Sport

Wik klarte bare nesten å stoppe VIF i sesongens første treningskamp

(Vålerenga - Grüner 4-2 (0-2, 3-0, 1-0) : Grüner-målvakt Mikkel Wik var banens gigant da VIF og Grüner spilte sesongens første treningskamp i ishockey, men klarte likevel ikke å forhindre VIF-seier til slutt.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): Grüner gikk til første pause med 2-0-ledelse borte mot VIF, i det som var sesongens første kamp for begge lag, men utover i oppgjøret ga det spillemessige overtaket til vertene resultat, og til slutt vant Vålerenga oppgjøret 4-2. Kampens store spiller var likevel Grüner-keeper Mikkel Wik, som stoppet 29 av 33 skudd, der flere av forsøkene var kjempestore sjanser for VIF.

– Moro å komme i gang og føle at ting satt, selv om det var en tung match. Det var moro. Nå er det jo første og andre periode, i første kamp denne sesongen, og vi mangler en del spillere, og en del nye spillere som bare har vært på én trening og rett på match. Da blir det litt mye surr i starten. Men tredjeperiode var jo ganske mye bedre da.

For VIF var fullstendig dominerende i banespillet i de to første periodene. Men måtte vente over fem minutter ut i midtperioden før det første målet kom, og da sto det allerede 2-0 til Grüner.

Men i løpet av de neste to minuttene og femti sekundene snudd VIF til 3-2, etter to scoringer av Daniel Sørvik, og ett av Tommi Taimi.

28-5 i skudd i løpet av de to første periodene ga et bedre bilde av kampen enn 3-2 på måltavla.

Vålerengas nye trener, Kenneth Larsen, var fornøyd med mye av det VIF viste.

– Jeg er veldig fornøyd med de to første periodene, tredje periode syns jeg var dårlig. Det ble litt mye Hawaii. Men det var en kamp med bra fart. Kanskje litt lite kvalitet noen ganger, men det var bra inn i det systemet vi skulle ha, og det virker som de har tatt til seg det vi har snakka om. Heller overdrive presset enn å backe ut, for vi trenger å få inn det med å sette presset, så får vi heller coache litt på de tinga som blir feil når vi er for aggressive, enn å bli for passive, sier han til Dagsavisen etter kampen.

Debutanter viste seg fram

Dette ble også en kamp der flere av Grüners nye spillere fikk vist seg frem. I alt kom fire av fem målpoeng fra nye spillere for gjestene.

To av dem viste seg fra sin beste side i det klokka bikka to minutter på Jordal. En flott skjult pasning fra Vetle Salsten fant Espen Hermanrud, som sto helt alene foran mål, og lirket pucken forbi Tobias Breivold.

VIF tok kommandoen i kampen etter dette, og spilte seg til flere gode muligheter. Både Mathis Olimb og Pontus Finstad hadde gode muligheter før det var spilt ti minutter, men en god Mikkel Wik i Grüner-målet sto imot dette, og flere andre VIF-sjanser.

– Han var flink. Han er en god keeper, og sto bra i målet, og var aggressiv ut i skudda. «Tuben» (Tobias Breivold) fikk det litt tungt når du ikke er så mye med, og så kommer de sjansene som er veldig store så er det ikke enkelt. Jeg er veldig fornøyd med han også, sier Larsen.

Slet med å score

VIF slet både med å få pucken i mål. Og til tross for at de vant skuddstatistikken med 15-3 i den første perioden var Grüner dødelig effektive da de slapp til. Ti og et halvt minutt var spilt da to nye debutanter markerte seg. Den tidligere MS, og VIF-spilleren Gustaf Berling la pucken flott igjen til Charlie Björlin, som prikket pucken forbi Tobias Breivold til 0-2.

– Vi må være ærlig å si at vi leda greit ufortjent, men det er sånn det må være for oss, vi må score på de sjansene vi får, men vi ble snurra rimelig i egen sone. Det er jo første kamp og systemene er ikke på plass. En del nye. Noen på prøvespill fra Furuset som får prøve seg. Ikke så mange som har spilt mye sammen, så sånn sett syn jeg utviklinga i kampen var bra. I de to første sliter vi med strukturen, og så er det vesentlig bedre i tredje. Så helt klart mest fornøyd med tredje selv om det var i første i scora to mål, sier Grüners trener Morten Elverud, som tross alt var veldig fornøyd med de to målene de fikk i første periode.

– Veldig fine mål, fornøyd med det. Men misfornøyd med hvor mange store sjanser de klarer å skape. Det var for mye. Men egentlig greit å komme i gang. Vi møter et veldig bra lag i første kamp. Greit å få kjenne på det med en gang.

– Moro at fire av fem målpoeng kommer fra nye gutter?

