Nyheter
Flere private sykehus sier nei til regjeringens sykehusreform
Flere private sykehus sier nei til å delta i regjeringens sykehusreform. De får for dårlig betalt i systemet for fritt behandlingsvalg.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Vi klarer ikke å levere til den prisen uten å redusere kvaliteten, sier sjefen ved landets største private sykehus, Aleris, Grethe Aasved, til Dagens Næringsliv. Sjeflege Christian Loennecken i Volvat-gruppen hevder at prisene fra helsemyndighetene ikke engang dekker summen av materiellkostnader og lønn.
– Det virker som de tror legene går og tvinner tomler og ikke har noe å gjøre, men det er jo slik at vi styrer bemanningen etter volum og pågang. Det er ikke slik at vi går og venter på pasienter fra Fritt behandlingsvalg, sier Loennecken. Volvats avdelinger er travelt nok opptatt med privat betalende pasienter.
Helseminister Bent Høie tar den trege reformstarten med stoisk ro. Han synes det går bra, og at det er all grunn til å ta tiden til hjelp. Høie poengterer at det ikke er noen grunn til å betale for mye for tjenestene. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, frykter imidlertid at regjeringen vil strekke seg langt for å tilfredsstille de private aktørene.
Men dersom bare et fåtall private sykehus er interessert i å delta i ordningen for fritt behandlingsvalg, har Micaelsen intet å frykte. Dersom ordningen blir en flopp, er det helseministeren som sitter med det politiske problemet. Bare tiden vil vise hvem som får rett.
Fritt behandlingsvalg er blant regjeringens største prestisjeprosjekter. Mye står derfor på spill. Helseministeren kan vise til at færre står i kø og at ventetiden er kortere enn det som var tilfelle under den rødgrønne regjeringen. Han poengterer at det er flere aktører som har sagt ja til å bruke kapasiteten til å få ned køene.
Retten til fritt behandlingsvalg erstatter og utvider den tidligere ordningen med fritt sykehusvalg. Med fritt behandlingsvalg får flere private behandlingssteder ta hånd om pasienter på statens regning, noe som betyr at vi som pasienter får flere valgmuligheter. De statlige sykehusene møter dermed sterkere konkurranse.
Det hører med til historien at fritt behandlingsvalg ved sykehusene bare har vært i drift i to måneder. Vi må la den nye ordningen få fungere en viss tid før det er naturlig å konkludere på effekten.
Det er uansett grunn til å frykte at de offentlige sykehusene kommer svekket ut dersom de private aktørene etter hvert hiver seg på ordningen. De private sykehusene har her mulighet til å skumme fløten. Pengene kommer jo fra det samme stedet, nemlig de statlige helseforetakene. Det finnes ingen utømmelig Sareptas krukke.