Nyheter

Statsminister i seks uker: Hvem hadde rekorden før Truss?

Liz Truss skrev historie da hun gikk av som statsminister etter bare 44 dager. I nyere tid er det ingen som har vært i nærheten av å gi seg etter så kort tid.

Vi må tilbake til 1827 for å finne en statsminister i Storbritannia som er i nærheten av Truss når det gjelder kort tid som regjeringssjef. George Canning døde samme år som han ble statsminister og rakk bare å lede landet i 119 dager.

Men i nyere tid har Truss satt rekord med god margin, viser en oversikt fra Sky History.

Her er de åtte statsministerne som har sittet kortest som regjeringssjef i Storbritannia på 1900- og 2000-tallet:

1. Liz Truss – 44 dager

Torsdag var det hele over. Liz Truss kunngjorde sin avgang. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Truss ble valgt til leder for Det konservative partiet etter at Boris Johnson gikk av, og 6. september i år ble hun utnevnt til statsminister. Men hennes opphold i Downing Street nummer 10 skulle altså bare vare i seks uker.

Problemene hopet seg raskt opp for Truss. Regjeringen fikk blant annet massiv kritikk for skattekuttene til landets aller rikeste da de la fram sitt budsjett. Finansministeren fikk sparken, og sist uke valgte også innenriksminister Suella Braverman å trekke seg, som førte til ytterligere kaos.

2. Alec Douglas-Home – Ett år og én dag

Alec Douglas-Home hadde adelig bakgrunn og ble valgt av dronningen.

Douglas-Home fra Det konservative partiet ble statsminister i 1963 og ble sett på som en gammeldags politiker. Han var sønn av en skotsk greve, og er den siste statsministeren med adelig bakgrunn. Douglas-Home var også den siste statsministeren som ble valgt personlig av en britisk monark.

3. Anthony Eden – Ett år og 279 dager

Sir Anthony Eden (t.v.) ble statsminister etter at Churchill gikk av i 1955.

Eden var en konservativ politiker og tok over som statsminister da Winston Churchill gikk av i 1955. Eden var offiser under første verdenskrig.

Som statsminister fikk han store problemer da han ga ordre om å sende britiske tropper til Egypt i 1956. Det skjedde etter at den egyptiske lederen Gamal Abdel Nasser hadde nasjonalisert Suezkanalen – til store protester fra Storbritannia og Frankrike. De gamle kolonimaktene fikk med seg Israel på en militær aksjon mot Sinaihalvøya.

Angrepet på Egypt førte til en internasjonal krise. FN krevde våpenhvile, og etter press fra USA og Sovjetunionen, valgte Storbritannia og Frankrike å trekke ut sine styrker. Eden gikk av som statsminister i 1957.

4. Gordon Brown – To år og 318 dager

Gordon Brown fikk streng beskjed om å smile mer, men det hjalp ikke på populariteten.

Brown ledet Labour i tre år og ble statsminister sommeren 2007. Som finansminister i regjeringen til Tony Blair, fikk Brown mye av æren for gode økonomiske tider i Storbritannia.

Som statsminister under finanskrisen, ble skotten fra Glasgow derimot aldri populær.

5. Neville Chamberlain – To år og 348 dager

Neville Chamberlain møtte Adolf Hiter i 1938, da han spilte en avgjørende rolle for at Munchen-avtalen ble undertegnet.

Chamberlain fra Det konservative partiet ble statsminister i 1938. Samme år spilte han en viktig rolle under den diplomatiske krisen som oppsto da Nazi-Tyskland gjorde krav på en del av Tsjekkoslovakia (Sudetland).

Da München-avtalen ble undertegnet senere dette året, ble Chamberlain hyllet som en fredens redningsmann. Avtalen som skulle sikre «fred i vår tid», innebar at stormaktene Storbritannia, Frankrike og Italia gikk med på at de sudettyske områdene i Tsjekkoslovakia ble overført til Tyskland.

Chamberlain fikk etter hvert hard kritikk for å være naiv og passiv når det gjaldt å forberede Storbritannia på krig. Etter britenes mislykkede felttog i Norge, måtte Chamberlain gå av som statsminister i mai 1940.

6. Theresa May – Tre år og 11 dager

Theresa May ble statsminister 13. juli 2016. Årene hennes i Downing Street ble preget av Brexit-forhandlinger.

Den tidligere lederen av Det konservative partiet, ble statsminister i 2016. Hennes periode handlet i stor grad om Brexit-kaoset. May ventet selv lenge med å ta standpunkt, men endte med å støtte fortsatt EU-medlemskap.

Brexit-tilhengerne vant, og May fikk oppgaven med å lande en utmeldingsavtale med EU. Etter mange mislykkede forsøk på å få Brexit-avtalen gjennom i parlamentet, valgte May å trekke seg i mai 2019.

7. James Callaghan – Tre år og 29 dager

James Callaghan under et møte i Det hvite hus med Jimmy Carter i 1977.

Callaghan fra Labour ble statsminister i 1976 – i en tid med høy arbeidsledighet, galopperende inflasjon og sosial uro. Callaghan forsøkte å ta grep blant annet ved å kontrollere lønningene. Det var ikke spesielt populært, og Callaghan og partiet havnet i konflikt med fagbevegelsen.

8. Boris Johnson – Tre år og 44 dager

Boris Johnson var stadig i trøbbel i sine tre år som statsminister. Her holder han sin siste tale utenfor Downing Street.

Johnson etterfulgte Theresa May og ble statsminister i 2019. Året etter brøt koronapandemien ut, og Johnson ble selv innlagt med covid-19.

I dag huskes han best for det som ble kalt «partygate». Mens den britiske befolkningen fikk streng beskjed om å holde seg hjemme og ikke møte folk, festet statsministeren og hans medarbeidere i Downing Street. Avsløringene førte til et voldsomt raseri i befolkningen og krav om at han måtte trekke seg.

Johnson fikk etter hvert også store problemer med å holde ro i egne rekker. Flere av hans nærmeste medarbeidere trakk seg og ba om hans avgang – og rett før sommeren i år kunngjorde Johnson at han ville trekke seg som partileder og statsminister.

Kilder: Sky History, SNL, Wikipedia.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen