Sport

Therese Johaug skulle helst gått OL i Oslo

Therese Johaug forbereder sin siste OL-deltakelse i et land hun aldri har vært i før. - Ja, jeg tenker på at dette kunne vært i Oslo i stedet, sier hun.

BEITOSTØLEN (Dagsavisen): Therese Johaug er 33 år, er langrennslagets veteran og forbereder hele sesongen inn mot den individuelle OL-gullet hun fortsatt mangler.

Karrieren har vist henne hvor marginalt en karriere kan påvirkes. i OL i 2014 ble det norske laget rammet av blant annet smørebom. OL i 2018 mistet hun på grunn av utestengelsen etter bruddet på dopingreglementet.

Aldri vært i Kina

Nå er det korona som preger nyhetsbildet og forberedelsene. I Kina er det varslet strengere smittetital enn noensinne.

– Men det jeg er aller mest spent på er været, svarer hun på Dagsavisens spørsmål om hva som opptar henne mest foran møtet med en nasjon som hele tiden er i nyhetsbildet, men som hun aldri har vært i.

– Nei, Kina har jeg aldri vært i, og forholdene der blir veldig spennende, sier Johaug som lenge var reklameplakat for det kinesiske teleselskapet Huawei.

Johaug fronter landslaget på deres årlige mediemønstring foran sesongåpningen på Beitostølen kommende helg.

Forbereder på avlysninger

Hun kan delta i studiesirkler om menneskerettigheter og langrennshelse, men snaut tre måneder før rennstart er det som sagt været som er mest spennende.

– Smittevern lærte vi mye av i fjor, men temperaturene i nesten 1800 meters høyde kan svinge veldig og jeg er forberedt på at øvelser kan bli flyttet på eller avlyst, sier hun.

Hun er klar på at det er hennes siste OL hun starter i og presset om at hun mangler invidiuelt OL virker som bare trigger henne.

Derfor blir hele sesongen innrettet mot det som skal skje i kinesiske fjell. Det betyr at hun antakelig dropper Tour de Ski.

– Jeg går bare Tour de Ski hvis jeg må, sier hun.

Kunne vært i Oslo

– Sår det deg at dette OL kunne gått i Norge hvis ikke Høyres stortingsgruppe hadde stoppet det?

– Ja, det har jeg tenkt mye på, men det får vi jo ikke gjort noe med. Men ski-VM i 2011 viste jo hvilken fantastisk ramme vi kunne fått i Oslo.

– Norge vil utrede grunnlaget for en ny OL-søknad. Er det noe du støtter?

– Ja. Før eller siden må Norge arrangere OL igjen og få det inn i fornuftige rammer. Dette er en kompleks sak, men jeg mener det ligger en kulturarv i bunn her og at det er naturlig at Norge er arrangør av og til. Både OL i Lillehammer i 1994 og VM i Oslo i 2011 viste verden hvordan dette kan arrangeres, sier hun.

Lagvenninnen tilbake

At lagvenninnen Ingvild Flugstad Østberg er tilbake i landslaget etter helseplagene er til stor glede for Therese Johaug, men hun skjønner dilemmaene rundt laguttaket av henne til det første verdenscuprennet.

Temaet helse og langrenn har vært betydelig i høst og Johaug ønsker diskusjonen velkommen.

– Dette er vi opptatt av og er det unge jenter eller gutter som vil ha råd, er det bare å spørre. Jeg har fått veldig profesjonell oppfølging av Olympiatiopen og jeg opplever at kunnskapsnivået er mye større nå enn tidligere, sier Therese Johaug, som av VG betegnes som den største gullfavoritten i OL uavhengig av idrett.

– Oi, er jeg det? Det har jeg ikke tenkt på, avslutter hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

OL i Beijing arrangeres fra 4. til 20. februar i 2022.

Øvelsene arrangeres i tre forskjellige regioner, isidrettene i Beijing og skiøvelsene i fjellene.

Oslo utarbeidet en søknad til disse lekene, men i liket med en rekke andre land droppet man å søke.

Beijing er første OL-by som arrangerer både sommer-OL og vinterleker (2008 og 2022).






Mer fra Dagsavisen