Nyheter

BU-leder truet med å trekke seg i protest. Endte med å få mistillit mot seg fra hele bydelsutvalget

BU-leder i bydel Østensjø Kristin Sandaker (Ap) avlyste sin egen avgang. Nå har hun fått mistillitt mot seg fra hele bydelsutvalget bortsett fra Arbeiderpartiet.

I månedsvis har leder i Østensjø bydelsutvalg Kristin Sandaker (Ap) lagt sitt eget hode på blokka og truet med å trekke seg for å sikre at utbyggingen av E6 Oslo Øst faktisk skulle finne sted. Planene for å legge lokk over E6 sørover ved Manglerud er i ferd med å skrotes av byrådet, noe Sandaker og mange andre på Østensjø er forbanna for.

Til tross for at hun varslet at hun ville gå av i protest mot eget byråd ble avgangen ikke noe av. I et møte i bydelsutvalget mandag kom det fram at Sandaker ikke går av, fordi hun mener det vil bryte med kommuneloven. 

Les bakgrunn for saken: Ap-topp i Oslo truer med å trekke seg i protest mot byrådets veipolitikk

– Jeg fortsetter som BU-leder ut perioden. Det betyr at spørsmålet om å trekke seg er avklart og avsluttet fra min side. Det vil ikke komme opp igjen resten av perioden uansett hvordan bystyret og byrådet håndterer problemene som ligger til grunn for mitt valg av framgangsmåte. Det er ikke etter kommuneloven mulig å trekke seg som BU-leder av politiske grunner, kun hvis man flytter fra bydelen eller av medisinske årsaker, sa Sandaker.

Dagsavisen har vært i kontakt med Sandaker som ikke ønsker å kommentere saken, og viser til sin redegjørelse.

– Høyst kritikkverdig

At Sandaker endte med å ikke trekke seg, til tross for at hun har varslet det både i bydelsutvalget og i pressen tidligere falt ikke i god jord hos resten av bydelsutvalget. Samtlige partier bortsett fra Arbeiderpartiet, fra Rødt til Frp, uttrykte tydelig mistillitt overfor BU-lederen.

LES OGSÅ: Klokka tikker for beslutning om E6

– En forutsetning for tillit er at man står for det man sier og at ord følges opp med handling. I denne saken har BU-lederen ikke fulgt opp sine ord med handling, sa MDGs Julie Ness på et møte mandag.

At kommuneloven står i veien for at Sandaker kan holde løftet sitt og trekke seg i protest mot byrådet stiller hun seg tvilende til.

– Man pleier vanligvis å komme til enighet om sånne problemstillinger. Jeg kan ikke gå god for den beskrivelsen av kommuneloven. Jeg har selv en kollega som fikk fritak fra kommunestyret fordi hun fikk mye å gjøre på jobb. Det er ikke en lovbestemmelse man følger til punkt og prikke når noen selv søker permisjon, sa Ness.

Les også: Stortinget frister Viken med slankere E18: – Det har skjedd vesentlige endringer i prosjektet (+)

Dagsavisen har vært i kontakt med Ness, som ikke hadde anledning til å gi noen ytterligere kommentarer.

Høyres Benjamin Bornø skriver i en tekstmelding til Dagsavisen at han syntes situasjonen er veldig uheldig.

– Ved å gjentatte ganger si at hun skal trekke seg som leder av bydelsutvalget, for så å ombestemme seg, har Kristin skapt usikkerhet og forvirring hos samtlige partier i BU. Høyre har alltid støttet E6 Oslo Øst-prosjektet. Så når Kristin for første gang sa hun ville trekke seg om byrådet ikke gikk inn for å gjennomføre prosjektet var vi imponerte over hennes engasjement. Samtidig er politikere avhengige av tillit fra velgerne og hverandre. Ved å ikke stå bak sine egne ord i denne saken finner vi det veldig utfordrende å ha tillit til henne som BU-leder, skriver Bornø.

Veien videre

I en felles merknad skriver Rødt, SV, MDG, Venstre, Høyre og Frp:

– I forbindelse med saken E6 Oslo Øst med tilhørende medieutspill er disse partier av den oppfatning at BU-leder har opptrådt høyst kritikkverdig. Disse partiene forventer at lignende hendelser ikke vil gjenta seg i fremtiden. BU-leder har i denne saken valgt å handle på en slik måte som gjør at vi finner det utfordrende å ha tillitt til henne som leder av bydelsutvalget.

Les også: LO og NHO om regjeringskvartalet: – Må bruke norsk design

Hva som vil skje videre og avklaringen av Sandakers framtid som BU-leder i Østensjø er fortsatt uavklart, og vil bli et tema i Østensjø Arbeiderparti snart.

Dagsavisen har vært i kontakt med leder i Østensjø Ap, Erling O. Turtum, som viser til Sandakers redegjørelse. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Mer fra Dagsavisen