Nyheter

Brundtland-comeback for abortrettigheter: - Historisk viktig prosess

Krever utvidet abortgrense og fjerning av nemdene i Oslo bystyre.

For første gang siden 1990-tallet tar tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i dag ordet i en norsk parlamentarisk debatt. Etter valget i 2023 ble Brundtland valgt inn i bystyret for Arbeiderpartiet, men fram til nå har hun ikke faktisk sagt noe. Det endret seg i dag.

Tema er abort. Oslo kommune skal uttale seg i en høring om en såkalt NOU, Norsk Offentlig Utredning, om abort i Norge. Der har Brundtland, sammen med andre politikere i Arbeiderpartiet og i Venstre, stilt flere forslag som var oppe til debatt.

Blant annet foreslår Brundtland at abortnemndene i sin nåværende form avvikles, og at straffebestemmelsen i abortloven oppheves, omtrent femti år etter at abortspørsmålet først ble reist på stortinget.

Ingen grunn til å fortsette med nemnd

– Ordfører, dette bystyret tar del i en historisk viktig prosess for kvinners frigjøring, rettigheter og helse, sa Gro Harlem Brundtland fra talerstolen onsdag.

Hun fortalte om kampen for abortloven på 1970-tallet og hvordan hun da kunne snakke med autoritet siden hun selv hadde sittet i abortnemnd.

– Nå er det på høy tid å ta nye viktige skritt, sa Brundtland onsdag.

– Dagens lov er rett og slett utdatert. Det er ingen grunn til å fortsette med nemnd etter tolv uker. Det er fortsatt kvinners liv dette dreier seg om, sa hun.

I salen

Forslagene fra Gro Harlem Brundtland lyder som følger: “Oslo kommune mener grensen for selvbestemt abort bør utvides til 18. svangerskapsuke. Det bør fortsatt være mulig med abort fram til utgangen av 22. svangerskapsuke på bestemte vilkår.”

Samt: “Oslo kommune mener at abortnemndene bør avvikles.”

Begge disse forslagene ble vedtatt mot stemmene til KrF, Høyre og Fremskrittspartiet.

Prinsipielt feil forum

– Vi valgte av helt prinsipielle grunner å ikke gå inn i de moralske og etiske sidene ved abort i den høringen, fordi det er ikke noe Oslo kommune rår over. Det er en stortingssak.

Det sier gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, Merete Agerbak-Jensen.

– Ville dere vært for disse forslagene om de ble fremstilt i et annet forum?

– Hadde det vært stortinget, så tror jeg vi ville stilt våre representanter fritt. Det er en tradisjon for det i Høyre i slike samvittighetsspørsmål, da folk kan ha ulike formeninger i alle nyanser av saken, sier hun, og påpeker at det innad i deres gruppe er flere som er for en mer liberal abortlov.

Agerbak-Jensen på talerstolen

Les også: Tusenvis av fattige nordmenn vil miste bostøtten og ekstra strømstøtte

Les også: Først da hun ble voksen skjønte Stine (29) at hun var blitt utsatt for overgrep som barn

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen