Innenriks
Mammadalter og pappapiker på tur
Daglig havner norske ungdommer på ferie i trøbbel. Og
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Blir jeg syk ringer jeg mor, sier Eirik Winsnes (26), mens han venter på at Flytoget fra Oslo S. skal frakte ham de første milene av veien til Kefalonia i Hellas.
Det er han ikke alene om. Unge menn ringer nemlig langt oftere mamma enn pappa hvis de trenger hjelp.
For unge kvinner er det stikk motsatt. De tyr til pappa.
Klare forskjeller
Undersøkelsen som avdekker at mange menn er mammadalter langt opp i 20-årene, mens en stor del av kvinnene forblir pappas lille pike minst like lenge, er gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.
17 prosent av de spurte mennene i alderen opp til og med 25 år, sier at det er mamma som kommer til å rydde opp hvis de blir syke i utlandet eller de blir utsatt for ran, tyveri eller brann der.
8 prosent av mennene sier at pappa tar den jobben.
Men for kvinnene opp til og med 25 år, er det altså annerledes.
Hele 22 prosent av dem sier at det er mest sannsynlig at det er pappa som kommer til å hjelpe dem.
Bare 7 prosent av kvinnene svarer at de vil ty til mamma.
Kjønnsrollene lever
Vil du ha ringe faren din hvis du blir syk under ferien?
Kjæresten til Eirik Winsnes, 25 år gamle Elisabeth Hammersmark, ler og rister på hodet.
Hvis jeg blir syk, ringer jeg mor, svarer hun, stikk i strid med statistikken.
Hvorfor det?
Fordi moren min er sykepleier mens faren min er begravelsesagent!
Schack Lystrup, spesialist i psykiatri, overlege ved av avdelingene til Ullevål universitetssykehus og konsulent for Europeiske Reiseforsikring, ler godt når han får gjenfortalt dette svaret.
Hvorfor tyr guttene til mor og jentene til far, når de får trøbbel?
Jeg antar at denne skjevfordelingen skyldes kjønnsroller og psykologiske forhold i familier, svarer Lystrup.
Må rydde opp selv
Ofte er det slik at fedre forventer at gutter i større grad enn jenter, rydder opp i egne problemer, forklarer han.
Hvis gutter får problemer føler de derfor at det er lettere å snakke med mor. Hun vil kanskje ha mer medfølelse, sier Lystrup.
Motsatt trer gjerne en beskyttelsesreaksjon i kraft hos fedre, hvis det er døtrene deres som opplever vanskeligheter, påpeker psykiateren.
Når jenter går til far, kan det være uttrykk for at de fortsatt er pappas lille pike, og at de går til ham for å få hjelp til å ordne opp.
Barnas gode hjelpere
Ved alarmsentralen til Europeiske Reiseforsikring er de vant med at foreldrene til forsikringskunder langt inn i 20-årene, ringer på vegne av sine barn.
De ønsker informasjon om hva som skjer med ungdommen deres og hvordan vi håndterer saken. De ytrer også ønske om å få ungdommen hjem, og hvis vi avslår, ringer de tilbake for å argumentere mot det, forteller sykepleier Mari Holmslien.
Er det mor eller far som ringer?
Slik vi opplever det er det mor som ringer for tenåringssønnen og far som ringer når det er snakk om en tenåringsdatter, svarer Holmslien.
Saksbehandler Laila Heggeli ved alarmsentralen, snakker også jevnlig med foreldre.
De er bekymret, vil rydde vei og gjøre det enkelt for barn som er blitt syke i utlandet. Noen ganger er det greit at foreldre ringer, andre ganger har ikke foreldre som sitter i Norge, den totale oversikten. Da kan de bli unødvendig redde og bekymret og oppfatter situasjonen som tøffere enn den er, konstaterer Heggeli.
Reiser i par og flokk
Elisabeth Hammersmark og Eirik Winsnes har vært sammen i halvannet år. De har også tidligere vært på ferie sammen. Nå ser de fram til en rolig badeferie i Hellas med god mat og slappe dager.
Vi skal kose oss, forsikrer Hammersmark og sender et varmt smil mot kjæresten.
Undersøkelsen som er gjennomført for Europeiske Reiseforsikring, avdekker også at mange gjør som dem. Hele 53 prosent tar med seg kjæreste, samboer eller ektefelle på årets hovedferie.
Men Hammersmark og Winsnes tilhører også den aldersgruppen som oftest reiser på tur med vennegjengen. Hele 27 prosent av dem som er mellom 16 og 30 år, gjennomfører sin hovedtur med kompiser eller venninner.
Mange av dem som ringer mamma eller pappa for å få hjelp, er dermed ikke helt alene i nøden.