Nyheter

Stengte barnehage og skole på grunn av regnefeil

Radon-alarmen gikk i Moss kommune. Nå viser det seg at den baserte seg på feil tall.

Forrige helg valgte Moss kommune å stenge Røysåsen barnehage og Nøkkeland ungdomsskole med umiddelbar virkning. Også idrettshallen på Nøkkeland ble stengt. Grunnen var at det hadde blitt avdekket høye verdier av radon.

Mandag kom en kontrabeskjed fra kommunen:

– Vi har fått informasjon om at tallene som lå til grunn for beslutningen om å stenge skolen og barnehagen med umiddelbar virkning, var basert på en regnefeil, skrev de i en pressemelding.

Mange berørte familier

Røysåsen barnehage har til sammen 59 barn, mens Nøkkeland ungdomsskole har 181 elever. Samtlige ble holdt hjemme mandag og tirsdag på grunn av regnefeilen.

Tirsdag meldte kommunen at de hadde undersøkt tallene nærmere og funnet ut av feilen. Byggene ble åpnet for bruk igjen fra og med onsdag.

– Jeg beklager eventuell uro og ulemper beslutningen om å stenge skolen og barnehagen har medført for foresatte og ansatte. Samtidig er jeg lettet over at radonnivåene i Røysåsen barnehage og Nøkkeland ungdomsskole ikke er i nærheten av hva vi først fikk informasjon om, sier Silje Hobbel, direktør for kultur, oppvekst og aktivitet i Moss kommune.

Kommunen fikk måling på opptil 16 800 Bq/m³

Kommunen fikk først informasjon om at det hadde blitt målt radonverdier på opptil 16 800 Bq/m³ på Røysåsen barnehage og 2 491 Bq/m³ på Nøkkeland ungdomsskole.

Den korrigerte målerapporten viser at det har blitt målt opptil 830 Bq/m³ i Røysåsen barnehage og opptil 597 Bq/m³ på Nøkkeland ungdomsskole. Dette er fortsatt tall som krever flere målinger og radonreduserende tiltak, men ikke så høye at byggene og rommene må holdes stengt i påvente av nye måleresultater.

Kommunens målinger er såkalte trinn 1-målinger, foretatt ved bruk av sporfilm. De viser hvilke verdier som har blitt målt i løpet av hele måleperioden (februar til april 2021) i spesifikke rom, men tar ikke høyde for variasjoner i radoneksponering i løpet av døgnet. Det betyr at verdiene kan være betraktelig lavere på dagtid når bygget blir brukt og ventilasjonsanlegget er i gang, enn på nattetid når ventilasjonen er avslått og bygget ikke bruk.

Jeg beklager eventuell uro og ulemper beslutningen om å stenge skolen og barnehagen har medført for foresatte og ansatte.

—  Silje Hobbel, direktør for kultur, oppvekst og aktivitet i Moss kommune

Fortsatt for høye verdier

– Et så høyt nivå av radon som vi fikk informasjon om i helgen – opptil 16800 Bq/m³ – var så uvanlig at vi av føre var hensyn valgte å stenge byggene umiddelbart til vi fikk bedre oversikt. Nå viste det seg heldigvis at tallene var feil. Det er fortsatt for høye verdier av radon ifølge trinn-1 målingene som er gjort, men ikke så høye at vi trenger å stenge hele bygg i påvente av nye målinger, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har en tiltaksgrense på 100 Bq/m³.

Kommunen vil nå gjennomføre indikasjonsmålinger på alle skoler og barnehager der 1-trinnsmålingene viser mer enn 300 Bq/m³, mens der det er målt mer enn 100 Bq/m³ vil det bli foretatt ordinære 2-trinnsmålinger til høsten/vinteren 2021/2022. Parallelt med dette vil kommunen iverksette tiltak som økt ventilasjon.

---

Radon

  • Radon er en radioaktiv, usynlig, luktfri gass som dannes kontinuerlig i jordskorpa og lett frigjøres til luft.
  • Utendørs vil konsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og konsentreres i vårt innemiljø.
  • Når radioaktiv gass innåndes blir lungene bestrålt fra innsiden, noe som gir økt risiko for lungekreft.
  • Radon er nest viktigste årsak til lungekreft, aktiv røyking er hovedårsak.
  • Det er anslått at radon i boliger forårsaker rundt 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge.
  • Risikonivå bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og hvor høyt radonnivået er.
  • I skoler, barnehager og utleieboliger, som er omfattet av strålevernforskriften, stilles det bindende krav til radonnivåene.
  • Det er enkelt å måle radon, og dersom radonnivåene er for høye, finnes det effektive radonreduserende tiltak.

Kilde: Statens strålevern / NTB

---

Mer fra Dagsavisen