Fra retten

Tiltalt for å ha bortført jente fra barnevernet

En mann og en kvinne som begge har vært kritiske til barnevernet må møte i retten. Politiet mener de hjalp en mor med å bortføre datteren hennes fra en institusjon i Moss.

Den 10. april i fjor forsvant en mindreårig jente fra en institusjon i Moss. Ifølge politiet var det moren som fikk datteren til å forlate institusjonen. Deretter ble barnet fraktet ut av landet.

Barnevernet hadde på det tidspunktet omsorgsansvaret for jenta.

Nå er to personer tiltalt for å ha unndratt en mindreårig fra barnevernets omsorg. Saken anses som grov på grunn av belastningen bortføringen skal ha påført barnet.

Fraktet til Polen

Bortføringen skal ifølge politiet ha blitt planlagt og assistert av en norsk mann i 60-årene. Mannen skal ifølge tiltalen ha blitt med moren til Moss og hjulpet med å frakte barnet ut av Norge via fly til Polen. Han skal ifølge tiltalen også ha bistått med den videre flukten i Polen.

Selv bestrider han å ha vært fysisk tilstede under bortføringen og hevder han aldri har møtt barnet.

Jenta skal etter det Dagsavisen erfarer ha vært på en privat institusjon. Barnevernet i Moss kommune opplyser at de ikke kjenner til saken.

Den andre tiltalte er en kvinne, også hun i 60-årene. Politiet mener kvinnen bisto med å skaffe et oppholdssted for moren og barnet i Polen, samt å gi dem informasjon om hvordan de kunne fortsette å holde jenta borte fra barnevernets omsorg.

Ingen av de tiltalte har noen familiære tilknytninger til barnet.

Har uttalt seg kritisk om barnevernet

I sosiale medier har den tiltalte kvinnen tidligere kalt seg en aktivist mot den norske barnevernstjenesten. Det har blant annet blitt opprettet pengeinnsamlinger i hennes navn, der inntektene skulle gå til driften av et såkalt tilfluktssted for norske barn i Polen.

I beskrivelsen til en av innsamlingsaksjonene, signert den tiltalte kvinnen, står det en rekke konspiratoriske og udokumenterte påstander om det norske barnevernet, som at de tjener penger på menneskehandel og at de plasserer barn i miljøer styrt av pedofile maktpersoner.

Kvinnens forsvarer, advokat Elisabeth Jensen, ønsker ikke å kommentere saken.

Fryktet jenta skulle dø

Også den medtiltalte mannen har vært aktiv i grupper og miljøer på internett som er kritiske til den norske barnevernstjenesten.

I et videointervju med Rune Fardal, en av Norges mest fremtredende kritikere av barnevernet, snakker den tiltalte mannen blant annet om hvor belastende det er for barn å bli splittet fra foreldrene sine.

– Det er barnevernet som er det mest kriminelle i Norge, uttaler mannen, som nå selv står tiltalt for brudd på straffeloven.

Til Dagsavisen forklarer han at han har støttet en familie med den motivasjon å hindre det han anser som uakseptable menneskerettsbrudd.

Han drar paralleller til denne saken med en barnevernssak fra Bergen, der en 13 år gammel jente døde mens hun var under barnevernets omsorg. Mannen forklarer at han fryktet jenta på institusjonen i Moss ville lide samme skjebne.

Politiadvokat Nina Marthinsen er oppnevnt som aktor i saken. Hun ønsker ikke å kommentere saken, da påtalemyndigheten vil begjære lukkede dører under hovedforhandlingen i retten. Dette blant annet av hensyn til det mindreårige barnet.

Politiadvokat Nina Marthinsen opplyser at påtalemyndigheten vil begjære lukkede dører under rettssaken. Her i forbindelse med en annen sak i Søndre Østfold tingrett.

Hold deg oppdatert. Få ukentlige nyhetsbrev fra Dagsavisen Moss Dagblad.

Mer fra Dagsavisen