- De vil gi rike nullskatt

Leder av finanskomiteen på Stortinget mener de rikeste i Norge vil betale mindre skatt enn Mitt Romney dersom Høyre og Frp får makten.

- Folk må være klar over at dersom Høyre og Frp får gjennomføre sitt skattesystem vil mange av de rikeste i Norge i praksis ende opp med å betale null skatt, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) til Dagsavisen.

Han viser til at Høyre og Frp vil fjerne formuesskatten, noe som gjør at de aller rikeste vil måtte betale mindre skatt.

- Høyre og Frps store skattekutt vil gjøre at Norges aller rikeste vil betale mindre skatt enn republikanernes presidentkandidat og milliardær, Mitt Romney, gjør i USA, sier Micaelsen.

Varsler skattedebatt

Etter å ha blitt presset under valgkampen i USA fortalte Mitt Romney i september at han betalte 14,1 prosent skatt av sine inntekter i fjor. Republikanernes presidentkandidat tjente 74 millioner kroner i 2011, og skal ha en formue på svimlende 1,43 milliarder kroner.

Nå understreker Arbeiderpartiet at dersom Høyre og Frp får det som de vil - og fjerner formuesskatten - vil flere av Norges rikeste kunne ende opp med å skatte null prosent.

- Høyre og Frp vil fjerne formuesskatten. Uten formuesskatt kan folk med store formuer og inntekter fra aksjeselskaper leve godt uten å skatte. De vil skatte mindre enn milliardæren og presidentkandidaten Mitt Romney, sier Ap-toppen.

Blått flertall

Høyre og Frp har på de siste meningsmålingene fått flertall alene, og forbereder seg nå på å ta over regjeringsmakten neste høst. Arbeiderpartiet har falt på alle meningsmålingene til Avisenes Nyhetsbyrå det siste halve året.

Dersom maktskiftet blir et faktum i september har Høyre og Frp lovet at de vil gi store skattekutt til den norske befolkningen. Micaelsen ønsker nå en skattedebatt for å diskutere forskjellene mellom høyresida og venstresida.

Han viser til at Høyre vil gi 25 milliarder kroner i skattekutt, mens Frp vil gi 100 milliarder kroner i skatte- og avgiftskutt. Det vil gå ut over offentlig velferd, mener Ap-politikeren.

Spiser opp handlingsrommet

- Handlingsrommet for de rødgrønne har vært om lag 50 milliarder kroner i løpet av en stortingsperiode, etter at alle «faste utgifter» er trukket fra. Dette betyr at Høyre vil bruke opp halvparten av handlingsrommet på skattekutt. Det er dramatisk, sier han.

Leder av finanskomiteen sier også at tanken på Siv Jensen som finansminister i Norge holder ham våken om natten.

- Vi skal vinne valget, så hun ikke blir finansminister. Men bare tanken på at Siv Jensen og Frp skal styre Norges skatte-, avgifts- og inntektspolitikk er nok til å holde meg våken om natta, sier Micaelsen.

Han forstår ikke hvordan «anstendige Høyre-politikere» kan forholde seg til et slikt samarbeid.

havard.therkelsen@dagsavisen.no