Innenriks
Flere tak kan kollapse
Hele seks av ti småhus på Østlandet står i fare for å rase sammen på grunn av
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I går formiddag raste taket på en Rimi-butikk i Larvik sammen. Få timer senere kollapset også taket på et leskur på Haugerud skole i Oslo, og elever klarte å redde seg ut i siste liten. Flere bygninger på Østlandet kan være i risikosonen.
Det er småhus bygd før 1979, og som er på én til to etasjer, som er i faresonen, forteller Øystein Løset, medlem av ekspertutvalget i Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) og fagspesialist på bygg og anlegg.
RIF er bransjeorganisasjonen for kvalifiserte rådgiverfirmaer i Norge.
Spare penger
Seks av ti småhus står i fare for å rase sammen, ifølge Løset.
I 1979 kom en endring i regelverket som medførte at mengden snø et tak skal tåle, ble doblet.
Dette innebærer at nyere hus er bygd for å tåle langt større mengder snø enn eldre hus. Mange av disse husene fra før 1979 er nå farlig nær grensa for hva de tåler, sier Løset.
Nøyaktig hvor mye snø hus skal tåle, avhenger av hvor huset er plassert.
I Larvik, for eksempel, økte snølasten fra 150 til 250 kilo snø per kvadratmeter etter endringen i 1979. I Oslo øker snølasten når man kommer opp i Holmenkollåsen, opplyser Løset.
Samtidig er det ikke gitt at alle hus tåler så store snømengder som regelverket tilsier.
Snøvinteren 2006 viste det seg at bygg datt sammen lenge før de nådde den snølasten de skulle tåle. Det er helt tydelig at det slurves en del når det gjelder garasjer, leskur for buss og trikk og overbygg foran inngangspartier, sier Løset.
Hvorfor følges ikke regelverket?
Enten for at entreprenørene skal klare å bygge billigere eller for at leverandørene skal spare penger, men det kan også være snakk om tabber hos rådgivende ingeniører, svarer Løset.
Den nye plan- og bygningsloven vil redusere mulighetene for farlig unnasluntring.
Med den blir det slutt på egenkontroller, slik det har vært de siste 10-12 årene. I stedet er det et politisk flertall for å innføre eksterne kontroller, forteller Løset.
Fikk taket over seg
Fire ansatte og fem kunder var inne i Rimi-butikken i Larvik da taket ga etter. En kvinne ble først meldt savnet, men kom til rette. På ulykkesstedet lette politiets hunder i går kveld fortsatt i snømassene.
Ingen er meldt savnet, og vi har ingen indikasjon på at det finnes mennesker under snøen, men vi vil likevel sikre oss ved å la hundene undersøke området, sier operasjonsleder i Vestfold politidistrikt, Jorunn Heide, til NTB.
En av kundene fikk deler av taket over seg, men skal ikke ha kommet fysisk til skade, ifølge TA. Ingen skal være alvorlig skadd i raset, men en eller flere skal ha fått lettere skader. En kvinne ble sendt til Larvik sykehus med lettere skader, opplyser politiet til NTB.
Det har kommet rundt 15 centimeter tung snø i området det siste døgnet.
Sprøtt stål
Gal dimensjonering av bjelkene kan ha vært årsaken til at butikken raste sammen, ifølge Øystein Løset i RIF.
Jeg skal ikke spekulere for mye i dette, men det kan være snakk om underdimensjonerte bjelker eller sprøtt stål. Det finnes mange ulike kvaliteter av stål, sier han.
Hva bør huseiere med mye snø på taket gjøre?
De bør opp og måke, men da må de huske å måke symmetrisk, svarer Løset.
Begynn ytterst på taket, ta en bredde på en side av taket, og gå så over til den andre siden og ta to bredder der, før du går tilbake igjen. Hvis ikke, risikerer du skjevbelastning av snø, og det kan være like galt som mye snø på begge sider av taket.