– Ja, det er fint det at de får vist seg fram. Fin pasning på den første, og så et kjempeskudd av Charlie. Bra bygd opp.

Skuffet over baklengsmålene

VIF-trener Kenneth Larsen forteller at deres fokusområde ikke først og fremst lå på det defensive i denne kampen, men mener likevel at målene kom alt for enkelt.

– De er litt enkle de måla. Det andre målet er vi jo tidlig hjem i backcheckinga, men alle ser på puck, og ingen plukker opp. Det er litt barndomslære, sier han.

Siste halvdel av førsteperiode ble preget av mange utvisninger til begge lag, og resultatet sto seg til første pause.

Elverud tror det var viktig for hans lag å kjenne på at de kan matche de beste, selv om det var litt ufortjent resultat.

– Absolutt. Veldig, veldig bra. Og som vi har visst også; hvis vi scorer på sjansene våre, og spiller sånn vi skal så kan vi slå hvem som helst. Men det er viktig at alle som er her får den følelsen også, sier han, og legger til med et smil:

– Vi må ta noen ufortjente poeng denne sesongen. Sånn er det bare.

Tre mål på under tre minutter

I likhet med første periode tilhørte også de første ti av andre periode VIF, og 05.22 ut i midtperioden klasket Daniel Sørvik pucken i mål fra blålinja, i overtall. To minutter og femti sekunder senere var plutselig VIF i ledelsen etter at Sørvik dunket inn sitt andre for kvelden, 32 sekunder etter at Tommi Taimi hadde utlignet med en ganske stygt mål, som til slutt trillet over streken. Her plukket samtidig Mathias Olimb opp sitt første målpoeng, etter tilbakekomsten til VIF og norsk ishockey, da han spilte Taimi i forkant.

– Det var jo kjedelig da. Men man må jo bare riste det av seg og kjefte litt og få ut litt frustrasjon, sier Grüner-keeper Wik, som innrømmer at han ble litt irritert på lagkameratene da de slapp inn det tredje.

– Man blir litt irritert når den tredje kommer. Men sånn er det. Det er fortsatt tidlig i sesongen.

Saken fortsetter under bildet.

Daniel Sørvik scoret Vålerengas første og tredje scoring mot Grüner.

Det kunne imidlertid fort ha vært en enda større ledelse for VIF etter to perioder, men til tross for tre baklengsmål i midtperioden fortsatte Mikkel Wik å imponere. I det kampen bikka ti minutter kom Martin Røymark og Tobias Lindström plutselig alene igjennom. Sistnevnte spilte Røymark, som på en berøring la pucken tilbake til VIF-kapteinen, men Wik hang med på notene og stoppet Lindströms forsøk.

– Den trodde jeg ikke at jeg skulle ta sjøl en gang. Det var moro. Jeg tenkte at de kom til å spille farm og tilbake, og hadde han skutt på første så kunne det kanskje gått inn, men man må jo jukse litt da, smiler Wik, og legger til:

– Jeg gambler litt på at de skal gjøre det.

Fornøyd med moralen

Grüner-treneren syns det var synd med de tre kjappe baklengsmålene, men hadde det ikke vært for totalt tre minutter var både undertegnede og Elverud enig om at Wik sto til en sekser på børsen. Han var også godt fornøyd med at laget hans klarte å stanse blødningen etter det tredje målet, og ikke falt enda lenger bak.

– Jeg syns det var bra at når vi får en sånn periode at vi klarer å stoppe det også, at ikke vi faller sammen. Hvis du har litt dårligere moral der så kan det bli stygt, men der samla vi oss. Det er et pluss, sier Elverud.

Med 13-2 i skudd i den andre perioden, og totalt 28-5 i løpet av de første to, var det lite å si på at VIF gikk til siste pause med ledelse.

Fullførte jobben

Tredje periode åpnet også fint for vertene, og Jonas Oppøyen fikk sneket pucken under Mikkel Wik etter bare drøyt tre minutters spill. Bortsett fra det, ble den siste perioden en mye mindre innholdsrik affære, og kampen endte til slutt 4-2 til VIF, som kunne si seg fornøyd med mye, bortsett fra at de slapp til to mål på kun ti skudd imot. Ti skudd imot kan man derimot si seg veldig godt fornøyd med i utgangspunktet.

For Grüner sin del ble det en tung dag med mye hardt arbeid, men ledet 2-0, og viste i alle fall at de har spillere som kan score mål. At det fire av de fem målpoengene kom fra nye spillere gleder nok også.

– Alt i alt er vi fornøyd med kampen, og åssen vi spiller. Vi skal overdrive det aggressive presset vårt, og det gjør vi, sier Larsen.

Mer fra Dagsavisen