Nyheter

Oppdaget falsk Facebook-profil: – Ekkelt, synes Fabian Stang

Forsøk på svindel, mener Fabian Stang om falsk Facebook-profil i hans navn.

– Dette synes jeg er ekkelt. Noen har tatt bilder fra min åpne Facebook-side og laget en falsk profil i mitt navn, sier Fabian Stang til Dagsavisen.

Søndag kveld oppdaget Fabian Stang at noen hadde laget en falsk Fabian Stang-profil på Facebook, med bilde tatt fra Stangs åpne Facebook-side. Den falske Fabian Stang-profilen hadde 487 følgere, ifølge den tidligere Oslo-ordføreren.

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang varslet om denne falske Facebook-profilen, og la ut skjermbildet på sin ekte Facebook-side


Den falske Facebook-Fabian hadde oppnådd kontakt med Fabian Stangs 86 år gamle søster, skriver Stang på sin åpne Facebook-side med over 60.000 følgere.

– Jeg merket den falske profilen fordi min søster hadde gått inn på den, og dermed hadde profilen begynt å kommunisere med henne, spurt hvordan hun hadde det og sånt, for å gjøre henne klar til en svindel. Datteren hennes varslet meg, forteller Fabian Stang til Dagsavisen.

– Jeg tror ikke noen har gjort dette for å skade meg. Jeg tror det er et forsøk på svindel.

– Mine politiske motstandere driver ikke med sånt, sier Høyre-politikeren.

Stang rapporterte den falske profilen til Facebook søndag kveld.

– Den var kommet opp i 487 følgere da jeg sa fra. Det er guffent.

Mandag morgen var den falske Fabian Stang-profilen ikke lenger å finne.

– Den eller de som sto bak siden kan ha fått kalde føtter og fjernet den etter at jeg skrev om det. Jeg har ikke fått noen tilbakemelding fra Facebook ennå, sier Fabian Stang.

Cathrine Moestue, psykolog

– Mor ble veldig redd, forteller Cathrine Moestue, datteren til Fabian Stangs storesøster, som ble utsatt for den falske Facebook-Fabian i helgen.

Moestue forteller at moren hadde søkt opp Fabian Stang på Facebook, og umiddelbart fått opp profilen som siden viste seg å være falsk. Den falske Fabian Stang-profilen innledet en samtale med den 86 år gamle kvinnen.

– Mor begynte å lure: Hva vet denne personen om meg? Det var veldig ubehagelig for henne, sier Cathrine Moestue, som er psykolog og bl. a har arbeidet med radikalisering og konspirasjonsteorier.

Dagsavisen har sett chat-en mellom den falske Fabian Stang og den 86 år gamle kvinnen. «Hvordan har du det i kveld?», «Håper du har hatt en fantastisk dag» skriver den falske Fabian Stang-profilen blant annet, i chat-en. Så ble kvinnen mistenksom og varslet datteren. Etter å ha sjekket med Fabian Stang skjønte Cathrine Moestue at profilen ikke var ekte.

– Vi sier oftere ja til de som er i familien vår, og vi svarer på meldinger for ikke å virke uhøflig. Mor er en gammel dame, men hun lar seg ikke lure så lett, heldigvis, sier Cathrine Moestue.

– Jeg synes dette var skummelt. Min mor har møtt kriminelle på Facebook. Målet deres må ha vært å svindle henne for penger. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er ulovlig å ta en annens identitet på denne måten, sier Moestue.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen