Byløvene

En drue med muskler

Råtassen syrah minner om robust norsk høst og passer våre norske høstretter som hånd i hanske.

Syrah dyrkes i dag verden over. FOTO: NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Syrah er blant de eldste druesortene vi kjenner til og den regnes som en av de klassiske druesortene. Den var lenge en lite utbredt drue, men i dag dyrkes den verden over, kjent som sjokoladesmakende shiraz i Australia og den nye verden, og ikke minst som kjølig pepperpreget syrah fra franske Rhône. For oss nordboere er syrah en ekstra attraktiv drue når det kjølige norske høstmørket setter inn. Når den franske muskelbunten viser seg fra sin beste side, gir den vin som passer perfekt til årstidas viltretter. Da har den karakter av skogsbær, leirbål og furutrær, og ikke minst av blodig vilt, krydret med nykvernet svart pepper. Vin fra Nord-Rhône kan imidlertid svi litt i lommeboken. Men smaksrike gryteretter er også noe som hører høsten til og skal du lage rike gryter, kanskje med litt eksotiske krydder, kan en god australsk shiraz være et bedre valg. Det varme klimaet gir mer sødmefull frukt, noe som gjerne treffer krydderet bedre. Ofte, men slett ikke alltid, er også australsk shiraz et rimeligere alternativ enn sine franske artsfrender.

Genetiske analyser tyder på at druen oppsto i Rhônedalen, hvor den også er i sitt ess. Det finnes riktignok noen alternative hypoteser på hvor druen i sin tid ble født. Lenge trodde man den stammet fra byen Shiraz i Persia, og at den hadde tatt veien via Siracusa på Sicilia til Rhône. En annen tese er at romerne hadde druen med seg via Hellas, men det levnes ingen tvil om at syrah befant seg i Rhône før romernes okkupasjon.

Jo lenger nord i Rhône, jo bedre syrah sies det, og selv om dette ikke er en regel uten unntak er det heller ikke langt fra sannheten. Druen lever riktignok godt i varme Australia, men presterer best i et kjølig klima med veldrenert og karrig jordsmonn. I Rhône har syrah også enormt mange genetiske variasjoner, kloner som har tilpasset seg regionens marginale forhold, hvor den kalde mistralvinden sørger for å tørke druene etter kraftige regnskyll. I et kjølig klima blir syrah mørkerød med en karakter av skogsbær, bjørnebær, viltblod og ikke minst svart pepper. Druen gir generelt høy syre og mye tanniner. I Nord-Rhône er det ikke uvanlig å blande inn noen få prosent av den grønne druen viognier for å få bukt med tanninene og bløte vinen litt opp. Fra gammelt av ble denne blandingen gjort i vinmarkene med en viognier-vinstokk hist og pist, men i dag gjøres det ofte ved at druene vinifiseres hver for seg.

I varme vinland blir den mørkere og kraftigere med dufter av lysere bær, og har en bløt og søtere stil, men fortsatt med det karakteristiske pepperpreget. Mest kjent for sin shiraz i den nye verden er Australia, hvor druen har blitt dyrket siden tidlig på 1800-tallet. Vin på syrah tåler eikelagring godt og har et stort lagringspotensial, spesielt lagringsdyktig blir syrah fra et kjølig klima. Druen er generelt sett svært enkel å dyrke, og har en spesiell evne til å modne og oppnå gode sukkerverdier og smakskomponenter i både kjølige og varme klima. Druens evne til avkastning er moderat og det er viktig å holde den nede om man ønsker å lage kvalitetsvin, noe som kan være litt av årsaken til at den ikke dyrkes i større omfang. Den er også utsatt for råte, men ellers ganske motstandsdyktig for sykdommer.

5

5

4

5

6 Saint Cosme Côtes du Rhône 2010, Sør-Rhône/Frankrike

En god og prisgunstig syrah med dyp rødlilla farge og dufter av bjørnebær, lakris, pepper, blomster, krydder og urter. Vinen har en frisk sødmefull frukt, god fylde og runde tanniner, samt lang krydret og litt rustikk ettersmak som snerper fint til. 56237, kr 150

5 Niero Côte-Rôtie 2010, Nord-Rhône/Frankrike

Dyp blårød vin med dufter av skogsbær, mørke plommer, viltblod, blomster, fat og pinje. Vinen er fyldig og konsentrert med god syre og kjølig fruktkarakter, samt faste tanniner og lang, kraftig ettersmak. Vinen vil ha godt av ytterligere lagring. 98766, kr 343

5 Peter Lehmann Stonewell Shiraz 2008, South Australia/Australia

Dyp varmrød farge og tiltalende dufter av mørke plommer, sjokolade, kaffe, vanilje, eukalyptus og pepper. Vinen er elegant, utviklet og fyldig med runde tanniner, sødmefull frukt samt middels syre og lang ettersmak. 42000, kr 400

5 Vidal-Fleury 
Crozes-Hermitage 2009, Nord-Rhône/Frankrike

En flott viltvin med middels dyp rubinrød vin med dufter av bjørnebær, jord, urter og pepper. Vinen er rik, fruktig og middels fyldig med fin syre og god tanninstruktur, samt lang pepperpreget ettersmak. 34922, kr 202

5 The Futures Shiraz 2008, South Australia/Australia

Vinen har en dyp rubinrød farge og dufter av mørke plommer, bjørnebær, sjokolade og fatkrydder. Vinen er rik og fyldig med sødmefull frukt, bløte tanniner og lang ettersmak. 58232, kr 200

4 Domaine de Pierre Blanche Côte-Rôtie 2010, Nord-Rhône/Frankrike

Tett blårød farge med dufter av bjørnebær, krekling, lær, pepper, jern, fioler og rå rype. Vinen har god frukt, fylde og syre, markante tanniner og lang ettersmak. 98932, kr 299

Powered by Labrador CMS