Nyheter

Lover hvit jul i Oslo: Store deler av landet får beholde snøen

– En blanding av hvitt og vått. Det er spådommen for dagene fram til jul. Men store deler av landet får beholde den snøen som har kommet.

Store deler av landet har snø. Og hvis du ikke bor langs kysten på Vestlandet vil du mest sannsynlig beholde den fram til julaften. Det bekrefter Meteorologisk institutt overfor Dagsavisen.

– Det blir en hvit jul. Det tror jeg at jeg kan garantere.

De lovende ord, i hvert fall for hovedstaden, kommer fra Terje Alsvik Walløe, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt tirsdag morgen. Han forteller at det nå er 16 centimeter med snø på Blindern, over en kvartmeter i marka, og dermed helt trygt for det lille duskregnet som kan komme de siste dagene før gavepapiret skal rives i filler lørdag.

– Det blir ikke borte med en plussgrad eller to. Det vil nok bli mer sammenpakka, men fortsatt hvitt. Det tror jeg nok, sier Walløe.

– Kanskje ikke helt perfekt hvit jul. Men per definisjon hvit jul, sier Alsvik Walløe.

Oslo-folk kan også vente seg litt snøfall første og andre juledag. Fram til det kan vi forvente at det blir veldig mye kaldere.

– Nå synker temperaturen veldig fort. Det ser ut som julaften blir kaldere enn ti minus. Natt til første juledag kan det bli ganske kaldt. Etter det blir det minusgrader resten av året sånn det ser ut nå, sier han.

Walløe

Temperaturfall

I mellomtida blir det både temperaturfall, litt duskregn og ganske glatte veier og fortau i hovedstaden. Meteorologen kan fortelle at desember har vært godt under gjennomsnittet, temperaturmessig.

Tirsdag er det oppholdsvær, men Walløe venter noen timer med regn etter klokka 16.

– Bare tre-fire millimeter. Men det kan bli glatt, sier han.

– Så blir det ny nedbør sent onsdag kveld. Da ligger også temperaturene rundt eller litt over null. Men det går også raskt forbi. Det blir en blanding av hvitt og vått, sier Alsvik Walløe.

Beholder snøen som er falt

Men det er altså ikke bare Oslo som får hvit jul. Statsmeteorolog Tone Christin Thaule, også hun hos Meteorologisk institutt, har gode nyheter for de som foretrekker snøfylt høytid i store deler av landet.

– Akkurat nå er det ganske store deler av landet som har snø. Unntaket er kystnære områder særlig på Vestlandet, men bortsett fra det er det litt snø over det meste, sier hun.

– Nord-Norge, Trøndelag, Møre og Romsdal og Østlandet kan stort sett beholde det de har nå fram til jul, bekrefter Thaule.

Hun er mest usikker på snøutsiktene vest i Norge.

– Der er jeg mest usikker. Det blir nokså mildt i dag og i morgen, og det har regnet ganske mye. Så ved kysten vil nok snøen mer eller mindre forsvinne, sier hun.

Fare for bulking

– Det meldes om mye trafikkuhell i dag?

– Det er nok mer lokalt, men det har vært problemer med is på bakken. Vi har ute et farevarsel for is i Trøndelag, og i går var det særlig problematisk på Østlandet. Det kommer antagelig ett nytt farevarsel for området nord for Oslo, som går på is og snø. Det er kanskje også muligheter for lokalt underkjølt nedbør, sier Thale.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen